Scandinavische kinderfilms op Cinekid 2019: voor kinderen van 3-14 jaar

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Van 19 t/m 25 oktober vindt op de Westergas in Amsterdam weer het Cinekid Festival plaats – het grootste mediafestival voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar. Er draaien bijzondere films van over de hele wereld en dus zijn er ook Scandinavische kinderfilms op Cinekid.

Dit zijn de Scandinavische kinderfilms op Cinekid dit jaar:

Solan en Ludwig gaan naar de maan – Noorwegen, 5+

Solan en Ludwig gaan naar de maan is het derde deel van de vrolijke en grappige reeks over de zelfverzekerde ekster en de schuchtere egel. Eenmaal op weg naar de maan gaat er natuurlijk van alles mis en dreigt de maan zelfs zijn gloed te verliezen. Gelukkig blijkt die lieve Ludwig dapperder dan hij zelf denkt.

Sune vs Sune – Zweden, 7+

Sune vs Sune gaat over Sune, die in zijn fantasie een stoere ridder is, maar in werkelijkheid een wat onzekere jongen. Wat moet hij doen als zijn nieuwe populaire klasgenoot ook Sune heet en zijn vriendin wil inpikken? Deze komedie vol verrassingen laat zien dat het soms niet meevalt om vertrouwen in jezelf te hebben.

Detectivebureau Lars & Maja: Het eerste mysterie – Zweden, 7+

In Detectivebureau Lars & Maja: Het eerste mysterie vindt op de school van Lars een wedstrijd plaats met als prijs het oeroude Hammurabi-boek. Maar dan verdwijnt het kostbare boek plotseling. Samen met de ietwat chaotische Maja, die nieuw is op school en de schuld krijgt, gaat de nerd Lars op onderzoek uit. Zou een van de leraren erachter zitten? En hoe zit het met die witte duif?

Hoe word je een Viking? – Zweden, 7+

Hoe word je een Viking gaat over De kleine Viking Halvdan. Hij loopt mank en heeft geen vrienden, behalve de smid Björn, die voor hem zorgt sinds zijn vader verdwenen is op rooftocht. Aan de overkant van de rivier ligt de andere helft van het dorp, maar de twee dorpsdelen zijn in conflict. Als Halvdan op een dag in het bos Maia ontmoet, dochter van de vijand, wordt alles anders. 

Hacker – Denemarken, 9+

In Hacker ontdekt de slimme dertienjarige hacker Benjamin dat zijn moeder nooit is verongelukt, zoals iedereen hem laat geloven. Bij zijn poging haar te vinden moet hij het in deze spannende thriller opnemen tegen de Geheime Dienst, waarbij hij niemand kan vertrouwen. En wie is toch dat geheimzinnige nieuwe meisje in het kindertehuis dat hem per se wil helpen?

Psychobitch – Noorwegen, 12+

Psychobitch gaat over Marius die voor een schoolproject moet samenwerken met Frida, een nogal vreemd meisje dat ook al eens geprobeerd heeft zelfmoord te plegen. Maar echt ingewikkeld wordt het pas als ze elkaar beter leren kennen en zelfs verliefd worden. Af en toe moet je gewoon uit de maat durven dansen, zo blijkt in deze aangrijpende, ontroerende en soms ook erg grappige film.

Cinekid in heel Nederland

Cinekid vindt trouwens niet alleen in Amsterdam plaats: bijna 40 locaties verspreid over heel Nederland doen mee. Kijk hier waar je bij jou in de buurt Cinekid kunt bezoeken en of ze daar ook Scandinavische films draaien.

cinekid festival

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *