Het boek van de galg van Thomas Enger

Ken je deze nieuwe Scandinavische romans al?

Het jaar zit er alweer bijna op en voordat je het weet is het alweer januari – De maand van de Scandinavische thriller. Maar ook voor die tijd komen er nog wat nieuwe Scandinavische romans van populaire Scandinavische auteurs uit. Soms is het teveel om bij te houden, maar ik doe mijn best om een lijstje van nieuwe Scandinavische boeken bij te houden. Natuurlijk zitten er weer veel Scandinavische misdaadromans bij – die spelen nu eenmaal een belangrijke rol in de Scandinavische literaire traditie. Maar behalve nieuwe thrillers uit Scandinavië kwamen er ook andere soorten moderne Scandinavische fictie uit. Als je nog op zoek bent naar nieuwe Scandinavische romans om te lezen, zet ik er hieronder een paar voor je op een rij.

Reykjavik – Katrín Jakobsdóttir en Ragnar Jónasson

Op 4 januari 2024 verschijnt een nieuw, spannend boek dat voortkomt uit de unieke samenwerking tussen de premier van IJsland en thrillerauteur Ragnar Jónasson. In Het IJsland van 1956 heeft de vijftienjarige Lára een vakantiebaantje bij een echtpaar thuis op het kleine eiland Viðey, net voor de kust van de IJslandse hoofdstad Reykjavík.
Begin augustus verdwijnt ze spoorloos. De vermissingszaak groeit uit tot IJslands grootste onopgeloste zaak. Wat gebeurde er met Lára? Leeft ze nog? Verliet ze het eiland? Of gebeurde er daar iets met haar?

Dertig jaar later, in augustus 1986, viert Reykjavík zijn 200e verjaardag en zal de stad het toneel zijn van de vredestop tussen wereldleiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. In dezelfde periode begint journalist Valur Róbertsson zijn eigen onderzoek naar Lára’s verdwijning. Maar terwijl hij dichter bij een oplossing komt, en de ogen van de hele wereld op Reykjavík zijn gericht, wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat iemand alles op alles zet om te voorkomen dat de zaak wordt opgelost. Toch dreigt de onopgeloste vermissingszaak de vredestop te gaan verstoren.

Zusje van mij – Mikaela Bley

Ook op 4 januari 2024 komt er een nieuwe boek van de Zweedse auteur Mikaela Bley uit. Het heet Zusje van mij en het is het tweede boek in de razend spannende thrillerreeks rondom Henrik Hedin. Als lezer kom je terecht op het verjaardagsdiner bij de rijke familie Gyldenstedt. Het feest loopt bijna ten einde; er worden koffie en een digestiefje geserveerd in de salon. Dan kronkelt er opeens dikke rook tussen de gasten. Het vuur verspreidt zich snel in de Skåne-boerderij net buiten Malmö. De achttienjarige Märtha wordt uit de vlammen gehaald en het leven van de familie Gyldenstedt staat op zijn kop als ze beseffen dat hun jongste dochter dood is. Vermoord. Rechercheurs Henrik Hedin en Leia Kaplan van de politie in Malmö zijn betrokken bij het moordonderzoek en ontrafelen een diep begraven waarheid die gedurende jaren van stilte en angst verborgen is gebleven – en die zich uitstrekt tot ver buiten de toegangspoort en de glooiende koolzaadvelden in het zuid-Zweedse landschap.

Rancune – Max Seeck

In januari 2024 verschijnt de derde Helsinki-thriller van de Finse auteur Max Seeck over rechercheur Jessica Niemi. In dit boek, dat Rancune heet, wordt vooraanstaand zakenman Eliel Zetterborg op brute wijze vermoord aangetroffen in zijn huis in Helsinki. Zijn bedrijf heeft drastische bezuinigingen aangekondigd en als gevolg daarvan ontving Zetterborg talloze bedreigingen. De zaak wordt nog complexer als blijkt dat de moordenaar ook andere motieven lijkt te hebben. De enige aanwijzing die de politie heeft, is een foto van Zetterborg met drie andere mannen, van wie de gezichten zijn weggekrast. De politie tast in het duister over de identiteit van de mannen. Zijn het andere slachtoffers? Of zit er iets nog sinisterders achter? Jessica Niemi is nog niet hersteld van het trauma dat ze opliep na de vorige zaak. Daarom krijgt Yusuf nu de kans om het onderzoek te leiden en zijn vaardigheden als politieagent te bewijzen. Toch wordt Jessica door de foto van Zetterborg en de drie mannen gedwongen om opnieuw haar demonen uit het verleden onder ogen te zien…

Het oog van de nacht – Cilla en Rolf Börjlind

Op 5 december 2023 komt de volgende thriller van Cilla en Rolf Börjlind uit. Het is alweer het achtste deel uit de thrillerreeks over Rönning & Stilton, die begon met Springvloed en hij heet: Het oog van de nacht (Nattens öga).

Olivia Rönning en haar collega ondervragen Oekraïense oorlogsvluchtelingen om mogelijke oorlogsmisdaden en misstanden langs de vluchtroutes te documenteren. Daarbij horen ze over een crimineel netwerk dat mensenhandel organiseert. Tom Stiltons partner Luna realiseert zich intussen dat hij tegen haar heeft gelogen en dat hij waarschijnlijk iemand heeft vermoord. En wat nog erger is: hij lijkt zich er niet eens schuldig over te voelen!

Dan valt er in Stockholm een man van een dak en sterft. Een getuige ziet dat hij kort voor zijn dood wordt achtervolgd door twee mannen. Voordat de dode kan worden geïdentificeerd of er een autopsie kan worden uitgevoerd, wordt zijn lichaam uit het mortuarium gestolen. Wie was hij en wie zijn de mensen die willen dat zijn identiteit verborgen blijft? De aanwijzingen leiden naar een luxe jacht aan de Franse Rivièra en een kleinood van onschatbare waarde: een Fabergé-ei met de naam ‘het Oog van de Nacht’.

Mr One – Jens Lapidus

Op 14 november 2023 verscheen Mr. One, het vierde deel in de meesterlijke Stockholm Underground-reeks van Jens Lapidus. Hierin is Top Dog Isak het zat om Mr. One te zijn. Hij staat op het punt zijn aandeel te verkopen en het rechte pad op te gaan. In de coulissen staat de volgende spil, Kerim, al klaar om het van Isak over te nemen. Maar wanneer Isaks zoon op mysterieuze wijze verdwijnt, gaat de deal niet door en moet Isak terug de straat op. Teddy en Emelie zijn er ook klaar mee – met name met elkaar. Het lukt Teddy gewoon niet om eerlijk te zijn en zij wil niet dat hun zoon opgroeit met een vader die niet binnen de lijntjes van de wet kan blijven. Gaandeweg worden ze meegesleurd in de machtsstrijd die ontstaat na Isaks troonsafstand. Wie wordt de nieuwe Mr. One? Wie zal hem bijstaan als consigliere? En wie gaat hem stoppen?

Tot de dood ons scheidt – Malin Stehn

Sinds 26 oktober 2023 kunnen we genieten van Tot de dood ons scheidt (Lycka till) van de Zweedse schrijfster Malin Stehn. Emily gaat trouwen en alles rond haar uitbundige kasteelbruiloft is tot in de puntjes geregeld. Toch zijn er drie dingen waar Emily geen invloed op heeft: het weer, haar moeder Annika en haar oudere broer Erik. Het weer pakt fantastisch uit, maar tijdens het extravagante huwelijksfeest lopen de spanningen onder de gasten op. Wanneer in de donkere kasteeltuin een gruwelijke ontdekking wordt gedaan, komt veel wat verborgen was aan het licht.

Mayday – Suzanne Vermeer

Op 24 oktober 2023 verscheen dit buitenbeentje in deze opsomming. Een buitenbeentje, omdat dit boek niet is geschreven door een Scandinavische auteur. Maar het speelt zich wel af in Scandinavië. Charlie Muller is met haar vriend op stedentrip Stockholm, waar ze onder andere het ABBA-museum bezoekt. Maar dan krijgt ze verschrikkelijk nieuws: het zeilschip waarmee haar broer Peter, zijn vrouw Femke en Femkes broer Robert onderweg waren van Finland naar Zweden, is gezonken. Niet veel later duiken Femke en Robert op in Estland, maar Peter blijft spoorloos. Hij zou overboord zijn geslagen en zijn verdronken. De Zweedse autoriteiten denken aan een botsing met een walvis en willen de zaak niet verder onderzoeken. Maar Charlie wil zich er niet bij neerleggen en gaat samen met journalist Elina Kjellberg op onderzoek uit.

De jaloezieman en zes andere verhalen – Jo Nesbø

Op 5 oktober 2023 verscheen bij Uitgeverij Cargo de verhalenbundel De jaloezieman en zes andere verhalen van de beroemde Noorse schrijver Jo Nesbø. De jaloezieman en zes andere verhalen bevat naast De jaloezieman (dat eerder in verkorte versie verscheen als Zomerlezengeschenk) nog zes nieuwe korte verhalen:

  • Londen
  • De rij
  • Vuilnis
  • De bekentenis
  • Odd
  • De oorbel

Ik ben wel benieuwd: wat vind jij de beste Scandinavische romans? – of het nu nieuwe uitgaven zijn, of echte Scandinavische literatuurklassiekers?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.