Scandinavische merken stoppen met Black Friday

De afgelopen dagen begon mijn mailbox al aardig vol te lopen met aanbiedingen en acties voor Black Friday. Eerlijk gezegd vind ik dat vooral irritant, want ik heb niks met die koopgekte. Maar er kwamen ook berichtjes binnen waarvan ik wel blij werd. Meerdere Scandinavische merken stoppen namelijk met Black Friday en kiezen voor duurzamere alternatieven. Dat zie ik graag!

IKEA: Bring Back Friday

Een van de eerste tegengeluiden die ik in mijn mailbox vond, was dat van IKEA. IKEA brengt rondom Black Friday onder het motto Bring Back Friday een nieuwe service onder de aandacht, die ik zelf tot voor kort ook nog niet kende. Je kunt nu ook IKEA-meubels die je niet meer nodig hebt terugverkopen aan IKEA! Dat kan trouwens niet alleen op Black Friday, maar altijd. Hier lees je meer over Bring Back Friday.

Haglöfs: Green Friday

Het Zweedse outdoormerk Haglöfs verzet zich al een paar jaar tegen de koopgekte op Black Friday en kiest liever voor een Green Friday. Het merk sluit zelfs winkels of verhoogt juist de prijzen in plaats van ze te verlagen. Dit jaar blijft de winkel in Stockholm wel open, maar alleen voor de verkoop van tweedehands artikelen. Hier lees je meer over deze Green Friday van Haglöfs.

Filippa K: 0% korting

Ook het Zweedse modemerk Filippa K wil liever niet dat je je op Black Friday laat verleiden tot aankopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Het merk biedt daarom 0% korting op Black Friday en stimuleert liever het opbouwen van een duurzame ‘capsule-garderobe’: een kast met kledingstukken van hoge kwaliteit die je heel lang kunt dragen, zodat er minder kleding op de afvalberg belandt. Hier lees je meer over de capsule-collectie van Filippa K.

Dilling: 20% naar het huidfonds

Het Deense ondergoedmerk Dilling schenkt van alle verkopen op Black Friday 20% aan het Huidfonds. In 2019 was dit ook al het geval. Op de website van Dilling kun je lezen hoe dat geld is besteed.

Ken jij nog meer (Scandinavische) merken die zich afzetten tegen Black Friday?

no black friday

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.