Sostrene Grene in Utrecht

Søstrene Grene: winkelen bij twee zusjes uit Denemarken

Ik vind de Deense winkels van Søstrene Grene altijd enorm gezellig. De zusjes Anna en Clara zijn de gezichten achter deze winkel en ze hebben altijd wel nieuwe spulletjes op het gebied van interieur, knutselen en handwerken, lekkers en nog veel meer. Extra handig vind ik het dat je sinds 2020 ook online kunt bestellen – bijvoorbeeld voor mijn verlanglijstje met Deense kerstspullen.

De webshop van Søstrene Grene

In de afgelopen jaren groeide Søstrene Grene in Nederland in razend tempo uit tot 13 vestigingen. Een webshop in Nederland was, na de lancering van webwinkels in Denemarken en Duitsland, de volgende stap. Zo kun je het hele assortiment van Søstrene Grene gewoon thuis bekijken en laten bezorgen. Net als in de winkels worden er wekelijks nieuwe producen toegevoegd. Ook is het mogelijk om online bestellingen te retourneren in een van de fysieke winkels van Søstrene Grene.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Over Søstrene Grene

Søstrene Grene betekent lekkerlijk “de gezusters Grene”. De winkelketen komt uit Denemarken, maar is inmiddels vertegenwoordigd in ruim 240 winkels en meer dan 15 landen – en daar zit Nederland dus gelukkig bij. Søstrene Grene werd in 1973 opgericht door het echtpaar Inger Grener en Knud Cresten Vaupell Olsen. Inmiddels runt de tweede generatie van de familie Grene het bedrijf. CEO Mikkel Grene denkt nog vaak terug aan hoe hij als kind na schooltijd hielp bij het prijzen van producten in de oorspronkelijke winkel in Aarhus. Toen was het nog onvoorstelbaar dat Søstrene Grene zo zou groeien.

De oprichters van het bedrijf lieten zich voor de presentatie van hun producten inspireren door theater en ballet. Twee oudere familieleden stonden model voor de zussen Anna en Clara Grene. Deze twee fictieve zussen op leeftijd zijn altijd bezig om kleine maar fijne verschillen te maken in het dagelijks leven. Ze geven Søstrene Grene een stem en een gezicht, van de handgeschreven bordjes in de winkels tot de bedrijfscultuur van Søstrene Grene: de Sister spirit. Die is gebaseerd op de hechte band die zussen kunnen hebben en houdt in dat de medewerkers samen sterk staan en elkaar steunen. Doel is om dit ook uit te stralen, omdat deze positieve houding de wereld mooier maakt.

den haag sostrene grene

Een winkel met hygge

Een bezoekje aan de Søstrene Grene is bedoeld om te voelen als een rustpunt in ons vaak zo drukke leven. Je vindt er dan ook allerlei dingen om het dagelijkse leven fijner mee te maken, van mooie interieur-accessoires tot hobbymaterialen en beautyproducten. Uiteraard speelt het Deense begrip hygge (een gevoel van tevredenheid, gezelligheid en leven in het nu) een belangrijke rol. Dat geldt ook voor Scandinavische kernwaarden zoals het gebruik van natuurlijke materialen, eenvoudige lijnen, geometrische patronen en zachte kleuren.

Om keuzestress te voorkomen, leidt de winkelroute je vanzelf langs de houten kratten waarin de spulletjes liggen. Daarnaast wordt in de winkels gebruikgemaakt van donkere muren, klassieke muziek en rustgevend, zacht licht. In de winkels hangt de geur van de houten kisten, vermengd met die van de losse thee die in de winkel te koop is.

Wat mij persoonlijk ook geruststelt, zijn de vriendelijke prijzen 🙂 Dit zorgt er ook voor dat mijn kinderen vaak vragen of we nog even naar de Søstrene Grene kunnen, omdat ze er veel leuke dingen kunnen kopen van hun zakgeld.

scandinavische winkels amsterdam

Het assortiment van Søstrene Grene

Søstrene Grene verkoopt dus allerlei verschillende spullen, zoals:

 • interieur-accessoires zoals woontextiel en lijsten voor aan de muur
 • kleine meubels zoals stoelen en salontafels
 • keukenbenodigdheden zoals glazen, servies en opbergdozen
 • doe-het-zelfartikelen zoals wol, garen en karton. Soms wordt er een DIY-catalogus of -magazine uitgegeven vol ideeën voor handwerkprojecten om zelf te maken. Ook op de Facebook-pagina van Søstrene Grene staan regelmatig leuke knutselideeën.
 • feestartikelen zoals cadeauverpakking en ballonnen
 • speelgoed en kindermeubels
 • kantoorartikelen
 • levensmiddelen zoals koffie, thee, snoep, kruiden, dressings, jams, siroop, antipasti en ingemaakte groenten
 • verzorgingsproducten

Bovendien verandert de collectie voortdurend en zijn er elke week wel nieuwe producten te vinden. Twee derde van het productassortiment bestaat uit een hoofdcollectie die het hele jaar door verkrijgbaar is. Een paar keer per jaar verschijnt er een compleet nieuwe collectie met een bepaald thema.

Sostrene Grene in Utrecht

Kerstspullen van de zussen

Tegen het einde van het jaar vind ik het altijd extra leuk om door de Søstrene Grene te lopen, want dan vind je er een kerstcollectie in Scandinavische stijl met traditionele en moderne decoraties.

Hoe duurzaam is deze Deense winkel?

Anna en Clara staan behalve voor creativiteit en gezelligheid ook voor eerlijkheid, respect voor de medemens en de moed om in actie te komen en verantwoordelijkheid te nemen voor een duurzamere toekomst. Daarom wil Søstrene Grene op grote en kleine schaal duurzaam handelen. Dat is altijd al een belangrijk onderdeel geweest van alle bedrijfsprocessen en wordt steeds verder verbeterd.

Transparantie

Transparantie is hierbij belangrijk. Klanten willen op de hoogte zijn van de productveiligheid, het testen op schadelijke stoffen in de producten en de manier waarop producten worden geproduceerd. Nieuwe producten van Søstrene Grene doorlopen eerst een uitgebreid testproces met allerlei kwaliteits- en veiligheidscontroles en chemische en fysische tests. Die bieden de zekerheid dat het product veilig te gebruiken is en aan de wettelijke vereisten voldoet – en aan de eisen van de zussen zelf, die vaak nog veel strenger zijn. Verder werkt de winkel met vrijwillige certificeringen en labels zoals FSC®, het Nordic Ecolabel en GOTS,

Eerlijk met mensen omgaan

Een andere factor van duurzaamheid is hoe je met mensen wilt omgaan. Søstrene Grene is lid van Amfori BSCI, een internationaal systeem voor het beheren en controleren van leveranciers. De gedragscode van BSCI verbiedt bijvoorbeeld kinderarbeid, corruptie en discriminatie, en stelt eisen aan gezonde en veilige arbeidsomstandigheden in fabrieken.

Daarnaast ondersteunt de Deense winkelketen Plan International bij het mogelijk maken van onderwijs voor gemarginaliseerde meisjes in Oost-Afrika in het kader van gendergelijkheid en armoedebestrijding. Als je bepaalde producten koopt, gaat een deel van het bedrag naar dit goede doel.

  Hier kun je meer lezen over wat Søstrene Grene doet aan duurzaamheid.

  Ik ben in ieder geval blij dat er een vestiging van Søstrene Grene in mijn woonplaats Enschede zit en dat je de leuke spulletjes van de zussen ook kunt laten thuisbezorgen.

  Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

  Sandra van Bijsterveld
  Sandra van Bijsterveld

  Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ik ga akkoord met het privacybeleid.