Scandinavische documentaires op IDFA 2021: van tenenkrommend tot hartverwarmend

IDFA (het International Documentary Filmfestival Amsterdam is weer begonnen. Van 17 november t/m 28 november 2021 kun je komen kijken naar verrassende, aangrijpende en interessante documentaires van over de hele wereld. En daar zitten ook Scandinavische documentaires bij! Hieronder een kleine greep ter inspiratie. Het complete programma vind je op de website van IDFA.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Name of the Game (Noorwegen)

Politicus Trond Giske gold jarenlang als de ‘kroonprins’ van de Noorse Arbeiderspartij. Maar toen zijn partij aan populariteit inboette en de #MeToo-beweging het bewustzijn over seksueel overschrijdend gedrag aanwakkerde, keerde het tij voor de ooit zo populaire Giske. Bestaande geruchten over grensoverschrijdend gedrag jegens jonge partijleden kwamen in een scherper daglicht te staan toen meerdere vrouwen hem publiekelijk van aanranding beschuldigden. De hausse aan media-aandacht, uitgelekte filmpjes, getuigenissen en de daaropvolgende politieke machtsstrijd zorgden voor zijn ondergang.

Name of the Game
Foto: UpNorth Film via IDFA

Maar Giske, inmiddels in de vijftig, laat het er niet bij zitten. Met een zelf opgeknapte, roodgeverfde caravan trekt hij door het land om zijn kiezers ervan te overtuigen dat hij een tweede kans verdient. Filmmaker Håvard Bustnes volgt hem op deze tocht, terwijl hij tegelijkertijd politici en journalisten interviewt die terugkijken op het politieke drama. Dit levert een behoorlijk contrast op met Giske die in zijn caravan rustig zijn politieke doelstellingen bespreekt met zijn achterban. Ondertussen worstelt Bustnes ermee dat hij zelf een doelwit is geworden in Giske’s machtsspel en gebruikt is in deze politieke wereld van grooming, gaslighting en manipulatie.

Kids Cup (Noorwegen, Denemarken, Finland)

Kids Cup is een feel-good familiefilm over ’s werelds grootste sporttoernooi voor kinderen: de Norway Cup. We duiken in het leven van vijf tieners uit verschillende delen van de wereld, die strijden om de gouden medaille. Afnan uit Palestina, Khalidi uit Tanzania/de VS, Yu uit China, Fred uit Brazilië en Anna uit Noorwegen hebben allemaal dezelfde droom, maar komen onverwachte obstakels tegen op hun weg naar de top, zoals oneerlijke scheidsrechters, heimwee en het missen van een strafschop. Gelukkig zijn er jongens en meisjes om mee te flirten en kermissen en snoepwinkels om je gedachten af te leiden van je verlies. Een film over vriendschap en ambities.

Kids Cup
Foto met dank aan IDFA

The Banality of Grief (Denemarken)

In een poging om na de dood van zijn vrouw Madeleine zijn leven weer op de rails te krijgen, pakt de Deense doorgewinterde regisseur en IDFA-veteraan Jon Bang Carlsen zijn camera en begint aan een nieuwe film in Amerika, waarin hij het grootste gedeelte van zijn tijd woont en werkt. Maar alles herinnert hem aan Madeleine. The Banality of Grief is een filmisch testament aan Carlsen’s vrouw, een rant tegen Trump, maar vooral een voorbeeld van hoe nabestaanden in hele grote en hele kleine momenten in het leven telkens weer geconfronteerd worden met het gemis van hun geliefden.

Banality of grief
Foto met dank aan IDFA

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.