Scandinavische films op Netflix: misdaad, historisch en meer

Wauw, wat staan er veel nieuwe Scandinavische films op Netflix! Het is bijna niet bij te houden. Ik heb er hieronder al heel wat toegevoegd, met trailers, maar er komen er nog meer aan. Ik ben heel benieuwd wat jullie de beste Scandinavische films op Netflix vinden – ze lopen nogal uiteen qua genre, leeftijd en kwaliteit volgens mij. Ik heb trouwens een apart overzicht met Scandinavische series op Netflix.

(Deze website is ook handig om na te kijken of een film of serie op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen.)

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Red dot

Een stel trekt de bergen van Noord-Zweden in voor een kampeertrip om hun relatie nieuw leven in te blazen. Maar in plaats van romantisch wordt het een nachtmerrie, want iemand lijkt het op hun gemunt te hebben.

Mørke

In de psychologische thriller Mørke onderzoekt Jacob de dood van zijn gehandicapte zus vlak na haar bruiloft.

Vuxna människor

Frank is een succesvol jurist en is getrouwd met de knappe en ook al sucesvolle Nenne. Maar Frank verveelt zich en gaat op zoek naar spannende avontuurtjes.

Asphalt Burning

Een man moet zijn verloofde zien terug te winnen met een race op de Nürnburgring. Maar eerst moet een bizarre roadtrip hem tot in Duitsland brengen.

Fyra år till

De populaire partijleider David Holst wordt verliefd op iemand van de rivaliserende partij die het premierschap voor zijn neus heeft weggekaapt.

Den allvarsamma leken

Liefdesverhaal over schildersdochter Lydia en journalist Arvid. Arvids ambities staan tussen hen en ze trouwen met iemand anders. Toch komen ze weer bij elkaar.

Barbara

Een jonge dominee vestigt zich op de Faröereilanden en leert Barbara kennen. Ze is al twee keer getrouwd geweest met een dominee en beide zijn nu dood.

Anklaget

Een vader wordt ervan beschuldigd zijn dochter te hebben misbruikt.

Staying Alive

Wat doen je als je je man hebt betrapt op een affaire en hij zich zo schuldig voelt dat je hem alles kunt maken?

Kommissarie Späck

Rechercheur Mårten Späck en zijn collega’s Grünvald Karlsson en Irene Snusk maken jacht op een ‘seriezelfmoordenaar’… Een Beck-parodie inclusief de buurman de echte Martin Beck regelmatig spreekt vanaf zijn balkon. Zeker niet een van de beste Scandinavische films op Netflix lijkt me, maar misschien toch wel grappig.

Ambulancen

In Ambulancen gebruiken twee broers een ambulance voor een overval. Daarmee willen ze het geld bij elkaar krijgen voor de behandeling van hun zieke moeder. Terwijl ze op de vlucht zijn voor de politie, blijkt er een hartpatiënt achterin te liggen – met een verpleegkundige in opleiding erbij. Kiezen ze voor de hartpatiënt, of voor hun moeder?

Ond tro

Mona is net gewisseld van woonplaats en baan. Dan is ze getuige van een brute moord. Als de politie niet naar haar wil luisteren, begint ze haar eigen onderzoek.

Room 205 (Kollegiet)

Katrine verhuist naar een studentenhuis in Kopenhagen. Er wordt haar verteld dat het in kamer 205 spookt. Als er een spiegel breekt, lijkt er iets kwaadaardigs te ontsnappen en beginnen er doden te vallen.

Himlen är oskyldigt blå

In Sandhamn in de Stockholm-archipel heeft Martin een vakantiebaantje in een hotel. Maar hotelmanager Gösta laat hem ook schimmige klusjes opknappen.

Den sorte madonna

Maria krijgt van haar vader, die haar in de steek heeft gelaten, een schilderij dat hij heeft gestolen. Geeft ze hem aan, of neemt bewaart ze zijn geheim?

Frygtelig lykkelig

Een politieagent uit Kopenhagen raakt overspannen en denkt rust te vinden door naar een klein dorpje te verhuizen.

Naboer

John is verlaten door zijn vriendin Ingrid. Dan laat hij zich door zijn knappe buren Anne en Kim meeslepen in een angstige en wazige wereld waar waarheid en leugens in elkaar overlopen.

Apan

Een man wordt wakker in een omgeving die hij niet herkent. Het leven dat hij kende, is er niet meer. Ik heb gelezen dat de hoofdrolspeler het script niet mocht lezen en de film in chronologische volgorde gefilmd is, zodat hij zelf ook elke dag op de set kwam zonder te weten wat er ging gebeuren.

Kvarteret Skatan reser till Laholm

Een groep vrienden gaat elke zomer naar Laholm. Dit jaar wil iedereen ergens anders naartoe, behalce Ulf. Hij krijgt de anderen zover om toch mee te gaan door ze te vertellen dat hij kanker heeft.

Angel

Voormalige rockster Angelica “Angel” Holst hoopt op een comeback. Haar man heeft wel een idee: haar eigen dood in scene zetten.

Drömkåken

Göran, Tina en hun twee kinderen verhuizen naar een nieuw huis en Göran denkt dat hij dat wel zelf kan opknappen met behulp van wat goedkope arbeidskrachten. Maar het huis blijkt een bouwval en er blijkt nog dynamiet in de kelder te liggen dat een bende nu graag wil komen ophalen. Hier lees je er meer over.

Black Jack

Dertigers Kaj, Lennart en Robert gaan elke week dansen. Kaj wordt verliefd op Inger, maar zijn vriend Tommy versiert haar. Hier lees je er meer over.

Kadaver

Duistere film over een gezin dat, gedurende een hongersnood die het gevolg is van een nucleaire ramp, bij een hotel een gratis maaltijd plus wat entertainment krijgt. Maar dan beginnen er mensen te verdwijnen..

An affair/En affaere

De relatie tussen een getrouwde gymlerares en een 16-jarige leerling uit een van haar klassen is vanaf het begin af aan gedoemd te mislukken.

Midsommar

Een Amerikaanse film die zich grotendeels afspeelt in Zweden en waarin Zweedse acteurs en Midzomer een belangrijke rol spelen. Hier lees je er meer over en kun je de trailer bekijken.

Films van Serie Q (Denemarken)

Eerder maakte ik al een overzicht van de boeken en verfilmingen van Serie Q. Op Netflix vind je de volgende (superspannende) films over Carl Mørck:

  • The keeper of lost causes
  • The absent one
  • A conspiracy of faith
  • Journal 64

Ze zijn los van elkaar te zien, maar de boeken zijn in bovenstaande volgorde geschreven.

Jag Älskar Dig – En Skilsmässokomedi/I Love You – A Divorce Comedy (Zweden)

Een film over een het contrast tussen een jarenlang huwelijk en een spannende nieuwe affaire. Ik heb deze film wel eens gekeken toen ik ziek in bed lag maar kan me er weinig van herinneren. Ik laat het aan jou over om te beoordelen of dat te maken heeft met de kwaliteit van de film, of mijn zieke hoofd.

Hundraettåringen Som Smet från Notan och Försvann/The 101-Year Old Man Who Skipped Out on the Bill and Disappeared (Zweden)

Dit is het vervolg op de film De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween. Ik heb hem nog niet gezien, omdat ik de voorganger nog steeds niet heb gezien. Dat wil zeggen – ik ben aan de film begonnen maar heb die niet uitgekeken, en ben in het boek begonnen maar heb dat niet uitgelezen. Ik moet me er toch eens toe zetten, want dit was zo’n internationaal succes dat ik het echt wel wil kennen.

Summeren ’92/Summer of 92 (Denemarken)

Ik hou van voetbal en vond dit echt een heerlijke film om te kijken. De introverte assistent-trainer van het Deense elftal komt ondanks allerlei tegenslagen terecht in de eindronde van het EK voetbal in 1992. Wat volgt, is een mooie mix van echte beelden van het toernooi en acteurs die een beeld geven van wat er om de wedstrijden heen gebeurde.

Troll Hunter/Trolljegeren

Lykke-Per/A fortunate man

Battle

Dansfilm over een jonge danseres wiens leven een nieuwe wending krijgt als haar vader failliet gaat en ze kennismaakt met een hiphopdanser.

Casper en Emma

Er staan ook Scandinavische kinderfilms op Netflix. Bijvoorbeeld over de kleuters Casper en Emma.

En som Hodder

Supervoksen

Drie tienermeisjes dagen elkaar uit om seksueel getinte opdrachten uit te voeren – een spelletje met soms nare gevolgen.

Bombay Dreams

Tiener Ebba gaat met haar vriendin Camilla naar India om haar echte moeder te zoeken. Hier lees je er meer over.

IRL

Elias wordt gepest maar in de online game The Secret World is hij onoverwinnelijk.

Asfaltenglene

De 12-jarige Maja, Rikke en Ohna willen alleen maar van hun vakantie genieten, maar dan doet de politie een drugsvondst. Het restaurant wordt gesloten en Ohna’s oudere broer wordt gearresteerd, terwijl de meisjes weten dat hij onschuldig is. Ze gaan aan de slag om zijn onschuld te bewijzen.

Wat vind jij de beste Scandinavische films op Netflix?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

2 reacties

  1. Ha Sandra, met veel instemming las ik je stukje over o.a. “de honderdjarige enz.”. Hoewel ik dol ben op veel Scandin. boeken en films vond ik aan dit boek niks aan en ook aan andere boeken van dezelfde schrijver. Zó gekunsteld en saai! Ook al weet ik dat de schrijver inmiddels roem en prijzen heeft vergaard. De film heb ik wel gezien als eerste, die was aardig en daarna het boek geprobeerd, helemaal niks in mijn visie. Suf bejaardenboek!
    De Noorse serie “For Life” is zojuist klaar op Ned. 3, alle delen geweest. Tip voor lezers: op NPO-Start nog wel te zien vgls. mijn informatie.
    Viel ook niet mee: prachtig Noors natuurlijk (vind ik), maar zó gewelddadig en zo’n opeenstapeling van problemen en geweld. Ik denk al een tijd: de zoveelste teleurstelling, want het lijkt er sterk op, dat Nordic Noir steeds gewelddadiger wordt de laatste jaren, spiraal naar beneden. De onderlinge concurrentie tussen de landen is sterk (valt me ook op ik er op reis ben, hoewel de laatste keer natuurlijk 2019 was i.v.m. corona) en dus ook binnen de Scand. filmindustrie. Merk jij dat ook? Intussen hartel. groet, Maria.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.