Scandinavische kerstversiering om te kopen of zelf te maken

Hoe zorg je voor een Scandinavische kerstsfeer, gewoon bij jou thuis? Dat begint allemaal met Scandinavische kerstversiering. Als wij in de herfstvakantie naar Denemarken gaan, nemen we bijna altijd wel wat kerstversiering mee. Maar ook van andere reizen – ook al zijn ze midden in de zomer – nemen we wel souvenirs mee die pas in december van pas komen. En ook in Nederland is kerstversiering met een Scandinavisch tintje te vinden. Hieronder vind je een paar ideeën.

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

Julebok

De Julebok is al heel lang een bekend figuur in Scandinavië, zeker tijdens de kersttijd. Er zijn veel verhalen over de Julebok, bijvoorbeeld dat hij verbonden is met de Noorse god Thor, die in een kar getrokken door twee bokken door de lucht reed. In de 19e eeuw kreeg de Julebok de taak om met kerst cadeautjes te bezorgen. Er zijn veel kerstliedjes over de Julebok, maar je ziet hem ook terug in veel kerstversiering.

Zweedse kerst

Wij kochten ooit kleine kerstbokjes van stro bij IKEA, maar ik weet niet zeker of ze die ook dit jaar hebben. Wat sowieso leuk is om te bekijken, is deze pagina van IKEA boordevol kersttips, van alternatieven voor kerstbomen tot makkelijk te maken kerstrecepten.

Scandinavische kerstharten

Wij kennen ze uit Denemarken, maar deze gevlochten harten van vilt of papier worden ook in andere Scandinavische landen gemaakt. Op de website van Søstrene Grene vind je instructies om zelf van die Scandinavische kerstharten te maken. De Deense winkelketen heeft trouwens nog veel meer tips om zelf de mooiste kerstdecoraties te maken.

deense kerstharten
Deense kerstharten in Den Gamly By in Aarhus

Tomtes en nisser

Tomtes en nisser zijn Scandinavische kabouters die vooral met kerst echt overal aanwezig zijn. Als je ze gunstig wilt stemmen, kun je iets lekkers voor ze in de boom hangen, of een schaaltje pap voor ze klaarzetten. Als je niet zeker weet of de tomtes of nisser wel uit zichtzelf bij je langs zullen komen, kun je ze ook zelf in huis halen. Je hebt ze in alle soorten en maten, van kleine, vilten poppetjes om in de boom te hangen tot grotere exemplaren van stof of aardewerk om neer te zetten als kerstversiering. Ook kun je een klein deurtje ergens tegen een muur zetten als ‘huisje’ voor deze wezentjes.

Adventskaarsen

In Nederland doen sommige mensen het ook wel, maar in Scandinavië is het echt heel gebruikelijk: aftellen naar kerst door één of meerdere adventskaarsen te branden. Je kunt dan kiezen voor een kandelaar met vier kaarsen, waarvan je er vanaf de eerste zondag van advent elke week één aansteekt. Of je kiest voor een kaars waarvan je vanaf 1 december elke dag een stukje af brandt. Wij namen een adventskaars met Scandinavische kerstharten erop mee uit Denemarken, maar ook winkelketens zoals Søstrene Grene en bekende Scandinavische designmerken zoals ferm LIVING hebben deze kaarsen in hun assortiment.

adventskaarsen sostrene grene

Als je een adventskaars leuk vindt, zijn deze Scandinavische adventskalenders misschien ook wel wat voor je.

Lichtjes in de ramen

Wat mij heel erg opviel toen ik een keer half december in Zweden was, was dat in bijna elk raam wel een lichtje staat of hangt. Veel mensen zorgen ervoor dat elk raam wordt opgelicht met bijvoorbeeld een kerstster of zo’n trappetje met (elektrische) kaarsen. Dat zorgt ervoor dat het er in die tijd van het jaar ook op straat heel gezellig uitziet.

Kerstversiering van Lovi

Dit jaar kocht ik zelf wat kerstversiering van Lovi uit Finland. Ik bracht een bezoek aan de factory shop in Oulu en daar zag ik me toch een mooie dingen… De designs van Lovi zijn ook verkrijgbaar in Nederland. Hier lees je alles over Lovi.

lovi zelf in elkaar zetten

Scandinavische kerstversiering in Nederlandse winkels

In Nederland kun je voor het kopen van Scandinavisch getinte kerstversiering goed terecht bij bijvoorbeeld IKEA, Søstrene Grene, Jysk of (alleen online) bij Jotex.

Kerstversiering van Scandinavische designmerken

Ook kom ik graag (online) in de kerstwinkel van Nordic Nest. Daar vind je kerstversieringen van Scandinavische designmerken, die vaak heel stijlvol zijn. Mijn favoriet dit jaar: de mini-bekers van Iittala die je in de boom kunt hangen.

Iittala Taika special edition 2022
Foto: Iittala via UPR

En wist je dat je voor de wereldberoemde aap van Kaj Bojesen een kerstmuts kunt kopen? Die wil ik mezelf ooit nog eens cadeau doen.

Wat zijn jouw tips om thuis kerst te vieren met een Scandinavisch gevoel?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.