De zonnewende van Cilia en Rolf Borjlind

Ken je deze nieuwe Scandinavische romans al? (sept. 2023)

Toen ik terugkwam van vakantie, zag ik dat er in augustus weer mooie nieuwe Scandinavische romans van populaire Scandinavische auteurs waren uitgekomen. En ook in september worden we weer getrakteerd op nieuwe Scandinavische boeken. Natuurlijk zitten er weer veel Scandinavische misdaadromans bij – die spelen nu eenmaal een belangrijke rol in de Scandinavische literaire traditie. Maar behalve nieuwe thrillers uit Scandinavië kwamen er ook andere soorten moderne Scandinavische fictie uit. Zo werd de aanzienlijke reeks Nordic noir-boeken van Cilla & Rolf Börjlind aangevuld met een boek dat meer doet denken aan bijvoorbeeld “De 100-jarige man”. Als je nog op zoek bent naar nieuwe Scandinavische romans om te lezen, zet ik er hieronder een paar voor je op een rij.

Dossier 1569 – Jørn Lier Horst

Vanaf 20 september 2023 kun je verder lezen in de Cold Case-reeks van de Noorse schrijver Jørn Lier Horst: Dossier 1569. Hierin leest William Wisting tijdens zijn zomervakantie een verontrustend krantenbericht. Een lokale vermissingszaak groeit uit tot landelijk nieuws en dan ontvangt Wisting een ongeadresseerde brief met een reeks mysterieuze cijfers. Hij brengt ze in verband met de dossiercode van een oude zaak. Deze werd destijds snel opgelost en de dader werd veroordeeld en naar de gevangenis gestuurd. Recente gebeurtenissen onthullen nu echter verbanden die twintig jaar geleden niet zichtbaar waren. Er volgen nog meer brieven en alles wijst erop dat er een andere waarheid achter de zaak zit dan de politie denkt. Wisting moet op zoek naar de afzender van de brieven én naar de ware feiten achter de zaak. Maar lang niet iedereen is blij dat hij zaken oprakelt…

In memoriam – Pascal Engman & Johannes Selåker

Op 13 september 2023 komt In memoriam van de Zweedse schrijvers Pascal Engman & Johannes Selåker uit. Het verhaal speelt zich af in de lange, hete zomer van 1994. Zweden is in de greep van de WK-voetbalkoorts – én van een massale schietpartij in Falun. Na deze gruwelijke aanslag vindt er opnieuw een moord plaats: er wordt een gewurgde vrouw gevonden in een park. Al snel wordt duidelijk dat zij niet het eerste slachtoffer is – noch het laatste.

Het is aan Tomas Wolf, rechercheur en voormalig vredesofficier van de Verenigde Naties, om de moordenaar te vinden. Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek, namelijk van Vera Berg – de ambitieuze, maar corrupte verslaggever van het avondnieuws die op de vlucht is voor haar ex-vriend en zijn motorbende. Hoofdverdachte is de aan alcohol verslaafde filmster Micael Bratt. Maar zowel Wolf als Berg vermoeden dat de echte dader veel dichter bij het onderzoek staat.

Memoria – David Lagercrantz

Vanaf 22 augustus 2023 kun je het nieuwe boek van de Zweedse auteur David Lagercrantz lezen: Memoria. Hierin herkent weduwnaar Samuel zijn overleden vrouw Claire Lidman op een foto. Zou ze dan toch nog leven? Samuel vraagt Hans Rekke en Micaela Vargas om hulp. Het onderzoek leidt hen terug in de tijd en Rekke wordt geconfronteerd met pijnlijke herinneringen uit het verleden. Hij realiseert zich dat hij zijn aartsvijand van vroeger, Gabor Morovia, weer onder ogen moet komen. Intussen wordt Micaela continu lastiggevallen door haar criminele broer Lucas. Maar dat raakt haar minder dan wanneer ze erachter komt wie de nieuwe vriend van Rekke’s dochter Julia is.

Hildur – Satu Rämö

Op 21 augustus verscheen het boek Hildur van de Finse auteur Satu Rämö. Zij woont al 20 jaar in IJsland en de hoofdpersoon in haar thriller is dan ook een IJslandse rechercheur: Hildur Rúnarsdóttir. Ze moet gaan samenwerken met de Finse politieman Jakob Johanson, die stage loopt in IJsland om te ontsnappen aan zijn verleden. Dan wordt na een lawine in Westfjorden het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. Zijn dood is geen ongeluk: zijn keel is doorgesneden. Hildur en Jakob onderzoeken de zaak en beseffen al snel dat er een verband is met een cold case. Kan er inderdaad wraak in het spel zijn?

De Zonnewende – Cilla & Rolf Börjlind

Op 8 augustus 2023 verscheen De Zonnewende van de bekende Zweedse schrijvers Cilla & Rolf Börjlind. Het speelt zich af in het dorpje Skuggsidan (Schaduwkant), een afgelegen plek waar alles zijn eigen gangetje gaat en de tijd stil lijkt te staan. Omdat het dorpje omringd is door bergen, bereikt de zon slechts eens in de vijf jaar het dorp. Dat verschijnsel vindt ook plaats in 1960, wanneer het verhaal van dit boek zich afspeelt.

Op een dag verschijnt er een vreemde man in het dorp met een schoenendoos onder zijn arm. De man stelt zich voor als Georg Von Niets. Hij blijkt onverwachte talenten te hebben en krijgt het voor elkaar om de inwoners van het dorpje te charmeren en hun vertrouwen te winnen. De inwoners van het dorpje houden er nogal wat geheimen op na en Georg slaagt erin ze zover te krijgen dat ze die geheimen onthullen. Ook geheimen die ze zelf probeerden te vergeten. Maar Georg zelf blijft een mysterie.

Naarmate het verhaal vordert, komt de zon steeds dichter bij het dorp. Het grote feest van de zonnewende nadert. Op het hoogtepunt van de festiviteiten zal de goochelaar Georg Von Niets zijn meest verbazingwekkende optreden geven voor de inwoners van Skuggsidan.

Ik ben wel benieuwd: wat vind jij de beste Scandinavische romans? – of het nu nieuwe uitgaven zijn, of echte Scandinavische literatuurklassiekers?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.