scandinavische producten

Zo haal je snel een Scandinavisch ontbijt in huis

Ik denk altijd dat ik wel redelijk op de hoogte ben van online en offline adresjes waar je Scandinavische producten in huis kunt halen. Maar ik houd me altijd aanbevolen als iemand nog een tip heeft. En laatst kreeg ik een tip die echt goud waard bleek te zijn. Het ging om de webshop van Boukmans & Van Ymen. Daar zijn namelijk allerlei producten uit Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland verkrijgbaar. Dat moesten we natuurlijk proberen! En zo zat ik een paar dagen later aan een heerlijk Scandinavisch ontbijtje. Hieronder vertel ik wat wij in ons ontbijtpakket stopten. Wie ga jij hiermee verrassen?

Ons Scandinavische ontbijt

In ons Scandinavische ontbijtpakket kozen we voor producten die we kennen uit Zweden en Denemarken en waarvan we vaak ook een voorraadje mee naar huis nemen als we in die landen op vakantie zijn. Veel van jullie zullen deze waarschijnlijk wel (her)kennen.

scandinavische producten

Leksands Knäcke

Wie Zweden zegt, zegt knäckebröd. In grote Zweedse supermarkten is er vaak een heel gangpad voor gereserveerd. Het leukste vind ik die hele grote cirkels, waarvan je een afhankelijk van je trek een stuk kunt afbreken. Een stapel puntjes uit zo’n cirkel kopen kan ook. Het mooist vinden wij de verpakkingen van Leksands Knäcke – met Dalapaardjes op. De smaak is natuurlijk het belangrijkst, maar deze verpakking maakt van zo’n stapeltje knäckebröd ook nog eens een mooi souvenir. Extra leuk vinden we dat we ook bij de fabriek van Leksands in Zweden zijn geweest. Het is dan ook dat knäckebröd dat we bij Boukmans & Van Ymen bestelden. Dit knäckebröd van Leksands is in de webshop verkrijgbaar in de smaken original, extra krokant, zuurdesem en meergranen.

Deense chocoladeplakjes

Als wij deze Deense chocoladeplakjes van Galle & Jessen in huis hebben, zijn ze altijd binnen de kortste keren op. Iedereen hier thuis is er dol op. En volgens mij zijn we niet de enigen: best veel Denemarken-gangers nemen deze Deense plakjes chocola mee naar huis. Wij aten ze met kerst nog, omdat we de zelfbeheersing hadden opgebracht om de plakjes te bewaren die we hadden meegenomen van onze herfstvakantie in het Deense merengebied. Ze zijn flinterdun en het gevoel en geluid van de chocola die knapt onder je tanden zorgt ervoor dat de chocola zelf nog lekkerder smaakt. Doe je ze op een broodje dat net uit de oven komt, dan smelten ze een beetje – ook lekker. Zoals kenners weten, is het wel even opletten: blauw is puur en rood is melk.

Jam van Den Gamle Fabrik

Jam van Den Gamle Fabrik is nog zo’n product dat veel mensen meenemen van hun vakantie in Denemarken. Sterker nog: dit is hoe ik er voor het eerst mee in aanraking kwam. Een vriendin die in Denemarken op vakantie was geweest, nam een potje voor me mee – en wat smaakte dat goed zeg! Den Gamle Fabrik is niet voor niets het grootste jam-merk van Denemarken. Hun marmelades worden gemaakt in open ketels en tijdens de productie wordt het fruitmengsel niet gekookt, zodat de natuurlijke smaak behouden en de stukjes fruit optimaal bewaard blijven.

Boukmans & Van Ymen heeft nogal wat varianten: hele aardbei en fijngesneden aardbei, framboos, abrikoos, bosbessen, zwarte bessen, boysenbessen, braam, sinaasappel, ‘bitter orange’, sinaasappel-wortel, sinaasappel-mandarijn, citroen-vlierbloesem, rozebottel-appel-vlierbloesem

Andere Scandinavische producten in deze webshop

Maar de winkel van Boukmans & Van Ymen heeft meer Scandinavische levensmiddelen. Hierbij kun je denken aan kaas, vis (in pot of blik), sap, thee, koekjes en chocola. Een actueel overzicht van het aanbod aan Scandinavische levensmiddelen vind je hier:

 • Deense producten zoals de chocoladeplakjes en jam, maar ook honing, haring in currysaus, thee en cake
 • Het knäckebröd, maar ook kardemom- en peperkoekjes, garnalenspread (in tube), jam in knijpfles en sappen uit Zweden
 • En hier het assortiment uit Noorwegen en uit Finland

Maar Boukmans & Van Ymen heeft niet alleen Scandinavische levensmiddelen in het assortiment. Ik trof er ook Scandinavische verzorgingsproducten aan, zoals zeep van Victoria – daarover zal ik binnenkort ook nog iets schrijven.

Ik ben heel benieuwd wie jij gaat verrassen met een lekker Scandinavisch ontbijtje. Misschien is er wel iemand jarig binnenkort, of plan je het in voor Valentijnsdag.

Denk je al verder vooruit, bijvoorbeeld naar moederdag? Houd dan zeker Scandinavisch Leven in de gaten, want binnenkort schrijf ik meer over de Zweedse zepen van Victoria die ik bij Boukmans & Van Ymen vond. Daarop krijg je met de kortingscode SCANDINAVISCHLEVEN-50 nu al 50% korting. De Victoria-actie loopt zelfs door tot 8 mei (moederdag), maar ook zo lang de voorraad strekt. Wacht dus niet te lang!

Wij kregen deze producten om voor Scandinavisch Leven kennis te maken met de webshop.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

 1. Waar in Nederland kan ik de volgende produkten kopen. Ze zijn Deens:
  Frugt Stäenger (vijgen) van Cactus en Sveskegrod (pruimen) ws van Super-Gros.
  Ik kan er helaas alleen maar aankomen als ik weer naar Denemarken ga.
  Tijdens de Kerstmarkt van de Finse Kerk in Rotterdam koop ik mn Finse produkten. Ze hebben een tamelijk uitgebreide winkel
  aan de ’s Gravendijkwal. Heerlijk om te neuzen en koffie met taart in het restaurant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.