halvor johnson in noorwegen

Vakmanschap uit Noorwegen: H Johnsen Design

Tijdens Scandinavië XL 2015 werd onze aandacht getrokken door een kaarsenstandaard van H Johnsen Design. We vonden het ontwerp erg mooi en inmiddels heeft de standaard dan ook een plekje in onze woonkamer gekregen. De kinderen maakten ook nog een eland en een houten hanger met Halvor, de man achter H Johnsen Design. Hij woont in Nederland, maar is opgegroeid en geschoold in Noorwegen. Intussen werd ik eigenlijk wel erg nieuwsgierig naar zijn achtergrond en andere werken. Erg leuk dus dat hij wilde meewerken aan een interview. Hieronder vind je zijn verhaal en foto’s van zijn producten.

Stand van H Johnsen Design op Scandinavië XL
Stand van H Johnsen Design op Scandinavië XL. Midden op tafel zie je onze kaarsenstandaard – midden voor de tafel op de grond staat een bredere versie.

Opgroeien in Noord-Noorwegen

Halvor Johnsen werd in 1968 geboren op het eiland Senja in de provincie Troms in Noord-Noorwegen. Hij groeide op op een boerderij, samen met zijn ouders en vijf oudere broers. Van die oudere broers heeft hij veel geleerd, want ze waren altijd wel ergens mee bezig en daagden elkaar voortdurend uit om elkaar te slim af te zijn. De ouders van Halvor waren allebei ook erg handig: Halvors moeder kon zo’n beetje alles haken, breien en naaien en zijn vader maakte van alles, van violen en gitaren tot meubels en huizen.

Halvor Johnsen in Noorwegen
Halvor Johnsen terug in Noorwegen
Krukje van H Johnsen Design
Krukje of bijzettafeltje gemaakt met een kettingzaag

Toen Halvor 13 was, kon hij al goed overweg met tractoren, graafmachines en kettingzagen. Hij hielp mee bij de bouw van drie huizen met een vloeroppervlakte van 250 tot 300 vierkante meter voor zijn oudere broers. Eerst moest de bouwgrond worden uitgegraven en het fundament worden gelegd met funderingsijzer en beton. Daarna was het tijd om bomen te vellen voor het benodigde hout, dat hout te drogen en op maat te maken. Naast al het houtwerk was er nog het storten van de vloeren, het metselwerk, noem maar op. Aan alles werkte Halvor mee en al dat werk heeft hem gevormd tot wat hij nu is. Daar is hij nog altijd dankbaar voor.

eetkamermeubel van H Johnsen Design
Eetkamermeubel dat Halvor maakte voor een van zijn broers

Van 1984 tot 1987 volgde Halvor de meubelmakersopleiding van Bardufoss videregående skole in Noorwegen, die hij met prachtige cijfers afrondde. Daarna werkte hij tot augustus 1990 als meubelontwerper bij Jans Treprodukter in Leiknes (Noorwegen), onderbroken door 1 jaar dienstplicht en 7 maanden in Libanon voor de VN-Vredesmacht.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Overstap naar Nederland en jachtschepen

Kandelaar van H Johnsen Design in de Noorse zeemanskerk
Kandelaar door Halvor gemaakt en geschonken aan de Noorse zeemanskerk

In augustus 1990 verhuisde Halvor naar Nederland. Een hele overstap, van een land vol ruimte waar je het oppervlaktewater kunt drinken naar een land vol mensen waar de natuur vaak ver te zoeken is. Eerst werkte hij 4 maanden bij stijlmeubelfabriek Van Kersbergen in Haastrecht en in december dat jaar trad hij in dienst bij Struik & Hamerslag Yacht Interiors and Refit in Strijen, een producent van luxe interieurs voor jachtschepen. Daar werkte hij met veel plezier, tot hij in februari 1996 de overstap maakte naar De Klerk Binnenbouw. Daar werkt hij nu nog steeds, al was hij in de tussentijd 2 jaar werkzaam bij Van der Loo Yacht Interiors.

Al met al levert Halvor al meer dan 25 jaar mooi werk voor Feadship: de Rolls-Royce onder de luxe jachtschepen voor de allerrijkste mensen ter wereld. Wat Halvors handen maken, is onder andere naar Steve Jobs en Bill Gates gegaan.

Stoelen, workshops en een mooi doel

Kerststandaard van H Johnsen Design
Kerstboomstandaard en kandelaar van H Johnsen Design

Al meer dan 35 jaar bedenkt hij allerlei technieken en oplossingen met hout en andere materialen. Daarbij ontwikkelt hij steeds meer zijn eigen stijl. In 2013 richtte hij daarom H Johnsen Design op en werden zijn eerste eigen gepatenteerde stoelmodellen een feit. Deze designstoelen maakt Halvor helemaal volgens de wensen van de klant van verschillende materialen. Want met H Johnsen Design maakt Halvor graag persoonlijke dingen, die de klant echt op het lijf geschreven zijn. Hij levert dus liever niet uit voorraad.

Iets anders dat Halvor leuk vindt om te doen, zijn workshops voor kinderen en volwassenen. Ze kunnen dan kiezen uit een paar kant-en-klare ideeën van Halvor, of helemaal hun eigen ontwerp maken.

Vooral het werken met kinderen doet Halvor met een groter doel voor ogen. Hij ziet veel kinderen met verschillende problemen of ‘gebruiksaanwijzingen’ vastlopen in onze maatschappij, waar ze zich moeten gedragen ‘volgens het boekje’ en punten moeten scoren om erbij te horen en te voorkomen dat ze in een hokje geplaatst worden en een label opgeplakt krijgen.

Workshop houtbewerken voor kinderen op Scandinavië XL
Workshop houtbewerken voor (in dit geval onze) kinderen tijdens Scandinavië XL

Halvor wil deze kinderen helpen en laten doen waar ze goed in zijn, zonder dat ze zoveel energie moeten besteden aan dingen waar ze nooit goed in zullen worden, alleen omdat een zogenaamde deskundige vindt dat ze die dingen moeten kunnen. Op die manier creëer je alleen maar onzekere en vaak zelfs angstige kinderen en laat je hen met nog veel meer problemen de samenleving in gaan, vindt hij.

Dat is het grotere doel van Halvor Johnsen: bekend worden en deze kinderen helpen.

Halvor Johnsen bij het 100-jarig jubileum van de Noorse zeemanskerk
Halvor Johnsen met burgemeester Aboutaleb en prinses Beatrix bij het 100-jarig jubileum van de Noorse zeemanskerk
100-jarig jubileum van de Noorse zeemanskerk
Dit kraampje in de Noorse zeemanskerk maakte Halvor naar een 80 jaar oud voorbeeld

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

 1. Wat een prachtige reportage met mooie foto’s die ik pas nu zie.
  Bijzondere man die Halvor Johnsen en ook wat hij zegt: dat is precies mijn grote bezwaar tegen het onderwijs in Nederland, kinderen die in een strak patroon worden ingesloten en allemaal op hetzelfde moment dezelfde vaardigheden moeten reproduceren, niks natuurlijkheid, natuurlijke ontwikkeling en ontspanning aan! Ik probeer als lerares tegengas te geven al was het maar tegen al die pseudo-diagnoses over
  kinderen en de schadelijkheid ervan en de prestatie-druk.
  De kandelaars en alles wat Halvor maakt, zijn prachtig! Het zou prachtig staan in mijn huis, dat nogal Noors is ingericht, omdat ik dat mooi vind.
  De Noorse kerk in Rotterdam: daar heb ik de eerste jaren (matig) Noors geleerd en er veel voetstappen liggen. Er werd gewerkt vanuit boeken voor a.s. emigranten, terwijl de meeste mensen gewoon de taal willen leren, uit liefde voor Noorwegen en de Noorse taal en helemaal niet willen emigreren. Dat werd voetstoots aangenomen, merkte ik al in de eerste lessen. Ten onrechte! zonder onderzoek vooraf.
  Gek genoeg werden de lesmethodes vanuit Noorwegen gedicteerd en is na mijn geuite kritiek elke les Noors gesproken en wat ander lesmateriaal behandeld. Het aantal a.s. emigranten was toen op één hand te tellen van die klassen. Het was mij te strak en te braaf,
  heb de twee-jarige cursus afgemaakt, omdat ik van echte Noren les wilde hebben en dat is gelukt!
  Daarna ben ik op eigen houtje verder gegaan, want Bokmål is prachtig! Het is leuk om onze burgemeester op de foto ook te zien: een verbinder, zoals we die hard nodig hebben in een stad met 180 nationaliteiten en veel problemen. Gelukkig heeft hij net bijgetekend voor nog een ambtsperiode en is nooit voor de druk bezweken naar Den-Haag te gaan. Lykke til!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.