Mooie, grappige en spannende Scandinavische series: mijn persoonlijke lijst

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Ik dacht: ik zet ze maar eens allemaal voor je op een rij. Al die Scandinavische series waarover ik op Stralend Schrijven heb geschreven. Series uit Zweden, Denemarken, Noorwegen – en ach, ik heb Finland en IJsland er ook maar gewoon bij gezet. Voor meer informatie kun je doorklikken naar mijn review van de serie of naar bol.com. Het loont ook de moeite om even na te kijken welke Scandinavische series op Netflix staan – dat aanbod wisselt en het zijn er momenteel best veel! Zitten er tips voor je bij?

1. Series uit Zweden

Blinded/Fartblina

Een journaliste die een affaire heeft met een bankier komt raakt in een moeilijke situatie verzeild als ze duistere zaakjes op het spoor komt waarbij hij mogelijk betrokken is.

Sanctuary/Himmelsdalen

Het zal je maar gebeuren: je gaat op bezoek bij je tweelingzus die in een inrichting zit, en voor je het weet is zij ervandoor en zit jij vast. Niemand gelooft dat je iemand anders bent en het instituut blijkt ook nog eens iets heel anders te doen dan hulp verlenen. Beklemmend!

Heder (Honour)

Heder wordt omschreven als een combinatie tussen Millennium en Sex and the City. Alles draait om vier vrouwelijke advocaten die misbruikte vrouwen verdedigen en samen een groot geheim delen.

Bäckström

Bäckström is een celebrity-inspecteur die nou niet bepaald een modelburger is. Hij schept vooral graag op. Dan klopt er een jongetje bij hem aan dat een schedel heeft gevonden. Het onderzoek brengt Bäckström naar Thailand.

Agent Hamilton

Er waren al boeken en drie films over Agent Hamilton, maar nu is er ook een serie over deze geheim agent.

Thin Ice (Tunn is)

Thin ice gaat over het raakvlak van milieubehoud, politiek en terrorisme en dat levert spannende situaties op.

Black Lake (Svartsjön)

Het is griezelen geblazen in de Zweedse serie Black Lake. We maken kennis met een groep jongeren, maar hun groepje zal steeds kleiner worden…

The Restaurant (Var tid är nu)

The Restaurant is een historisch familiedrama dat begint vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Moet alles bij het oude blijven, of moet alles veranderen?

The Inner Circle (Den inre cirkeln)

The Inner Circle zou je kunnen zien als de Zweedse equivalent van de Deense serie Borgen. Het draait allemaal om politieke spelletjes en geeft een onthutsend beeld van hoe het er achter de schermen misschien wel echt aan toe gaat.

A wedding, a funeral, a christening (Bröllop, begravning och dop)

Tijdens een bruiloft komen twee families bij elkaar. Dan gebeurt er iets dat het daarop volgende jaar grote gevolgen zal hebben… Geen misdaad deze keer, maar een familiedrama.

Death of a Pilgrim (En pilgrims död) en The Fourth Man (Den fjärde mannen)

Deze twee miniseries grijpen terug op waargebeurde en ingrijpende voorvallen in de geschiedenis van Zweden: een gijzeldrama en de moord op Olof Palme.

Ook de serie The Dying Detective past in dit rijtje.

Moscow Noir

Hoe overleeft een Zweed in het harde Rusland?

STHLM Requiem

Een vrouw die als adviseur binnenkomt bij de politie wordt niet bepaald met open armen ontvangen, maar blijkt het wel vaak bij het rechte eind te hebben.

The Truth Will Out (Det som göms i snö)

Deze serie laat je twijfelen of de rechercheur die een moord onderzoekt misschien stiekem de dader is… Hij wordt trouwens bijgestaan door enkele onwaarschijnlijke helden.

Hidden (Förstfödd)

Een bouwvakker gaat dood en merkt daarna tot zijn verbazing dat hij weer tot leven komt. Hoe kan dit en zijn er meer zoals hij?

The Hunters (Jägerna)

Er zijn zowel films als een serie van Jägerna/The Hunters. Hoe dat precies zit, lees je in deze blogpost over Jägerna. In ieder geval een echte Zweedse klassieker!

Hier zijn de films van The Hunters verkrijgbaar. Kijk op deze website of deze serie te streamen is op Netflix of een ander streaming-platform.

Missing (Saknad)

Een vrouwelijke rechercheur keert terug naar haar roots in de Zweedse Bijbelgordel en ontrafelt daar langzaam maar zeker de duistere geheimen van de gesloten gemeenschap.

Conspiracy of silence

Een Zweedse serie over wapenhandel met een Nederlands tintje: Halina Reijn speelt erin.

Greyzone (Gråzon)

Zweeds-Deense serie waarin een drone-expert gedwongen wordt om haar kennis ter beschikking te stellen aan terroristen.

The Lawyer (Advokaten)

Zweeds-Deense serie die zich afspeelt in Malmö en Kopenhagen. Een Zweedse advocaat komt erachter wie er verantwoordelijk was voor de dood van zijn ouders. Hij wil wraak en wordt de vertrouwensman van deze topcrimineel.

Before we die (Innan vi dör)

Een rechercheur heeft een moeilijke relatie met haar zoon die ze zelf naar de gevangenis heeft gestuurd wegens drugsbezit. Zou hij weer op het foute pad gaan nu hij weer vrij is? Intussen verdwijnt haar partner, met wie ze erg close is. Het lijkt er steeds meer op dat alles met elkaar te maken heeft.

Alex

Een Zweedse politieagent met een crimineel verleden neemt het nog steeds niet zo nauw met de regels. Leuk detail: de acteur die hem speelt heeft zelf ook een crimineel verleden.

Hassel

De stoere politieagent Hassel begeeft zich graag op het randje van de wet en lijkt nergens voor terug te deinzen. Maar als zijn mentor wordt vermoord, dreigt zijn leven compleet uit de hand te lopen.

Rebecka Martinsson

De stadse Rebecka keert terug naar Kiruna. Zal ze het er maar moeilijk kunnen uithouden, of zal ze juist niet meer weg willen? In ieder geval zijn er een paar vragen waarop ze eerst antwoord wil hebben.

Wallander (meerdere versies)

Wie kent hem niet: de door Henning Mankell bedachte rechercheur Wallander. Hij speelt zelfs de hoofdrol in meerdere series die zijn gebaseerd op de boeken.

Beck (meerdere versies)

Ook Beck is zo’n vaste waarde in de wereld van de Zweedse misdaadseries. Welke bewerking tot serie is jouw favoriet?

Fjällbacka Murders (Fjällbackamorden)

Thicker than water (Tjockare än vatten)

De van elkaar vervreemde nakomelingen van een hoteleigenaresse moeten dit hotel op Åland nu samen gaan runnen. Ze zijn zo verschillend dat je je afvraagt hoe dat ooit gaat lukken.

Zweedse serie Thicker than water
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Johan Falk

Undercoververhalen die zo spannend zijn dat ik soms niet kon blijven kijken.

Millennium

Deze serie films op basis van de postuum verschenen Millennium-trilogie werd wereldwijd een enorm succes. Er volgde zelfs een Amerikaanse remake: The Girl with the Dragon Tattoo met Daniel Craig.

Modus

Een profiler raakt wel heel erg betrokken bij een zaak als haar eigen dochter gevaar loopt. In seizoen 2 wordt ze juist geconfronteerd met haar eigen verleden.

Zweedse serie Modus
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Arne Dahl

De leden van een team dat in eerste instantie een bij elkaar geraapt zooitje lijkt te zijn blijken elkaar mooi aan te vullen.

Viggo, Jenny, Jorge en Arto uit Arne Dahl. Foto met dank aan Lumière Crime Series
Foto met dank aan Lumièresp Crime Series

Inspector Winter

Magnus Krepper speelt commissaris Winter uit de boeken van Åke Edwardson.

The most beautiful hands of Delhi/Delhis vackraste händer (Zweden)

Een man die na negen jaar nog niet over zijn stukgelopen relatie heen is en ook nog zijn baan kwijtraakt. komt tot de conclusie dat zijn leven mislukt is. In een poging het roer om te gooien, vertrekt hij naar India. Daar lijkt hij eerst alleen maar van de regen in de drup terecht te komen, maar dan…

Kijk op deze website of deze serie ook te streamen is op Netflix of een ander streaming-platform.

Irene Huss

Irene Huss wordt wel de vrouwelijke Kurt Wallander genoemd. Haar zaken spelen zich af in en om Göteborg.

Maria Lang Mysteries

We gaan terug naar de tijd toen moordseries nog niet werden opgelost met high-tech-snufjes. Rustig tempo, mooie beelden en spanning – ik hou ervan!

Jordskott

Deze serie heeft wel iets sprookjesachtigs: bovennatuurlijke krachten, verborgen natuurvolken en bijzondere metamorfoses. Toch spelen ook aardse misdaden een rol.

Blue Eyes

Deze misdaadserie is net iets anders: hij draait om politieke spelletjes in een tijd waarin vreemdelingenhaat in Zweden de kop op steekt.

Zweedse serie Blue eyes
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Sandhamn Murders

Een soort Midsomer Murders (verbazingwekkend dat op zo’n rustige plek zoveel moordzaken voorkomen!), maar dan in de prachtige Stockholm-archipel.

Welcome to Sweden

Een Amerikaan verhuist voor de liefde naar Zweden en krijgt te maken met een enorme cultuurshock.

Solsidan

Zweedse humor in de Stockholm-archipel. Je moet ervan houden, maar ik kon er erg om lachen.

Sebastian Bergman

Een profiler lijk door een traumatische gebeurtenis alle medemenselijkheid te hebben verloren maar is nog steeds een kei in het oplossen van misdaden.

Midnight sun

Een Franse rechercheur moet in Zweeds Lapland gaan samenwerken met haar Zweedse collega. Behalve de bizarre moordzaak moet ze nogal wennen aan het daglicht dat maar niet weggaat en aan de trillingen die de mijn van Kiruna veroorzaakt.

Zweedse serie Midnight Sun
Foto met dank aan Lumière Crime Series

The Bridge (Bron/Broen)

Het begint allemaal als de eigenzinnige Saga een lijk moet onderzoeken dat wordt gevonden op de brug tussen Denemarken en Zweden. Daarna volgen 4 seizoenen die een enorm internationaal succes zijn geworden.

Annika Bengtzon: crime reporter

Springvloed

Een leerlinge van de politieacademie en een als dakloze levende ex-rechercheur vormen een bijzonder duo in deze boekverfilmingen.

Wel gekeken, maar nog niet over geschreven:

 • Bonusfamiljen
 • Fallet

Je vindt deze series in mijn overzicht van Scandinavische series op Netflix.

Op mijn to-do-list:

2. Series uit Denemarken

Between us

In deze Noors-Deense serie volgen we twee stellen tijdens hun dagelijkse leven. Alledaags blijkt allesbehalve ongecompliceerd…

The Sommerdahl Murders

Dan Sommerdahl heeft nogal wat moeite om zijn politiewerk af en toe opzij te zetten voor zijn privéleven. En hoewel zijn vrouw ook bij de politie werkt, heeft dit toch grote gevolgen.

Pros and cons (Friheden)

Ooit waren ze meesteroplichters, nu een stel dat nogal in een sleur zit. Dan dient zich de mogelijkheid aan om nog één keer een spannende klus te toen…

Face to face (Forhøret)

In de serie Face to face treft een rechercheur zijn eigen dochter aan op de schouwtafel. Hij moet en zal de schuldige vinden en verhoort elke aflevering één verdachte.

Deliver us (Fred til lands)

Een klein dorpje wordt geterroriseerd door een pestkop en dat zet doodnormale mensen aan tot een extreme daad…

Liberty

Een heftige serie over een groep expats in Afrika, met veel grote namen uit de Scandinavische filmwereld.

The Lawyer (Advokaten)

Zweeds-Deense serie die zich afspeelt in Malmö en Kopenhagen. Een Zweedse advocaat komt erachter wie er verantwoordelijk was voor de dood van zijn ouders. Hij wil wraak en wordt de vertrouwensman van deze topcrimineel.

Ride upon the storm (Herrens veje)

Deze serie, waarin religie centraal staat, speelt zich af in Denemarken, Nepal en het Midden-Oosten. Lars Mikkelsen speelt een priester die ook zo zijn gebreken heeft.

Below the surface

In Kopenhagen worden de inzittenden van een metro gegijzeld. Heeft dit te maken met de gijzeling van een van de rechercheurs die op deze gijzeling wordt gezet?

Borgen

Serie Q

Van de spannende boeken van Serie Q zijn er inmiddels vier verfilmd.

De noodkreet in de fles uit Serie Q
Foto met dank aan Lumière Crime Series

The Team

Deze serie draait om een internationaal onderzoeksteam met Duitse, Belgische en Deense leden.

Lars Mikkelsen in The Team
Foto: Sofie Silbermann via Lumière Crime Series

Follow the money

Deze serie duikt voor de verandering in de economische misdaad. Dan blijkt dat het er ook daar hard aan toe kan gaan.

Deense serie Follow the money
Foto met dank aan Lumière Crime Series

The Legacy (Arvingerne)

Het overlijden van een Deense kunstenares is het begin van een dramaserie over deze ingewikkelde familie, waarvan de leden het lang niet altijd met elkaar kunnen vinden en zich ook nog eens regelmatig flink in de nesten werken.

Dicte

Een eigenwijze misdaadjournaliste heeft het vaak bij het juiste eind maar werkt zich ook regelmatig in de problemen.

Dicte seizoen 3
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Those who kill (Den som draeber)

Een stoere vrouw en een nogal aparte profiler lossen superspannende zaken op.

The Killing (Forbrydelsen)

The Bridge (Bron/Broen)

Het begint allemaal als de eigenzinnige Saga een lijk moet onderzoeken dat wordt gevonden op de brug tussen Denemarken en Zweden. Daarna volgen 4 seizoenen die een enorm internationaal succes zijn geworden.

Norskov

Rechercheur Tom keert terug naar de havenstad waar hij is opgegroeid en ontdekt langzamerhand hoe goed hij zijn jeugdvrienden, die nu allerlei verschillende posities bekleden, nog kent.

Wel gekeken, maar (nog) niet over geschreven:

Splitting up together

Op mijn to-do-list:

3. Series uit Noorwegen

Hjem til jul (Home for Christmas)

Wat doe je als je vlak voor de feestdagen in een opwelling tegen je familie hebt gelogen en hebt gezegd dat je een vriend hebt – puur om van het gezeur af te zijn? Dan moet je als een gek op zoek naar iemand die je kunt meenemen naar het kerstdiner.

Between us

In deze Noors-Deense serie volgen we twee stellen tijdens hun dagelijkse leven. Alledaags blijkt allesbehalve ongecompliceerd…

22nd of July

Deze serie over de aanslag van Anders Breivik volgt de mensen die in actie kwamen na het drama: zij die mensen redden uit het water, gewonden verzorgden, doden begroeven en zich inzetten voor gerechtigheid.

Wisting

Deze Noorse serie is gebaseerd op de boeken van Jorn Lier Horst over rechercheur Wisting.

Home ground (Heimebane)

Weer eens iets heel anders: een serie over voetbal. Er komen veel emoties los als een vrouw de nieuwe trainer wordt van een team in de Noorse eredivisie. Met een oud-profvoetballer als een van de acteurs!

State of happiness (Lykkeland)

Een prachtig kijkje in de invloed die het vinden van olie voor de Noorse kust had op het leven in Stavanger en de rest van Noorwegen.

Monster

Rechercheur Hedda verruilt Zuid-Noorwegen voor het Noord-Noorwegen waaraan ze juist was ontvlucht. Daar krijgt ze een zaak voor haar kiezen waarvoor ze een moeizame samenwerking moet aangaan.

Lilyhammer

Een Amerikaanse maffiabaas begint een nieuw leven in Lillehammer omdat hij daar tijdens de Olympische spelen zulke mooie vrouwen zag rondlopen. De cultuurschok is groot en al gauw pakt hij zijn criminele gewoontes weer op. Hilarisch!

Dag

Voor deze serie over een relatietherapeut die niet gelooft in duurzame menselijke relaties moet je wel van absurde humor houden. Dan zit je helemaal goed!

Acquitted

Een man die ooit werd vrijgesproken van moord keert terug naar zijn geboortedorp, waar iedereen hem nog als de schuldige ziet. Zelf kan hij zich niets herinneren van die noodlottige avond. Zou hij het dan toch gedaan hebben?

Noorse serie Acquitted
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Varg Veum

Serie Varg Veum
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Occupied (Okkupert)

Wat gebeurt er als Rusland Noorwegen gaat bezetten – niet door middel van een gewelddadige inval, maar door stapje voor stapje steeds meer macht naar zich toe te trekken. Een fascinerende loop van gebeurtenissen!

Foto: Aksel Jermstad met dank aan Lumière Crime Series

The Heavy Water War

Deze serie belicht een voor mij onbekend aspect van de Tweede Wereldoorlog in Noorwegen.

Foto met dank aan Lumière Crime Series

Mammon

Deze serie heeft van alles in zich: economische misdaad, politieke spelletjes en onderzoeksjournalistiek.

Noorse serie Mammon
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Nobel

Een man komt terug uit oorlogsgebied, maar merkt dat de gebeurtenissen daar hem ook in Noorwegen achtervolgen. Er worden volop politieke spelletjes gespeeld over de hoofden van mensen.

Noorse serie Nobel
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Fortitude (speelt zich af in het fictieve Noorse stadje Fortitude)

Waarom slaan de vredige inwoners van het Noorse stadje Fortitude opeens meedogenloos aan het moorden?

Wel gekeken, nog niet over geschreven:

 • Norsemen
 • Maniac
 • Grenseland

Je vindt deze series in mijn overzicht van Scandinavische series op Netflix.

Op mijn to-do-list:

4. Series uit Finland

Arctic Circle (Ivalo)

In een winters Finland vindt een moord plaats én breekt een dodelijk virus uit. Spanning genoeg voor je?

Bullets

Deze serie draait om vluchtelingen, drugssmokkel, valse paspoorten en zelfmoordterrorisme. Een psychologische thriller met als spil twee sterke vrouwen.

Deadwind (Karppi)

Ik kwam deze serie tegen op Netflix en vond hem fascinerend. Karppi is een rechercheur die aan het werk gaat terwijl ze nog rouwt om haar overleden man. Dan wordt er een dode vrouw gevonden in Helsinki en ziet ze de rouw bij haar gezin. Ze leeft met ze mee, maar moet wel gewoon de zaak oplossen. Kan ze helder oordelen?

Tellus

Deze Finse serie laat terrorisme van een andere kant zien: die van de terroristen, die denken dat ze voor een nobele zaak strijden (in dit geval het milieu) en die geen persoonlijke relaties kunnen onderhouden uit angst ontmaskerd te worden. Intussen wordt er natuurlijk wel jacht op ze gemaakt.

Finse serie Tellus
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Bordertown (Sorjonen)

Een aparte Finse rechercheur verlaat Helsinki om meer tijd te hebben voor zijn gezin, maar wordt ook op zijn nieuwe standplaats opgeslokt door moordzaken.

5. Series uit IJsland

Stella Blómkvist

Deze IJslandse rechercheur is niet bepaald subtiel. Behalve met haar keiharde aanpak maken we ook kennis met haar stijvolle interieur en garderobe.

The Cliff (Hamarinn)

Verzet het IJslandse landschap zich inderdaad tegen menselijk ingrijpen, of is er gewoon sprake van ordinaire moord?

Trapped (Ófærð)

We volgend een IJslandse inspecteur die te midden van het meedogenloze IJslandse klimaat wordt geconfronteerd met een aangespoeld lijk.

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Fortitude (gefilmd in IJsland)

Waarom slaan de vredige inwoners van het Noorse stadje Fortitude opeens meedogenloos aan het moorden?

Op mijn to-do-list:

 • Case

Deze vind je in mijn overzicht van Scandinavische series op Netflix

Tip jouw Scandinavische series

Ken jij nog Scandinavische series die ik heb gemist maar die hier absoluut niet mogen ontbreken? Tip ze dan hieronder in een reactie!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

51 thoughts on “Mooie, grappige en spannende Scandinavische series: mijn persoonlijke lijst

 1. Robert Van der Meiren says:

  Interessant overzicht, Sandra, bedankt! Ik dacht dat ik alle Scandinavische series gezien had, maar in jouw lijst heb ik toch nog een paar onbekende ontdekt.

 2. Miranda says:

  Hoi Sandra, The unit – in ’t Deens Rejdevet geloof ik. Grtz

 3. W. de Vos says:

  The Eagle ( Oernen) uit Denemarken. Ook erg goed vind ik

 4. Henk Krekel says:

  Beste Sandra,

  Behalve alle genoemde Scandinavische series heb ik er nog een aantal in bezit:
  Modus, Camilla Lackberg, Den fordomde, The hunters, Maria Wern, Unit One, Van Veeteren, Verdict revised en The Protectors. Allemaal gekocht bij Bol, de NRC en de Volkskrant webwinkel.

  In de hoop dat je hier wat aan hebt.

  Henk Krekel,
  Groningen

  • Dank je wel Henk! Modus, Camilla Läckberg (Fjällbacka Murders) en Den Fördömde (Sebastian Bergman) staan erbij, die andere heb ik genoteerd en ga ik opzoeken. Leuk, zoveel!

 5. Jos Somers says:

  Hallo Sandra,

  Bedankt voor dit prachtige overzicht. Heb ook nog deze series:

  Zweden:
  100 Code/The Hundred Code – Aspiranterna – Den Fjärde Mannen – En Pilgrims Död – Gåsmamman – Graven – Innan Vi Dör – Labyrint – Morden – Scandinavian Thriller Collection

  Denemarken:
  Edderkoppen – Lulu & Leon – Rita

  Finland:
  Alamaailma Trilogia – Tappajan Näköinen Mies

  Noorwegen:
  Hellfjord – Kodenavn Hunter – Torpedo

  IJsland:
  Hraunið/The Lava Field – Pressa – Svartir Englar – Timi Nornarinnar – Häxans Tid

  Hoef je je voorlopig niet te vervelen. 😉

  Groetjes,
  Jos Somers – Uden

 6. Giel says:

  Nog een aantal aanvullingen:

  Zweden:
  Ängelby, dramaserie

  Denemarken:
  1864, oorlogsdrama, de duurste Deense serie ooit
  Anna Pihl, politie/dramaserie
  Heartless, mystery/dramaserie

  Noorwegen:
  The Third Eye/Det tredje øyet, misdaad/dramaserie:
  Commissaris Isaksen, Noorse misdaadserie

 7. L vd Brink says:

  O, wat veel en wat een fijne bijdrage ook van anderen.
  Ik sta aan mijn begin van dit soort films, wat een mooi vooruitzicht ,dank Sandra!

 8. Lucien Mast says:

  Hallo Sandra,
  Ik stuitte per toeval op je site, complimenten voor de opzet en de uitgebreide informatie, mijn vrouw en ik zijn na The Bridge en Arne Dahl wel aardig verslaafd aan Scandinavische series en jouw site is een mooie leidraad om nog meer series te gaan kijken.

  Groeten Lucien & Sonja Mast
  Barendrecht

  • Dank je wel Lucien en veel kijkplezier gewenst nog. Wat leuk dat jullie in Barendrecht wonen. Ik woonde als kind in Heerjansdam en kwam vaak in Barendrecht (bijvoorbeeld voor zwemles, avondvierdaagse en om op de trein naar Rotterdam te stappen toen ik daar op de middelbare school zat. Mijn opa en oma hebben er ook nog een tijdje gewoond.

 9. Jeroen says:

  Ik had liever niet geweten wat er in the bridge seizoen 3 met saga gebeurde mega !!!spoiler

  • Ik heb het zelf niet gezien en dus alleen maar de info gedeeld die Lumière in de aanloop naar het nieuwe seizoen verspreidde als teaser. Maar ik snap wat je bedoelt en heb wat details verwijderd uit de omschrijving. Hopelijk kun je toch nog plezier beleven aan de serie.

 10. Emmy Geerlings says:

  Mooi he al die scandinavische series. Heb nog een aanrader, uit Zweden 30 graden i februari. Heel bijzonder. Er zijn 2 series van.

 11. Karin says:

  Ook ik ben verslaafd aan Scandinavische (misdaad)series naast Britse misdaadseries. Wat fijn jouw site! Kan ik tips op doen. Hopelijk kan ik er ook een keer zelf naartoe.

  Hierbij wat Netflix tips na mijn app TV Time te hebben geraadpleegd:
  Rita en de spin-off Hjoridis zijn erg grappige en aandoenlijke Deense series over middelbare school leraressen.
  De Zweedse serie Bonusfamieljen/Bonusfamily is ook erg grappig.
  De Noorse serie Grenseland/Borderliner is een spannende serie over een rechercheur.
  The Rain is ook een verrassend spannende serie in het Deens.
  En last but not least Fallet, een grappige Zweeds Engelse korte politieserie die toch ook soms spannend was.

  Veel kijkplezier!

  • Dank je wel Karin! Ja, Fallet vond ik ook erg leuk. Als je veel van dit soort series kijkt, herken je er zo veel in 🙂 Bonusfamiljen net seizoen 2 gekeken. Ik moet hier nodig ook eens over bloggen! The Rain en Grenseland heb ik nog niet gezien. Ken je Maniac en Norsemen. Noorse humor… Je moet ervan houden 🙂

 12. Huub says:

  Hallo beste Sandra,
  Een aantal jaar geleden – ik denk toch al gauw 12 tot 14 jaar – was er een Scandinavische jeugdserie op de Nederlandse tv. Deze serie werd overdag uitgezonden tijdens een schoolvakantie periode. Wat ik nog weet is dat het ging om 3 kinderen (een oudere broer, een wat jonger zusje en een nog jonger broertje) die om de één of andere reden van huis weglopen en een tijd lang op een klein kajuitbootje leven. Het woord wat vaak voorbij kwam was “fruitcocktail”, waarschijnlijk omdat een van de kinderen er gek op was of omdat aan boord van het bootje er een voorraad blikjes fruitcocktail aanwezig was…..Weet jij misschien iets over deze serie?
  Huub.

 13. Michael Mouton says:

  Schitterend overzicht, heb er al vele van bekeken! Midnight Sun vond ik de meest intrigerende. STHLM Requiem is ook een aanrader.

  • Dank je, ik zal het overzicht gauw weer eens bijwerken inderdaad! Er zijn genoeg nieuwe series waarover ik wel al een review heb geschreven, maar die ik nog niet in dit overzicht heb opgenomen.

  • Dank je, ik zal het overzicht gauw weer eens bijwerken inderdaad! Er zijn genoeg nieuwe series waarover ik wel al een review heb geschreven, maar die ik nog niet in dit overzicht heb opgenomen.

  • Dank je, ik zal het overzicht gauw weer eens bijwerken inderdaad! Er zijn genoeg nieuwe series waarover ik wel al een review heb geschreven, maar die ik nog niet in dit overzicht heb opgenomen.

 14. caso says:

  Deel 4 van Afdeling Q is verfilmd en beschikbaar: Journal 64. (boek: dossier 64)

 15. caso says:

  Comissaris Isaksen, noorse serie. Net als “the third eye”.

 16. daniel deprez says:

  Noorwegen : Aber Bergen

 17. Henny says:

  Ooi gehoord van de Deense Unit One.Super de luxe.Wel wat ouder maar daarom niet minder.

 18. Melissa says:

  Hallo,

  Bedankt voor het overzicht.
  Weet iemand waar ik de volledige serie van 30 degrees in Februari kan vinden? Ik ben er echt naar op zoek, maar kan alleen de eerste reeks vinden…

  Super hard bedankt!

 19. Hugo says:

  Ben op zoek naar de serie met een Deense (?) idetective , met als “dienstauto” een Volvo Duett. Er is ook een herdershond.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *