Scandinavische films op Netflix: misdaad, historisch en meer

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Na mijn blogpost over Scandinavische series op Netflix vond ik het ook tijd worden voor een lijstje met de Scandinavische films op Netflix. Net als bij de series geldt dat het aanbod op Netflix varieert. Ik doe mijn best om dit overzicht bij te houden, maar mocht je erachter komen dat ik er iets is toegevoegd of verwijderd uit het Scandinavische aanbod op Netflix, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

(Deze website is ook handig om na te kijken of een film of serie op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen.)

Kadaver

Duistere film over een gezin dat, gedurende een hongersnood die het gevolg is van een nucleaire ramp, bij een hotel een gratis maaltijd plus wat entertainment krijgt. Maar dan beginnen er mensen te verdwijnen..

An affair/En affaere

De relatie tussen een getrouwde gymlerares en een 16-jarige leerling uit een van haar klassen is vanaf het begin af aan gedoemd te mislukken.

Midsommar

Een Amerikaanse film die zich grotendeels afspeelt in Zweden en waarin Zweedse acteurs en Midzomer een belangrijke rol spelen. Hier lees je er meer over en kun je de trailer bekijken.

The Wave/Bølgen (Noorwegen)

Het is inderdaad zo dat bepaalde overhangende rotsen bij de fjorden nauwlettend in de gaten worden gehouden. Als (of wanneer) ze op een dag afbreken en in de fjord storten, veroorzaakt dat namelijk een levensgevaarlijke vloedgolf. In het verleden hebben door zo’n instorting veroorzaakte overstromingen al levens geëist – dat kwam ook voor in het boek Een Noorse winternacht. In deze film volgen we de spannende uren voor en na zo’n instorting bij de Geirangerfjord. Ik vond hem spannend!

Films van Serie Q (Denemarken)

Eerder maakte ik al een overzicht van de boeken en verfilmingen van Serie Q. Op Netflix vind je de volgende (superspannende) films over Carl Mørck:

  • The keeper of lost causes
  • The absent one
  • A conspiracy of faith
  • Journal 64

Ze zijn los van elkaar te zien, maar de boeken zijn in bovenstaande volgorde geschreven.

Jag Älskar Dig – En Skilsmässokomedi/I Love You – A Divorce Comedy (Zweden)

Een film over een het contrast tussen een jarenlang huwelijk en een spannende nieuwe affaire. Ik heb deze film wel eens gekeken toen ik ziek in bed lag maar kan me er weinig van herinneren. Ik laat het aan jou over om te beoordelen of dat te maken heeft met de kwaliteit van de film, of mijn zieke hoofd.

Hundraettåringen Som Smet från Notan och Försvann/The 101-Year Old Man Who Skipped Out on the Bill and Disappeared (Zweden)

Dit is het vervolg op de film De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween. Ik heb hem nog niet gezien, omdat ik de voorganger nog steeds niet heb gezien. Dat wil zeggen – ik ben aan de film begonnen maar heb die niet uitgekeken, en ben in het boek begonnen maar heb dat niet uitgelezen. Ik moet me er toch eens toe zetten, want dit was zo’n internationaal succes dat ik het echt wel wil kennen.

Summeren ’92/Summer of 92 (Denemarken)

Ik hou van voetbal en vond dit echt een heerlijke film om te kijken. De introverte assistent-trainer van het Deense elftal komt ondanks allerlei tegenslagen terecht in de eindronde van het EK voetbal in 1992. Wat volgt, is een mooie mix van echte beelden van het toernooi en acteurs die een beeld geven van wat er om de wedstrijden heen gebeurde.

En dan nog enkele films waarover ik helemaal niets weet:

Troll Hunter/Trolljegeren

Lykke-Per/A fortunate man

Battle

Dansfilm over een jonge danseres wiens leven een nieuwe wending krijgt als haar vader failliet gaat en ze kennismaakt met een hiphopdanser.

Casper en Emma

En voor kinderen zijn enkele films van Casper en Emma nu ook te vinden op Netflix. Hier lees je meer over de kleuters Casper en Emma.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *