Niet Scandinavisch – maar wel een Scandinavische look

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Soms sta ik echt even raar te kijken. Dan ben ik aan het rondkijken op internet of sociale media en kom ik iets tegen waarvan ik meteen denk: Dat moet wel Scandinavisch zijn! Vaak klopt dat ook wel, maar soms gebeurt het dat ik erachter kom dat het helemaal niet Scandinavisch is. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat het niet Scandinavisch voelt! Daarom heb ik besloten om op deze pagina een plekje te maken voor merken met een Scandinavische look die NIET uit Scandinavië komen.

Händig

Het Nederlandse bedrijf Händig maakt minimalistische bureaus, laptopstandaards en meer. Mark en Bjorn, die achter het merk zitten, zijn eigenlijk podiumbouwers. Door de coronacrisis viel in één keer een heleboel werk weg en dus gingen ze hun handigheid (en die van hun personeel) toepassen op een ander gebied: meubels. Ik vind het persoonlijk heel prijzenswaardig dat ze zo proactief en inventief zijn, hun medewerkers aan het werk kunnen houden en niet bij de overheid wilden aankloppen voor steun.

bureau handig
Foto met dank aan Händig

In de eerste plaats maakten ze een bureau voor iedereen die opeens vanuit huis moest gaan werken. Behalve de inklapbare kantoormeubelen van berkenhout zijn er inmiddels ook kantooraccessoires (voor mij zou de Lap Desk echt ideaal zijn) en er staat kindermeubilair op de planning. Extra handig: je hebt er geen schroeven, bouten of lijm bij nodig en ze zijn makkelijk in en uit elkaar te schuiven. En omdat de productie helemaal in Nederland plaatsvind, kun je je bureau al binnen een week in huis hebben.

Waarom ze voor hun naam juist kozen voor het Zweedse woord händig, lees je op de website van Händig.

Jalg TV Stands

JALG is een Lets merk dat is opgericht in 2016 door Veiko Kallas en Argo Männiste. Ze laten zich inspireren door de Scandinavische natuur. Hun TV-meubels zijn minimalistisch: ze laten je TV het middelpunt van je woonkamer zijn en nemen weinig ruimte in. Ze werken veel met berkenhout.

Rustik Lys

Toen ik de naam Rustik Lys zag, dacht ik dat dit vast een Zweeds bedrijf zou zijn. Wat blijkt: het is een groothandel onder Deens én Duits management die in Europa geproduceerde kaarsen en producten van het Deense merk Broste Copenhagen verkoopt. Deels Scandinavisch dus.

Labbvenn

Labbvenn is een Pools bedrijf dat in 2016 werd opgericht door twee hondenliefhebbers: Jolanta en Piotr. Ze ontwerpen vooral producten voor honden, die bedrijfshond Lea test. Ze ontwerpen hippe dierenbedjes en dekens met wol, hout, en faux-fur. Verwerk deze ingrediënten in minimalistische producten, en boem: je hebt Scandinavisch-achtig design.

Hier vind je ‘echte’ Scandinavische designs voor dieren.

Fabryk Design

Fabryk Design is Nederlands, maar in hun assortiment zijn veel Scandinavisch-achtige producten te vinden, zoals geometrische designs van herten voor aan de muur of een 3D-hertenkop. Ze hebben ook veel schattigs voor kinderen: een groeimeter met een hertje of een wandkleed voor de babykamer.

Napapijri

Klinkt dit merk jou ook Fins in de oren? Mij wel, maar Napapijri is naar eigen zeggen een modern ‘grensoverschrijdend’ merk. Ze zijn Italiaans, hebben een Fins klinkende naam en hun logo is de Noorse vlag. Op hun regenjassen en tassen en andere producten staat de Noorse vlag centraal.

Carl Torsberg

Carl Torsberg is een Zwitsers merk dat inspiratie vindt op een internationale schaal. De kleuren van de Caribische eilanden zijn bijvoorbeeld een belangrijke bron van inspiratie, maar ook de cultuur van Scandinavië. Bij Carl Torsberg kun je onder andere truien kopen met het woord Northern of de Noorse vlag erop.

KAMA

KAMA is een Tsjechisch bedrijf dat in eerste instantie mutsen maakte die je goed warm houden in de koude dagen. Hun focus ligt op sportieve kleding waarmee je ook als het geen weer is in beweging kunt blijven (Slecht weer bestaat niet…). Hun kleding wordt zelfs gedragen door Olympische atleten. Veel van de truien van Kama hebben een klassiek Noors printje erop, en ook de mutsen hebben vaak een Scandinavische look.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *