de vermoedelijke moordenaar van Olof Palme

Fascinerend: het boek De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme van Marc Pennartz

Misschien ken je Marc Pennartz eigenlijk wel al. Onder de naam Marc de Jong schreef hij namelijk het Handboek Emigreren naar Zweden. Onder de naam Marc Pennartz staat hij heel anders bekend, namelijk als deskundige op het gebied van de moord op Olof Palme. Na het afsluiten van het onderzoek en het openbaar worden van de dossiers in dit onderzoek in 2020 schreef Pennartz hierover een tweede boek: De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme. Het leest als een trein!

De winnaar van het boek is inmiddels bekend.

Een Nederlander in Zweden

Marc was al van kinds af aan gefascineerd door Zweden en woonde er als volwassene een aantal jaren lang. Hoewel De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme uiteraard vooral over de moordzaak gaat, bevat het ook persoonlijke indrukken van het land, zoals een terugblik op die eerste daadwerkelijke kennismaking met Zweden en altijd weer die geur van kaneelbroodjes die je verwelkomt als je er weer bent. Juist die kleine persoonlijke noten maken het boek extra leuk om te lezen voor Nederlanders met een hart voor Zweden.

De moord op Olof Palme

Naast de fascinatie door Zweden raakte Marc ook gefascineerd door de moord op de Zweedse sociaaldemocratische premier Olof Palme in 1986. Logisch ook wel, want deze “Europese Kennedy-moord’ en “misdaad van de eeuw” was een van de zwaarste aanslagen op de Europese democratie in de 20e eeuw. En hoewel de moord midden op straat werd gepleegd en zo’n twintig mensen een getuigenverklaring konden afleggen, werd hij nooit opgelost. De politie stapelde fout op fout: het duurde veel te lang voordat belangrijke sporen werden nagetrokken en onderzoekers beten zich volledig vast in één verdachte of theorie en verwaarloosden daardoor andere mogelijkheden. Toen de Zweedse justitie in 2020 bekendmaakte dat de dader was gevonden, geloofde dan ook lang niet iedereen dat dit ook echt zo was. Bovendien was de aangewezen dader Stig Engström (de Skandiaman) inmiddels overleden en leek het er een beetje op dat dit een handige manier was om het onderzoek te kunnen sluiten.

Zelf op zoek naar de dader

Marc Pennartz was inmiddels al jarenlang bezig met zijn eigen onderzoek naar de moord op Olof Palme. Wat hij in de loop der jaren ontdekte, deelde hij op zijn blog moordopolofpalme.nl. In 2016 volgde een boek: 10 redenen waarom Zweden de moord op Olof Palme niet oplost.

10 redenen waarom Zweden de moord op Olof Palme niet oplost
Afbeelding met dank aan Marc Pennartz

Een tweede boek

Het sluiten van het onderzoek naar de moord op Olof Palme had voor Marc een wel hele mooie bijkomstigheid: de dossiers in de zaak werden openbaar – ook al waren bepaalde dingen daarin wel zwart gemaakt om de privacy van de betrokkenen te beschermen. Toch viel er heel veel te ontdekken in de processen-verbaal en persoonlijke memo’s die nu allemaal opvraagbaar waren. Tijdens het bestuderen van al die bronnen vond Marc nieuwe aanwijzingen voor zijn vermoeden dat Christer Andersson (inmiddels ook overleden) wel eens de dader zou kunnen zijn. Tijd voor een tweede boek dus: De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme – Het echte verhaal achter de moord op de Zweedse premier.

de vermoedelijke moordenaar van Olof Palme
Afbeelding met dank aan Marc Pennartz

Ik heb het boek de afgelopen dagen met veel belangstelling gelezen. Ik moet toegeven dat ik maar weinig wist van de moord op Olof Palme en al helemaal niets over het onderzoek daarnaar. Ook had ik het eerdere boek van Marc Pennartz niet gelezen. Dat was totaal geen bezwaar: je hebt geen voorkennis nodig om in het boek getrokken te worden en steeds weer verder te willen lezen.

Want het boek leest als een trein. Het geeft veel details over de moord en het moordonderzoek, maar zeker niet in de vorm van een droge opsomming. Feiten en verklaringen zijn verweven tot een verhaal dat bij vlagen leest als vlotte fictie. Ook de nodige humor hier en daar ontbreekt niet. Zijdelings krijg je als lezer een kijkje in het leven in Zweden tussen 1985 en nu: zomerhuisjes en kaneelbroodjes, de liefde voor Amerikaanse sleeën en gokken, Sjöwall en Wahlöö en hoeveel Christers, Anderssons en Gustafssons er wel niet wonen en welke praktische bezwaren dat met zich kan meebrengen.

Voor extra verduidelijking bevat het boek plattegrondjes, politiefoto’s en compositietekeningen. Dit vond ik een erg prettige manier om van sommige dingen die in het boek beschreven worden een beter beeld te krijgen. Achterin staat ook een tijdlijn en een onderdeel ‘Wie is wie’. Handig!

De winnaar van het boek is inmiddels bekendgemaakt. Niet gewonnen? Hier vind je het boek in de winkel:

En als je geïnteresseerd bent in true crime, vind je The Orderud Case en Knutby misschien ook interessant.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Graag bedank ik Marc Pennartz voor het ter beschikking stellen van het boek en de afbeeldingen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

6 reacties

  1. Ik zou dit boek graag winnen! Het eerste boek ’10 redenen…’ heb ik met veel interesse gelezen, dus ben ook eeg benieuwd naar het vervolg.

  2. Interesting review! We are a couple of people looking into Christer Andersson, but i think Mark goes the extra length and does it well showing his findings to everyone who is not involved in the matter on a daily basis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.