rookgordijn van horst en enger

Gelezen: Rookgordijn van Horst & Enger – met Blix & Ramm

De Noorse schrijver Jørn Lier Horst kende ik natuurlijk wel al van Wisting. Ik las van hem De Katharinacode, De kluizenaar en Jachthonden en keek ook de serie over Wisting. Daar was ik heel enthousiast over. Van Thomas Enger las ik dit jaar het boek Familiewapen. Maar ik had nog nooit een boek van hen als schrijversduo gelezen. De combinatie van het klassieke vakmanschap van Jørn Lier Horst en het rauwe thrillerwerk van Thomas Enger is in ieder geval een enorm succes: van hun eerste gezamenlijke boek Nulpunt zijn al 10.000 exemplaren verkocht. Nu is het tweede deel er: Rookgordijn. Gisteren las ik het uit en hieronder vertel ik je er meer over.

Het verhaal van Rookgordijn

Het verhaal begint wanneer Oslo op oudejaarsavond wordt opgeschrikt door een explosie. Journaliste Emma Ramm is erbij, net als enkele bekenden van haar. Hetzelfde geldt voor rechercheur Alexander Blix: hij stuit op Ruth-Kristine Smeplass, de moeder van de 2-jarige Patricia die tien jaar geleden werd ontvoerd. Blix was toen betrokken bij het onderzoek, maar er is nooit een spoor van het meisje gevonden. Toch wijst alles erop dat dit een terroristische aanslag was en dat het toeval is dat Ruth-Kristine een van de slachtoffers is. Of zit het toch anders? Het gevoel van Blix zegt van wel…

rookgordijn van horst en enger

Herkenbaar, toevallig en een verrassend einde

Je zou denken dat de explosieve start van het boek je meteen het boek in trekt. Voor mij was dat niet het geval. Ik had eerlijk gezegd nogal moeite om erin te komen. Misschien had dat ermee te maken dat ik Nulpunt niet heb gelezen. Aan het begin van Rookgordijn wordt voor nieuwe lezers uitgelegd hoe de levens van Blix en Ramm elkaar eerder hebben gekruist. Daarbij vond ik persoonlijk dat zich – in combinatie met de voorvallen bij de nieuwjaarsexplosie – binnen enkele tientallen pagina’s wel heel veel toevalligheden voordoen. Daarnaast had ik bijna het idee dat ik dit boek al eerder had gelezen – het was allemaal heel herkenbaar en Blix en Ramm deden me ontzettend veel denken aan Wisting en zijn dochter. Er wordt zelfs gezegd dat Blix een vaderfiguur is voor Emma.

Na de eerste 100 bladzijden begon ik langzaam wat meer warm te lopen voor Rookgordijn. Toch kwam ook daar weer zo’n toevalligheid voorbij waarvan ik dacht: nou, dat is wel heel erg toevallig zeg! Ik wil niet te veel van het boek verklappen, maar het is toch leuker als connecties tussen verschillende voorvallen worden gelegd dankzij geniaal speurwerk, in plaats van doordat iemand toevallig ergens aanwezig is.

Maar ik moet toegeven: in de ontknoping wist het boek me toch nog te verrassen en ik vloog door de laatste 50 bladzijden heen! Maar daar kan ik natuurlijk al helemaal niets over zeggen – dan moet je het boek echt zelf lezen.

(Ik moet er trouwens bij zeggen dat ik Rookgordijn las direct nadat ik De Jacht van Will Dean had gelezen. Over dat boek was ik wel heel enthousiast, dus misschien zat Tuva gewoon nog een beetje teveel in mijn hoofd en was er daardoor te weinig plek om Blix & Ramm een eerlijke kans te geven.)

Over Horst en Enger

In de boeken over Blix en Ram kunnen Horst & Enger ieder mooi hun eigen achtergrond kwijt. Jørn Lier Horst (1970) was vroeger hoofd van de recherche en is als schrijver vooral een meesterlijke observator van menselijke interactie. Thomas Enger (1973) is oud-journalist. Zijn Henning Juul-thrillers worden gekenmerkt door zijn rauwe stijl en maatschappelijke thematiek.

Horst en Enger
Horst & Enger – Foto: Jarli Jordan via AW Bruna

Lees Rookgordijn zelf

De enige die kan bepalen want jij van dit boek vindt, ben jij zelf. Lezen dus! Rookgordijn verscheen in januari 2021 bij AW Bruna Uitgevers en is hier verkrijgbaar. Het boek heeft 320 bladzijden en is vertaald door Kim Snoeijing.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.