Scandinavische kinderfilms op Cinekid 2020: online en offline

Alles is anders in 2020 – ook Cinekid. Dit kinderfilmfestival staat gepland voor 7-23 oktober. Behalve het fysieke festival op tien locaties in het land is er vanaf 7 oktober ook het platform Cinekid Play. Dit kun je vanuit je eigen huis en op elk moment bezoeken. En ook dit jaar staan er Scandinavische kinderfilms op het programma van Cinekid. Je vindt ze hieronder.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Sune’s keuze (Zweden)

Heb jij wel eens last van keuzestress? Sune ook! Zij lieve opa Helmer gaat trouwen, maar tegelijkertijd is er een geheime schoolreis die hij samen met zijn leuke klasgenootje Sophie zou kunnen maken. Een onmogelijke keuze. En Sune’s ouders maken het er alleen maar ingewikkelder op. Sune’s keuze is een grappige film vol fantasie en verrassende actie.

Zussen (Noorwegen

In de film Zussen gaan Vega en haar (soms best irritante) zusje Billie met hun vader kamperen in de natuur van Noorwegen. Een geweldig avontuur! Maar wanneer hun vader in een diepe kloof valt, moeten de zusjes helemaal zelf hulp gaan zoeken. En dat is echt niet zo eenvoudig ver van de bewoonde wereld verdwaalt.

Het dagboek van Bert (Zweden)

Het dagboek van Bert (Berts dagbok) is een grappige film vol misverstanden en onhandige beslissingen. De dertienjarige Bert doet er alles aan om de coolste jongen van de school te worden. Tijd voor een compleet nieuwe Bert! De nieuwe Bert is verliefd op het twee jaar oudere populaire meisje Leila. Maar is Leila’s zusje Amira eigenlijk niet veel aardiger?

The Crossing (Noorwegen)

The Crossing (Flukten over grensen) lijkt me een enorm indrukwekkende film. Hij speelt zich af in het Noorwegen van 1942. De ouders van Gerda en Otto zijn opgepakt en in de kelder blijken twee Joodse leeftijdsgenoten ondergedoken te zitten. Met z’n vieren besluiten de kinderen te vluchten naar Zweden – een gevaarlijke tocht.

Eden (Finland)

Eigenlijk hebben Aliisa, Jenna en Panu helemaal geen zin in een zomerkamp van de kerk. Toch wordt het een bijzondere ervaring. Ze roken stiekem sigaretten, botsen met de piepjonge, maar superstrenge nieuwe dominee en leren veel van elkaar. Bijvoorbeeld hoe moeilijk het kan zijn om te zeggen wat je echt voelt en dat verliefdheid soms uit een onverwachte hoek komt.

Walhalla (Denemarken)

Walhalla is een avonturenfilm die is gebaseerd op verhalen uit de Noordse mythologie. Als de goden Thor en Loki haar grote broer Tjalfe meenemen naar Walhalla, besluit Røskva stiekem mee te reizen. Eenmaal daar komen de twee Vikingkinderen voor grote gevaren te staan, want Walhalla wordt bedreigd door de gevreesde wolf Fenrir en de barbaarse Jötun-reuzen.

Ronja de roversdochter (Zweden)

Wie kent Ronja de roversdochter naar het boek van Astrid Lindgren niet? In deze klassieker sluit Ronja, de dochter van een roverhoofdman, vriendschap met Birk, de zoon van haar vaders grote vijand. Als Ronja’s vader haar verbiedt met Birk om te gaan, moet ze kiezen tussen Birk en haar ouders.

De gebroeders Leeuwenhart (Zweden)

De gebroeders Leeuwenhart is een verfilming (uit 1977) van het prachtige boek van Astrid Lindgren. Hierin zien de twee broers Jonathan en Karel elkaar na hun dood terug in Nangijala, een paradijs met kampvuren en sprookjes. Maar zelfs hier is het niet overal vredig en de broers trekken ten strijde tegen de wrede ridder Tengil.

Minna en de Dromenbouwers (Denemarken)

Minna en de Dromenbouwers (Drømmebyggerne) gaat over een meisje dat baalt van haar nieuwe stiefzus, die van haar hamster af wil. Dan ontdekt ze de geheime wereld waar dromen gemaakt worden – en dus ook gemanipuleerd kunnen worden. Is dat dé manier om van Jenny af te komen?

Pietje Kortstaart (Zweden)

Pietje Kortstaart is een animatiefilm over een verlegen katje zonder staart dat Pelle heet. Hij mag bij Birgitta komen wonen, maar komt door een noodweer terecht in de grote stad, waar hij aardige en gemene dieren tegenkomt.

Kleuterworkshop Moomin Valley

En dan is er nog de jaarlijkse kleuterworkshop van Cinekid, waarbij jonge kinderen meer leren over een bepaald element van filmmaken. Dit jaar kunnen kinderen hun eigen Moomin-figuurtje maken en daarmee een muziekvideo opnemen. De Moomins komen uit Finland, waar je ook het Moomin-museum in Tampere kunt bezoeken.

Cinekid in heel Nederland

Kijk hier waar je bij jou in de buurt Cinekid kunt bezoeken en of ze daar ook Scandinavische films draaien.

cinekid festival

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.