deense kerstharten

Scandinavische kerstversiering om te kopen of zelf te maken

Hoe zorg je voor een Scandinavische kerstsfeer, gewoon bij jou thuis? Dat begint allemaal met Scandinavische kerstversiering. Als wij in de herfstvakantie naar Denemarken gaan, nemen we bijna altijd wel wat kerstversiering mee. Maar ook van andere reizen – ook al zijn ze midden in de zomer – nemen we wel souvenirs mee die pas in december van pas komen. En ook in Nederland is kerstversiering met een Scandinavisch tintje te vinden. Hieronder vind je een paar ideeën.

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

Julebok

De Julebok is al heel lang een bekend figuur in Scandinavië, zeker tijdens de kersttijd. Er zijn veel verhalen over de Julebok, bijvoorbeeld dat hij verbonden is met de Noorse god Thor, die in een kar getrokken door twee bokken door de lucht reed. In de 19e eeuw kreeg de Julebok de taak om met kerst cadeautjes te bezorgen. Er zijn veel kerstliedjes over de Julebok, maar je ziet hem ook terug in veel kerstversiering.

Zweedse kerst

Wij kochten ooit kleine kerstbokjes van stro bij IKEA, maar ik weet niet zeker of ze die ook dit jaar hebben. Wat sowieso leuk is om te bekijken, is deze pagina van IKEA boordevol kersttips, van alternatieven voor kerstbomen tot makkelijk te maken kerstrecepten.

Scandinavische kerstharten

Wij kennen ze uit Denemarken, maar deze gevlochten harten van vilt of papier worden ook in andere Scandinavische landen gemaakt. Op de website van Søstrene Grene vind je instructies om zelf van die Scandinavische kerstharten te maken. De Deense winkelketen heeft trouwens nog veel meer tips om zelf de mooiste kerstdecoraties te maken.

deense kerstharten
Deense kerstharten in Den Gamly By in Aarhus

Tomtes en nisser

Tomtes en nisser zijn Scandinavische kabouters die vooral met kerst echt overal aanwezig zijn. Als je ze gunstig wilt stemmen, kun je iets lekkers voor ze in de boom hangen, of een schaaltje pap voor ze klaarzetten. Als je niet zeker weet of de tomtes of nisser wel uit zichtzelf bij je langs zullen komen, kun je ze ook zelf in huis halen. Je hebt ze in alle soorten en maten, van kleine, vilten poppetjes om in de boom te hangen tot grotere exemplaren van stof of aardewerk om neer te zetten als kerstversiering. Ook kun je een klein deurtje ergens tegen een muur zetten als ‘huisje’ voor deze wezentjes.

LEGO®-kerstsets

Wist je dat er ook LEGO®-kerstsets zijn die ontzettend leuk staan als kerstversiering? Ik vond bijvoorbeeld een gedetailleerde kerstboom, een kerstkrans die je kunt ophangen of neerleggen (met vier kaarsen erin) en complete huizen met kerstversiering. Hier vind je deze LEGO®-kerstsets.

Tip: wist jij dat je je gratis kunt abonneren op het LEGO® Life Magazine voor kinderen van 5 t/m 9 jaar? Daar staan leuke strips, activiteiten, posters en nog veel meer in. Meld je aan en je ontvangt het magazine gratis 4 keer per jaar bij jou thuis.

Adventskaarsen

In Nederland doen sommige mensen het ook wel, maar in Scandinavië is het echt heel gebruikelijk: aftellen naar kerst door één of meerdere adventskaarsen te branden. Je kunt dan kiezen voor een kandelaar met vier kaarsen, waarvan je er vanaf de eerste zondag van advent elke week één aansteekt. Of je kiest voor een kaars waarvan je vanaf 1 december elke dag een stukje af brandt. Wij namen een adventskaars met Scandinavische kerstharten erop mee uit Denemarken, maar ook winkelketens zoals Søstrene Grene en bekende Scandinavische designmerken zoals ferm LIVING hebben deze kaarsen in hun assortiment.

adventskaarsen sostrene grene

Als je een adventskaars leuk vindt, zijn deze Scandinavische adventskalenders misschien ook wel wat voor je.

Lichtjes in de ramen

Wat mij heel erg opviel toen ik een keer half december in Zweden was, was dat in bijna elk raam wel een lichtje staat of hangt. Veel mensen zorgen ervoor dat elk raam wordt opgelicht met bijvoorbeeld een kerstster of zo’n trappetje met (elektrische) kaarsen. Dat zorgt ervoor dat het er in die tijd van het jaar ook op straat heel gezellig uitziet.

Kerstversiering van Lovi

Dit jaar kocht ik zelf wat kerstversiering van Lovi uit Finland. Ik bracht een bezoek aan de factory shop in Oulu en daar zag ik me toch een mooie dingen… De designs van Lovi zijn ook verkrijgbaar in Nederland. Hier lees je alles over Lovi.

lovi zelf in elkaar zetten

Scandinavische kerstversiering in Nederlandse winkels

In Nederland kun je voor het kopen van Scandinavisch getinte kerstversiering goed terecht bij bijvoorbeeld IKEA, Søstrene Grene, Jysk of (alleen online) bij Jotex.

Kerstversiering van Scandinavische designmerken

Ook kom ik graag (online) in de kerstwinkel van Nordic Nest. Daar vind je kerstversieringen van Scandinavische designmerken, die vaak heel stijlvol zijn.

ferm LIVING

Neem bijvoorbeeld het Deense designmerk ferm LIVING. Dit merk heeft accessoires en interieur-items in nostalgische en stijlvolle sferen die perfect passen bij deze tijd van het jaar. De gedraaide kaarsen van ferm LIVING zijn met de hand gedraaid en gedompeld. Ze zijn verkrijgbaar per set van vier, zodat je ze ook goed kunt gebruiken in een adventskandelaar waarbij je elke zondag voor kerst een nieuwe kaars aansteekt. Extra voordeel: deze kaarsen kunnen altijd, dus mocht je er een paar overhouden na de feestdagen, dan kun je er alsnog veel plezier aan beleven.

Scandinavische kerst met fermLIVING
Foto: fermLIVING

Of wat denk je van de papieren kerstboomversieringen met een sierlijke en nostalgische uitstraling. Al heel lang geleden maakten de Denen dit soort versieringen gezellig samen, met het hele gezin aan de keukentafel. De papieren kerstdecoraties van ferm LIVING zijn ontworpen in samenwerking met de Deense architect en kunstenares Amanda Betz. Ze zijn met lasers uitgesneden en zorgvuldig met de hand gevouwen. Er zijn ook van die puntzakjes bij die in Scandinavië worden gevuld met snoep en zo in de boom worden gehangen.

Scandinavische kerst met fermLIVING
Foto: fermLIVING

Aftellen naar kerst is een belangrijk onderdeel van de tradities rondom de feestdagen. Als kind vond ik het al heel erg leuk om elke dag een stukje van de adventskaars te mogen branden en ook in de Scandinavische landen is dit een belangrijke traditie. ferm LIVING heeft een eigen versie van de traditionele Deense kalenderlys gemaakt. Hij loopt van 1-24, is gemaakt van eco-gecertificeerde stearine en heeft twee contrasterende kleuren.

Scandinavische kerst met fermLIVING
Foto: fermLIVING

De Forest-kandelaar van ferm LIVING is gebaseerd op een takje met dennenappels dat je tijdens een boswandeling zou kunnen vinden. De uitstraling en details van deze kandelaar doen denken aan een sieraad. De kandelaar is gemaakt van 100% massief messing. Deze kandelaar is geschikt voor kaarsen met een diameter van 12 mm.

Om te proosten op het nieuwe jaar heeft ferm LIVING onder andere het Ripple-servies. Het herkenbare geribbelde glas zorgt voor een geometrisch silhouet en heeft een stijlvolle uitstraling. Wil je de champagne op een bijzondere manier op tafel zetten, denk dan eens aan de Shell Pot gevuld met ijsblokjes.

Scandinavische kerst met fermLIVING
Foto: fermLIVING

Spreken deze ontwerpen van ferm LIVING je aan? Je vindt ze onder andere online bij Nordic Nest.

Mijn persoonlijke favorieten

Maar mijn favoriet dit jaar zijn toch wel de mini-bekers van het Finse merk Iittala, die je in de boom kunt hangen.

Iittala Taika special edition 2022
Foto: Iittala via UPR

En wist je dat je voor de wereldberoemde aap van Kaj Bojesen een kerstmuts kunt kopen? Die wil ik mezelf ooit nog eens cadeau doen.

Wat zijn jouw tips om thuis kerst te vieren met een Scandinavisch gevoel?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.