Scandinavische kerstsfeer in het Fries Scheepvaart Museum

Ben jij wel eens in het Fries Scheepvaart Museum geweest? Als dat niet zo is, dan is december 2021 hét moment om dit museum te bezoeken. En als je er wel eens bent geweest, kun je het deze december in een unieke sfeer herbeleven. De Scandinavische kerstsfeer namelijk!

Stijlkamers op hun mooist

Het Fries Scheepvaart Museum is in december altijd al op z’n mooist. Elk jaar dost een groep vrijwilligers de stijlkamers en andere ruimtes van het museum dan namelijk feestelijk uit met kerstversiering. Maar 2021 is een bijzonder jaar – zeker als je Scandinavië-fan bent. Want dit jaar is er gekozen voor een Scandinavische kerstsfeer.

Scandinavische kerst Fries Scheepvaart Museum
Scandinavisch kerst in het Fries Scheepvaart Museum. Foto: Freerk Bokma

Typisch Scandinavische kerstversiering

Scandinaviërs vieren het kerstfeest zo op hun eigen manier, met mooie gebruiken, bewust samenzijn en veel aandacht voor de terugkeer van het licht. Ook de Scandinavische interieurtrends bieden volop inspiratie. Een prachtig thema om mee aan de slag te gaan dus. Naturel, stijlvol en helemaal ‘hygge’!

“We gebruiken veel materialen uit de natuur,” vertelt Alet Doornbos, oud-medewerkster van het museum en initiatiefneemster. “Groen en dennenappels bijvoorbeeld. En natuurlijk traditionele decoratie uit de Scandinavische landen. Je zult dus ook her en der tomtes (kerstkabouters) tegenkomen, en ook de julbock (de kerstgeit van stro) zal niet ontbreken.”

Ook voor kinderen

Ook kinderen kunnen een Scandinavische kerst beleven in het Fries Scheepvaart Museum. Er is een gratis speurtocht, waarin ze samen met Tomte en Julbock op reis gaan door het museum. Het is een speurtocht en doe-boek in één, boordevol creatieve opdrachten en uitdagende oefeningen die in het museum en deels ook thuis kunnen doen. De speurtocht met doe-boek is de hele kerstvakantie gratis verkrijgbaar bij een bezoek aan het Fries Scheepvaart Museum, dat helemaal Kidsproof is en het afgelopen jaar van jonge museuminspecteurs zelfs een dikke 8,3 kreeg. Er is zelfs een speciaal kindermuseum.

Wanneer?

Je kunt de kerstsfeer in het Fries Scheepvaart Museum vanaf 6 december 2021 t/m 9 januari 2022 komen bewonderen. Op zondag 12 december, de extra koopzondag in Sneek, krijgt elke tweede persoon gratis toegang met het codewoord XMAS SNEEK.

Het Fries Scheepvaart Museum is dagelijks geopend:

  • maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur
  • zondag van 12.00-17.00 uur
  • Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten

Bezoekers van 13 jaar en ouder hebben een geldig coronatoegangsbewijs nodig. Ook het dragen van een mondkapje is verplicht. Op regenachtige dagen is het aan te raden om vooraf online te reserveren, omdat het museum gebonden is aan een maximumaantal bezoekers.

Scandinavische kerst Fries Scheepvaart Museum
Scandinavisch kerst in het Fries Scheepvaart Museum. Foto: Freerk Bokma

17 december 2021: Workshop Botanisch tekenen in kerstsfeer

Het Fries Scheepvaart Museum organiseert deze maand (voor zover de maatregelen dat toelaten) ook verschillende activiteiten rondom het thema kerst. Zo is er op 17 december een workshop Botanisch tekenen in kerstsfeer. De workshop begint met een kopje koffie en een kaneelbroodje om in Scandinavische sferen te komen. Dan doe je inspiratie op bij de
Scandinavische kerstversieringen in het museum om vervolgens zelf potlood of penseel te pakken. Docent beeldende vorming Bieke Huls geeft je waardevolle tips om je werk te verbeteren en aan het einde van de ochtend ga je met een voldaan gevoel en een eigen kunstwerk terug naar huis.

Deze workshop op 17 december 2021 is bedoeld voor volwassenen en vindt plaats van 9.30-11.30 uur. Inloop – met koffie en een kaneelbroodje – vanaf 9.00 uur. Deelname kost € 17,50 (incl. museumentree, materiaal, koffie en kaneelbroodje) of € 12,50 voor museumkaarthouders en leden.

De workshop is (ook i.v.m. het houden van anderhalve meter afstand) toegankelijk voor 8-15 deelnemers. Een geldig coronatoegangsbewijs (QR-code) is vereist voor deelname, net als vooraf aanmelden via info@friesscheepvaartmuseum.nl.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.