Søstrene Grene: de Deense winkel van de zusjes Anna en Clara

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Je kent de winkels van Søstrene Grene vast wel. Eerlijk gezegd ben ik er al zo aan gewend dat ze in Nederland gevestigd zijn, dat het nog niet eerder in me was opgekomen om erover te schrijven. Maar een website over Scandinavische lifestyle waarop Søstrene Grene ontbreekt, dat kan eigenlijk niet. Hoogste tijd dus voor iets meer informatie over de geschiedenis en filosofie van deze Deense winkelketen. Als je er nog nooit bent geweest – ik vind het een hele fijne winkel.

Over Søstrene Grene

Søstrene Grene betekent lekkerlijk “de gezusters Grene”. De winkelketen komt uit Denemarken, maar is inmiddels vertegenwoordigd in ruim 240 winkels en meer dan 15 landen – en daar zit Nederland dus gelukkig bij. Søstrene Grene werd in 1973 opgericht door het echtpaar Inger Grener en Knud Cresten Vaupell Olsen. Inmiddels runt de tweede generatie van de familie Grene het bedrijf. CEO Mikkel Grene denkt nog vaak terug aan hoe hij als kind na schooltijd hielp bij het prijzen van producten in de oorspronkelijke winkel in Aarhus. Toen was het nog onvoorstelbaar dat Søstrene Grene zo zou groeien.

De oprichters van het bedrijf lieten zich voor de presentatie van hun producten inspireren door theater en ballet. Twee oudere familieleden stonden model voor de zussen Anna en Clara Grene. Deze twee fictieve zussen op leeftijd zijn altijd bezig om kleine maar fijne verschillen te maken in het dagelijks leven. Ze geven Søstrene Grene een stem en een gezicht, van de handgeschreven bordjes in de winkels tot de bedrijfscultuur van Søstrene Grene: de Sister spirit. Die is gebaseerd op de hechte band die zussen kunnen hebben en houdt in dat de medewerkers samen sterk staan en elkaar steunen. Doel is om dit ook uit te stralen, omdat deze positieve houding de wereld mooier maakt.

den haag sostrene grene

Een winkel met hygge

Een bezoekje aan de Søstrene Grene is bedoeld om te voelen als een rustpunt in ons vaak zo drukke leven. Je vindt er dan ook allerlei dingen om het dagelijkse leven fijner mee te maken, van mooie interieur-accessoires tot hobbymaterialen en beautyproducten. Uiteraard speelt het Deense begrip hygge (een gevoel van tevredenheid, gezelligheid en leven in het nu) een belangrijke rol. Dat geldt ook voor Scandinavische kernwaarden zoals het gebruik van natuurlijke materialen, eenvoudige lijnen, geometrische patronen en zachte kleuren.

Om keuzestress te voorkomen, leidt de winkelroute je vanzelf langs de houten kratten waarin de spulletjes liggen. Daarnaast wordt in de winkels gebruikgemaakt van donkere muren, klassieke muziek en rustgevend, zacht licht. In de winkels hangt de geur van de houten kisten, vermengd met die van de losse thee die in de winkel te koop is.

Wat mij persoonlijk ook geruststelt, zijn de vriendelijke prijzen 🙂 Dit zorgt er ook voor dat mijn kinderen vaak vragen of we nog even naar de Søstrene Grene kunnen, omdat ze er veel leuke dingen kunnen kopen van hun zakgeld.

scandinavische winkels amsterdam

Het assortiment van Søstrene Grene

Søstrene Grene verkoopt dus allerlei verschillende spullen, zoals:

  • interieur-accessoires zoals woontextiel en lijsten voor aan de muur
  • kleine meubels zoals stoelen en salontafels
  • keukenbenodigdheden zoals glazen, servies en opbergdozen
  • doe-het-zelfartikelen zoals wol, garen en karton. Soms wordt er een DIY-catalogus of -magazine uitgegeven vol ideeën voor handwerkprojecten om zelf te maken. Ook op de Facebook-pagina van Søstrene Grene staan regelmatig leuke knutselideeën.
  • feestartikelen zoals cadeauverpakking en ballonnen
  • speelgoed en kindermeubels
  • kantoorartikelen
  • levensmiddelen zoals koffie, thee, snoep, kruiden, dressings, jams, siroop, antipasti en ingemaakte groenten
  • verzorgingsproducten

Bovendien verandert de collectie voortdurend en zijn er elke week wel nieuwe producten te vinden. Twee derde van het productassortiment bestaat namelijk uit een hoofdcollectie die het hele jaar door verkrijgbaar is. Een paar keer per jaar verschijnt er een compleet nieuwe collectie met een bepaald thema.

Tegen het einde van het jaar vind ik het altijd extra leuk om door de Søstrene Grene te lopen, want dan vind je er een kerstcollectie in Scandinavische stijl met traditionele en moderne decoraties.

Ik ben in ieder geval blij dat er een vestiging van Søstrene Grene in mijn woonplaats Enschede zit. Zitten ze ook bij jou in de buurt?

Tip: bij online woonwinkel Fonq vind je ook veel Scandinavische woonaccessoires.