stefan ahnem fabian risk

Stefan Ahnhem en zijn boeken over Fabian Risk

Het was alweer in 2014 dat ik op Scandinavië-XL aanwezig was bij het interview met auteur Stefan Ahnhem. Hij vertelde daar onder andere hoe hij het schrijven combineert met zijn gezinsleven en welke rol Wallander en muziek spelen in zijn thrillers over Fabian Risk. Inmiddels zijn er drie boeken over deze rechercheur, maar de serie waarover Ahnhem het in 2014 had (Nordisk Film had de rechten toen al gekocht), heb ik nog niet kunnen vinden.

Stefan Ahmhem schrijver van Fabian Risk
Stine Jensen interviewt Stefan Ahnhem op Scandinavië-XL 2014

Wallander en Irene Huss

Stefan Ahnhem was jarenlang scenarioschrijver. Hij werkte aan series als Wallander en Irene Huss. Maar nu was het tijd voor zijn eigen boek, met in de hoofdrol politieman Fabian Risk. Risk heeft soms wel wat weg van Wallander, geeft Ahnhem in het interview toe. Zijn voorliefde voor muziek bijvoorbeeld. Alleen luistert Wallander alleen naar opera, en Risk naar andere muziek. Risk is (net als Wallander en zoveel andere personages in Scandinavische misdaadseries) geen superheld. Het is een gewone man die gezin en werk zo goed mogelijk probeert te combineren. Eigenlijk zijn alle personages in het boek normale mensen met normale problemen – behalve de moordenaar dan misschien.

Het was dan ook niet Ahnhems bedoeling om het schrijven van een Scandinavische misdaadroman compleet anders aan te pakken, vertelde hij. Sterker nog: hij heeft zich zeker laten inspireren door de traditie van Nordic Noir. Hij wilde alleen zijn eigen stem aan toevoegen aan de klassieke Scandinavische manier van spannende verhalen vertellen. Hierbij baseert hij zich voor 90% op fantasie – de rest vult hij aan met research.

Eerste boek: Zonder gezicht

Spannend vond ik zijn eerste boek zeker! Er zaten onverwachte wendingen in, plus een kijkje in het persoonlijke leven van de hoofdpersoon, waardoor ik me extra betrokken voelde bij het boek. Zonder gezicht (Offer utan ansikte) is beeldend geschreven en het verhaal ontplooit zich vanuit verschillende perspectieven, zodat ieder zijn eigen verhaal kan vertellen. Centraal staan de gruwelijke gevolgen van pesten en buitensluiting en het verlangen naar wraak dat het slachtoffer van het pesten hieraan kan overhouden. Twee oud-klasgenoten van Risk lijken dit met hun leven te hebben moeten bekopen. De verwijzingen naar Wallander die ik hier en daar tegenkwam, brachten na het bijwonen van het interview een glimlach op mijn gezicht.

Tweede boek: Negen

Het tweede boek over Fabian Risk, Negen (Den nionde graven), is een prequel van Zonder gezicht. We komen er nu achter wat er nu precies is in Stockholm is gebeurd met Risk – iets dat ik me tijdens het lezen van het eerste boek vaak heb afgevraagd. Een onderzoek naar de dood van een politicus en de ontvoering van de zoon van een diplomaat had hem bijna zijn carrière gekost. Ook maken we kennis met zijn Deense collega Dunja Hougaard (de ‘Saga‘ van Fabian Risk?) en zien hoe ook het privéleven van de rechercheur zich in zwaar water bevond.

Derde boek: 18 graden onder nul

18 graden onder nul (Arton grader minus) is een losstaand verhaal waarin Fabian Risk onderzoek doet naar de bestuurder van een auto die na een wilde achtervolging terecht is gekomen in de haven van Helsingborg. Als er sectie wordt verricht op het stoffelijk overschot, blijkt dat de bestuurder ingevroren is geweest. Ook zijn Deense collega Dunja Hougaard komt in dit boek naar Helsingborg…

Deze drie boeken stammen uit 2014, 2015 en 2016. In 2018 is Motiv X verschenen – het vierde boek over Fabian Risk. De Nederlandse vertaling komt uit in 2020. En zou die serie over Risk al op komst zijn? Ik ben benieuwd!

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.