Scandinavilla: een weekend in Scandinavische sferen

Op 4 en 5 maart 2023 staat er iets heel leuks te gebeuren in Alphen aan en Rijn: Scandinavilla by Parkvilla! Culturele ontmoetingsplek Parkvilla organiseert een weekend vol met Scandinavische films, een speciaal voor Scandinavilla geschreven theaterconcert, creatieve workshops in Scandinavische sferen én ook nog lekker Scandinavisch eten. Dat wordt vast heel hyggelig 🙂 Hieronder lees je meer over de activiteiten tijdens dit Scandinavië-weekend.

Theaterconcert: A Transatlantic Love

Op 4 maart is er de theatervoorstelling A Transatlantic Love. Dit is een liefdesverhaal dat gitarist, componist en singer-songwriter Laurens Joënsen speciaal voor Scandinavilla heeft geschreven en gearrangeerd. Hij neemt je hierin mee op reis naar zijn vaderland. De vader van Laurens, Marius, is namelijk afkomstig van de Faröereilanden. Zijn moeder komt uit Zeeuws-Vlaanderen en werd tijdens een vakantie op de eilanden verliefd op Marius. Ze viel voor zijn gitaarspel en de Faeröerse cultuur. Laurens zingt tijdens deze voorstelling zowel in het Nederlands als in het Faeröers.

Creatieve workshops

Tijdens Scandinavilla kun je allerlei creatieve workshops volgen. Ook zijn er gratis inloopactiviteiten in de foyer. Wat vind jij leuk om te doen?

  • Anders Zorn (Schilderen): tijdens deze workshop kom je meer te weten over Anders Zorn (de ‘Scandinavische Monet’) en zijn kleurgebruik, het Zornpalet. Na een introductie ga je oefenen in het mengen van de vele tinten uit de vier kleuren die Zorn in zijn werken gebruikte, en dan dit Zornpalet toepassen op een meegebracht zwart-witbeeld.
  • Edvard Munch (Schilderen): Hanneke Naterop vertelt over het kleurgebruik en schilderwijze van de Noorse kunstschilder Edvard Munch. Daarna ga je een van zijn werken naschilderen met acryl. Munch werd beïnvloed door het impressionisme en het symbolisme en groeide uit tot dé voorman van het expressionisme. Menselijke emoties, angsten en onzekerheden spelen een belangrijke rol in zijn werken. Om die uit te drukken, gebruikte hij schrille kleuren en een expressieve lijnvoering.
  • Dalahästar naaien: dit bekende houten paardje uit Zweden was vroeger bedoeld als kinderspeelgoed en heeft tegenwoordig vooral een symbolische waarde. Jolieke Kessels laat zien hoe je met oude lapjes zelf zo’n mooi paardje kunt maken.
  • Scandinavisch volksdansen maak samen met Amber Wever een dansreis naar Zweden, waar je aan de slag gaat met de simpele, maar leuke groepsdans Långdans. Eigenlijk is dit een verzamelnaam voor dansen die gedanst worden in een lange rij, bijvoorbeeld tijdens het vieren van midzomer (midsommar) en kerst (jul).
  • Viking-accessoires van leer (9+): kom samen met juf Layla tasjes en buideltjes maken van gerecycled leer! De Vikingen hingen ze aan hun riem en bewaarden er munten in – wat stop jij erin? Je kiest zelf hoe het buideltje eruit moet zien en of je het met de hand of op de machine naait.
  • Gratis inloop: Noorse truien breien Jolieke Kessels leert je de technieken voor het breien van een Noorse trui.
  • Gratis inloop: Runen legging Petra Schuitmaker-Heijnen, een Noordwest-Europese medicijnvrouw, vertelt je alles over runen en hun magische betekenis. Ze laat je ervaren hoe het is om zo’n oud orakel te raadplegen voor persoonlijke vraagstukken.
Scandinavilla
Afbeelding met dank aan Parkvilla

Scandinavische films

Tijdens het weekend zijn ook enkele Scandinavische films te zien:

  • Rose | Wij zagen deze film tijdens het Noordelijk Film Festival en waren razend enthousiast. Hier lees je meer over deze Deense film.
  • Godland | Deze film gaat over de jonge Deense priester Lucas, die aan het einde van de 19e eeuw op reis wordt gestuurd naar IJsland. Daar moet hij in een afgelegen parochie toezicht houden op de bouw van een kerk en (met een enorme camera) de bewoners fotograferen. Maar de lokale bevolking zit niet te wachten op onderwerping en heeft geen interesse om zich verstaanbaar te maken. Hoe verder Lucas doordringt in het woeste landschap en de voor hem totaal onbekende cultuur, hoe meer hij afdwaalt van zijn moralen en van zichzelf.
  • Fanny & Alexander | Een digitale restauratie van Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn jeugdjaren. De levenslustige weduwe Emilie Ekdahl hertrouwt met de streng-lutherse geestelijke Edvard Vergerus. Die bant alle vreugde uit het leven van haar kinderen Fanny en Alexander en sluit ze op zolder op. Maar de kinderen komen in opstand en Alexander probeert wraak te nemen met behulp van zwarte magie.

Scandinavisch buffet

Extra leuk (en lekker): je kunt het theaterconcert en de film Godland op zaterdag 4 maart ook boeken in combinatie met een Scandinavische buffet met onder andere Scandinavische koolsalade, gebakken zalm en saus van roze garnaaltjes, kalkoenstoof uit Hammerfest, Deense bladerdeegtaart en koldskal-mousse. Let goed op of je een ticket met of zonder buffet bestelt.

Ga jij naar Scandinavilla?

Lijkt jou dit ook zo’n leuk weekend? Op de website van Parkvilla kun je het blokkenschema downloaden, zodat je goed kunt zien welke activiteiten op elkaar aansluiten. Daar kun je ook meer informatie over de activiteiten bekijken en tickets bestellen. Veel plezier!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.