Scandinavische broodmandjes maken het gezellig op tafel

Je kunt natuurlijk altijd gewoon een zak brood of broodjes op tafel leggen. Maar het ziet er zoveel gezelliger uit als je de plakken of bolletjes even in een leuk broodmandje legt! Ik kwam deze week deze Scandinavische broodmandjes tegen en persoonlijk heb ik een duidelijke favoriet. Welke vind jij het mooist?

Stelton-broodmand

Ik begin met de klassieke Stelton-broodmand die in 2009 werd ontworpen door Klaus Rath. Sindsdien is het eenvoudige ontwerp in allerlei verschillende kleuren uitgebracht. Deze broodmand staat decoratief op tafel, ruim, maar neemt geen ruimte in beslag in de lade of kast. Bovendien helpt het zachte katoenen canvas om het brood knapperig te houden, want het laat het brood ademen, zodat het niet zacht of droog wordt. De broodmand is gemaakt van 100% OEKO-TEX-katoen, wat garandeert dat alle materialen vrij zijn van schadelijke stoffen. Hij kan makkelijk worden gewassen in de wasmachine (op maximaal 40 graden).

Hier zie je de broodmand samen met thermoskan EM77 – nog zo’n klassieker – in de nieuwe herfstkleur Lavender van Stelton.

Stelton EM77 in de kleur Lavender
Foto: Stelton via Home Comfort Press

Broodmand Emma

De Emma-collectie is een populaire en bekroonde designklassieker van Stelton, die bekendstaat om zijn strakke lijnen en materiaalcombinaties met staal, steen en beukenhout. De designfilosofie die erachter zit, is een dikke knipoog naar de Deense designtraditie uit de jaren vijftig. De uitgebreide Emma-collectie omvat onder andere een waterkoker, een broodrooster, koffie- en theepotten, kopjes en borden. En nu is er ook een Emma-broodmandje.

De handgreep van licht beukenhout, die je misschien wel kent uit de rest van de serie, komt terug in de handgreep van de broodmand. Hij vormt een mooi contrast met de gelakte stalen buitenkant. Tegelijkertijd combineert de warmte van het hout ook mooi met de binnenkant van zacht katoen. Je draagt de broodmand makkelijk aan het handvat van de keuken naar de tafel, waarna je het handvat naar beneden kunt klappen zodat iedereen makkelijk bij het brood kan.

Er is ook een bijbehorende keukenrolhouder van beukenhout en geglazuurd steen in een lichtgrijze kleur die past bij de rest van de Emma serie.

Serie Emma van Stelton
Foto: Stelton via Home Comfort Press

De Emma-reeks is ontworpen door Sebastian Holmbäck (geboren in 1971 in Denemarken) en Ulrik Nordentoft (geboren in 1974 in Denemarken). Ze ontmoetten elkaar op de Deense Design School. De ontwerpfilosofie van HolmbäckNordentoft bestaat uit het creëren van tijdloos design dat emoties oproept en waarvan zin en doel tastbaar zijn. Het ontwerpduo richt zich vooral op esthetiek en produceert designs die mooi verouderen. HolmbäckNordentoft heeft voor Stelton talloze prachtige designs gemaakt, zoals Pure Black en de Emma-collectie, die diverse designprijzen hebben gewonnen.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en blijft op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Broodmand Luna

De nieuwe Luna-broodmand heeft een stijlvol en karaktervol design. Ook bij het ontwerpen van deze serie hebben de ontwerpers Halskov en Dalsgaard gespeeld met de interactie die ontstaat wanneer verschillende materialen worden gecombineerd. De uitsparingen in het mat gelakte roestvrij staal van de broodmand openen zich naar de zachtheid van het zandkleurige katoenen zakje. De 2 delen kunnen ook afzonderlijk van elkaar worden gebruikt, bijvoorbeeld als broodzakje en fruitschaal.

Er zijn ook bijpassende theelichtjes, waarbij de uitsparingen van de theelichthouders het mogelijk maken om de vlam direct te zien. De patronen die het brandende kaarsje afgeeft, creëren een speels licht.

stelton broodmand luna
Foto: Stelton via Home Comfort Press

Ontwerpers Hanne Dalsgaard en Christina Halskov zijn opgeleid aan de Royal Danish Academy of Fine Arts (afdeling Industrial Design), waar ze eind jaren tachtig afstudeerden. In 1990 richtten ze in het centrum van Kopenhagen Halskov & Dalsgaard Design op. Ze werken aan het hele proces van idee- en conceptontwikkeling tot het uiteindelijke product. Halskov & Dalsgaard ontwierpen eerder al SPICE-IT en PLANT-IT voor RIG-TIG en de Embrace-collectie voor Stelton.

De designs van Stelton zijn verkrijgbaar bij online woonwinkel Nordic Nest.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.