Romans uit Scandinavië: mijn Zweedse, Noorse, Deense, Finse en IJslandse leeslijst

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Nu de kinderen groter zijn, krijg ik steeds meer tijd om te lezen. Ik lees nog niet zo veel als vroeger, maar wel genoeg om maar eens een lijstje aan te leggen van de romans uit  Scandinavië die ik heb gelezen. Onderaan vind je ook nog romans die niet geschreven zijn door iemand uit Scandinavië, maar die zich wel afspelen in Scandinavië. En als jij een tip voor me hebt, hoor ik het ook heel graag!

Zweden

De moord op mijn vader – Carina Bergfeldt

Een van de interessante dingen aan de manier waarop dit boek is geschreven, is dat er meerdere ik-personen zijn. Als lezer kun je als het ware hun gedachten lezen – en toch weet je pas laat in het boek welke ‘ik’ de moordenaar is.

Berouw – Sofie Sarenbrant

Een eerste kennismaking met rechercheur Emma Sköld die zeker naar meer smaakt wat mij betreft.

boek Stockholm Confidential

Stockholm Confidential van Hanna Lindberg

Journalist Solveig is ontslagen bij de krant en begint daarom zelf maar met bloggen. Ze wil net iets schrijven over hoe het reality-sterretjes is vergaan sinds ze beroemd werden, als een van hen dood wordt aangetroffen. Op meerdere manieren raakt ze bij de zaak betrokken en natuurlijk schrijft ze daar ook over…

Victoria Bergman-trilogie van Eriksson & Sundquist

De boeken over Victoria Bergman zijn echt anders dan andere boeken waarin moorden worden ontrafeld. Maar het is moeilijk om uit te leggen waarom ze anders zijn zonder meteen al een beetje te verklappen waarom. Dat doe ik dus maar niet. Wel kun je:

Boeken over Fabian Risk van Stefan Ahnhem

Ik las er maar één, maar er zijn er meer: boeken over rechercheur Fabian Risk, geschreven door Stefan Ahnhem.

De onzichtbare bruid

Wat heb ik dit boek ademloos uitgelezen zeg! Vanaf het begin van het boek zat ik vol met vragen en voor elke vraag die er werd beantwoord, kwamen er minstens twee nieuwe bij.

Boek Donker water van Michaela Bley

Donker water

Een zinderend zomergevoel en een verleden waarin ik (doordat ik het eerste deel niet had gelezen) niet helemaal thuis was lieten me lang in het onzekere tijdens het lezen van deze misdaadroman.

Zweeds boek De sekte

De sekte

Wat vond ik dit boek, dat gebaseerd is op waargebeurde ervaringen binnen Scientology, ontzettend spannend! En er hoefde niet eens een moord opgelost te worden. Dit was een ander soort spanning en die zorgde ervoor dat ik het boek maar moeilijk kon wegleggen.

Mats Olsson Op straffe des doods

Op straffe des doods

Ik won dit boek op Scandinavië-XL en ontving het gesigneerd uit de handen van de schrijver. Alleen dat al maakte het extra leuk om te lezen, naast de vele herkenbare dingen en plaatsen in Zweden.

Boek Springvloed

Springvloed

Een jonge politieagente en een oudgediende die inmiddels dakloos is geworden slaan de handen ineen om een reeks gruwelijke moorden op te lossen. Inmiddels is dit boek verwerkt tot een serie, die ook al op tv is geweest. Als je toch liever leest:

Wiegelied

Wiegelied

Dit is deel 4 uit dezelfde reeks als Springvloed. Interessant om te lezen waar de personages inmiddels staan. Ik ben benieuwd naar de (eventuele) verfilming van dit deel!

Millennium-trilogie

De boeken van de Millennium-trilogie zijn wereldberoemd geworden, mede dankzij de verfilmingen. Je leest er alles over in deze blogpost over Millennium.

Op de to-do-list

Noorwegen

Ik reis alleen en De doodsvogel van Samuel Bjørk

Het boek Ik reis alleen had voor mij echt een wauw-factor. Ik voelde me meteen het verhaal in gesleurd en in de loop van het boek pasten alle puzzelstukjes zo perfect in elkaar zonder dat het vergezocht aanvoelde. Inmiddels heb ik ook De doodsvogel gelezen en kijk ik in de bibliotheek uit naar De jongen in de sneeuw.

Veenbrand – Karin Fossum

Alsof je in ultra slow motion naar een tragisch ongeluk zit te kijken – zo voelde het lezen van Veenbrand voor mij een beetje. De dubbele moord is aan het begin van het boek al gepleegd, wat rest is een analyse van wat er aan de moord vooraf ging. Geen grote verrassingen, maar psychologisch wel heel knap geschreven. De personages krijgen heel veel diepte.

Het verhaal van een huwelijk

Pijnlijk langzaam en eerlijk beschrijft de verteller hoe zijn huwelijk kapotging – van de eerste scheurtjes tot de definitieve breuk. Als lezer vraag je je regelmatig af: is dit nu wat er echt is gebeurd, of haalt hij zich ook dingen in zijn hoofd?

Rode sneeuw

Rode Sneeuw

Je ziet ze op de mooiste plekken staan als je in Noorwegen op vakantie bent: van die knusse vakantiehuisjes. Maar in dit boek vindt bij zo’n vakantiehuisje een moord plaats. Wat is er precies gebeurd?

Jachthonden van Jorn Lier Horst

Jachthonden

In Jachthonden wordt de rechercheur uit Rode sneeuw zelf een doelwit – maar dan wel van een lastercampagne. Lukt het hem om zijn naam te zuiveren? En wie van zijn collega’s is destijds dan wel over de schreef gegaan?

Let op: van deze boeken is ook een serie gemaakt: Wisting.

 

Gard Sveen De Hitte van de Hel

De hitte van de hel

Wat ik me van dit boek vooral kan herinneren, is het Silence of the lambs-gevoel van een monster dat je zelfs in de gevangenis nog het gevoel kan geven dat je niet veilig bent. Brrrrrr!

Honger (Knut Hamsun)

Dit boek speelt zich af in Kristiania, het huidige Oslo. Daar draaien de hersenen van een hongerlijdende schrijver op volle toeren om ervoor te zorgen dat hij zijn verstand en zijn gevoel van eigenwaarde niet verliest.

Denemarken

Meisje zonder huid

Dit boek speelt zich af in Groenland, waar een Deense journalist het verdriet om zijn overleden vrouw probeert te vergeten. Een goede reden om zich vast te bijten in enkele oude en recente verdwijningen.

Noodkreet in de fles

Noodkreet in de fles

Dit boek is ook verfilmd, net als andere boeken uit Serie Q. Persoonlijk vind ik de spanning in de boeken beter te doen dan in de films.

Finland

Helaas, ik heb nog helemaal geen boeken uit Finland gelezen!

Op de to-do-list:

IJsland

Onland Arnaldur Indridason

Onland

Aan dit boek moest ik wel even wennen. Het lezen voelde traag en duister, maar toen ik eenmaal halverwege was, vergrootte dat de spanning alleen maar.

Boeken die zich afspelen in Scandinavië

Deze boeken zijn niet geschreven door iemand uit Scandinavië, maar spelen zich wel daar af.

Nooit meer slapen (Willem Frederik Hermans)

Van alles houdt Alfred tijdens zijn tocht door Noord-Noorwegen uit zijn slaap: het lange licht, de muggen, het gesnurk van zijn reisgenoot en vooral de angst dat hij er niet in zal slagen daadwerkelijk een grote ontdekking te doen door sporen van een meteorietinslag te vinden. Hoe langer hij op weg is, hoe meer het vooral op overleven aankomt.

Het boek Nooit meer slapen is ook verfilmd als Beyond sleep. In De Noorse liefde van W.F. Hermans maakt Karin Anema een reconstructie van zijn reis naar Noors Lapland door hem achter na reizen.

De laatste grens – Op rendiertrek met de Sámi (Karin Anema)

Wetenschapsjournaliste Karin Anema beschrijft hoe ze (na veel aandringen en tegen betaling) mee mocht met een Sami-familie tijdens de rendiertrek. Onderweg voelt ze zich genegeerd en zelfs gedwarsboomd. Uitgebreide informatie over dit boek en de reacties erop is te vinden in een blogpost van Hans Hegeman op zijn blog over Zweden.

Lange dagen (Pia de Jong)

In dit boek, waarin een gezin op expeditie gaat naar Lapland, zijn duidelijke parallellen te vinden met Nooit meer slapen: een gekoesterd kompas dat niet goed blijkt te werken, een slaapzak waarvan het dons door de regen dreigt te gaan klonteren en natuurlijk lange dagen vol muggen. Zelfs het niet vinden van meteorieten komt aan de orde. De sfeer is beklemmend: het hele gezin gaat gebukt onder het obsessieve gedrag van de vader, maar de omgeving werkt ook niet bepaald mee.

Een Noorse winternacht

In Een Noorse winternacht gaan influencers Bo en Zac in de winter naar Noorwegen. Het wordt een reis die alles zal veranderen…

Midzomerliefde – Elly Koster

Een boek om helemaal met een glimlach te lezen, hoewel de personages ook hier spannende momenten beleven. Twee vriendinnen reizen aan de hand van een oud dagboek richting Noordkaap en komen onderweg allerlei mooie plekjes tegen. Andere verhalen raken vervlochten met hun reis en zoals de titel al aangeeft speelt de liefde hierbij een grote rol.

Noorderlicht – Suzanne Vermeer

Tijdens een tocht door winters Noorwegen – inclusief sneeuwscooters en hondensledes – broeit het onderling tussen de Nederlanders, maar ook tussen de Noorse gidsen. Op een ochtend blijkt niet iedereen de nacht te hebben overleefd. De bewoonde wereld is ver weg en de moordenaar kan zomaar in de buurt zijn… Dit boek schetst een behoorlijk romantisch beeld van Noorwegen, maar het moordmotief zorgt ook hier weer voor een donker randje.

Welke romans uit Scandinavië moet ik lezen?

Nu ben ik heel benieuwd naar jullie tips. Welke romans uit Scandinavië moet ik echt gelezen hebben? Of boeken die zich afspelen in Scandinavië en Finland? Je maakt me heel blij als je jouw favoriete boeken wilt delen in de reacties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

26 thoughts on “Romans uit Scandinavië: mijn Zweedse, Noorse, Deense, Finse en IJslandse leeslijst

 1. Hans says:

  Veertig dagen zonder schaduw van Olivier Truc vond ik erg goed. Geen Scandinaviër, maar een Fransman. Hopelijk worden de vervolgen ooit nog eens vertaald naar het Nederlands. Ben bang dat dat niet gaat gebeuren.

  Verder Vroedvrouw van Katja Kettu, de boeken van Stefan Ahnhem, Megan Lindholm en Bernard Nordh.

  • Dank je! Ja, van Stefan Ahnhem heb ik Zonder gezicht gelezen, maar het komt er steeds maar niet van om erover te schrijven… Deze namen ga ik onthouden, nogmaals bedankt.

   • Hier komt nog een schrijfster, Sandra, uit Zweden, die ik op je blog nog niet tegenkwam: Maria Adolfsson. Van beroep journaliste en nu schrijfster van de serie Doggerland. Deze maand komt deel 3 uit en de vorige delen heb ik gelezen.
    Het wordt geschaard onder de factor “thrillers”, hoewel sommige thrillerlezers dit anders zullen zien: tempo en plot gaan vrij langzaam en ik ben geen Scand. thrillerlezer, omdat ik de thrillers uit het Noorden vaak te sadistisch, gruwelijk vind.
    Adolfsson schrijft bijzonder goed, de verhaallijnen en beschrijvingen zijn overtuigend en mooi, spanning zit er beslist ook in.
    Titel van de serie vind ik frappant, want Doggerland heeft echt bestaan, een heel groot gebied in de driehoek van Denemarken, Nederland en Engeland, voor de laatste ijstijd.
    De naam Doggersbank refereert er nog aan en wetenschappers weten zeker dat er nog veel overblijfselen van dit land over zijn in de huidige zeebodem. Door de laatste ijstijd is dit weggezakt en in zee verdwenen.
    Wat ik mooi vind aan de boeken van Adolfsson zijn de onmiskenbaar Scandin. sfeer, natuur, humor en omgangsvormen.
    Deze serie is dan ook de uitzondering daarom voor mij, ondanks dat het in Scandinavië en hier als thriller wordt gepromoot.
    Vrouw als hoofdinpecteur die de onderzoeken leidt, overtuigend geschreven. Wellicht heb je er hier een keer over geschreven, maar dat heb ik niet gevonden, want er staat hier erg veel informatie, altijd mooie foto’s. Ha det bra, Maria

    • Dank je wel Maria! Ja, Doggerland, ik heb er al zoveel enthousiaste verhalen over gehoord. Moet ik echt eens gaan lezen. Dank je wel dat je me eraan herinnert.

     • Inmiddels na drie boeken Doggerland (het vierde komt nog) is het wat veel van hetzelfde: steeds dezelfde verhaallijnen: misdaden, langzame opbouw, vrouwel. hoofdinspecteur met veel privékwesties en vooroordelen van mannel. collega’s die ze moet aansturen en dan de langzame ontknoping.
      Inmiddels heb ik er meer dan voldoende van gehad, voel ik.
      Kortgeleden “reizen naar de midzomerzon” van Tory Bilski gelezen: kernwoorden: IJsland, paarden, vriendschappen, groepsdynamiek. Schitterende beschrijvingen van de natuur en de paarden.
      “De onzichtbaren” van Roy Jacobsen verslonden, schitterend boek, parel! en “wonderkinderen” ook van hem. “Dagen als gras” van Grøndahl.
      Momenteel lees ik “de kinderen” van Ida Jessen (Deens). Thrillers lees ik hoogst zelden, want die Scandinaviérs zijn daar extra sadistisch in. Soms lees ik het in het Noors/Bokmål, anders vertaling.

 2. Josina says:

  Ik was erg onder de indruk van de trilogie van Elsie Johansson (oa Glazen Vogels). De belevenissen van Nancy – die overigens weinig spectaculair zijn – lieten me niet los, dus ik heb heel wat uurtjes zitten lezen. En ook daarna moest ik nog vaak terugdenken aan dit boek. Ik ben er dus door geraakt.

  • Maria says:

   Deze trilogie ken ik, gelezen. Het boek is goed geschreven, mooi tijdsbeeld ook. Maar na vele bladzijdes begon ik genoeg te krijgen van de rol van vrouwen en meisjes in die tijd: traditioneel, beperkt en erg veel opgelegde patronen. Saai en verkrampt.
   Klassenmaatschappij, wat de Noordel. landen beslist nog steeds zijn (ook al doen ze vaak of dat niet zo is), net als Nederland, vroeger en nu. Op mijn reizen vertelden vrouwen dit vaak, heel traditioneel en Noorwegen heeft nog steeds vrouwenquota bij de overheid, niet voor niks….Dan liever onze huidige tijd. waarin meisjes naar school moeten, kunnen studeren, hun talenten ontplooien en eigen kostwinner zijn, naar believen. Het boek is mooi, maar gedateerd.

 3. Steven says:

  Wat een leuke website Sandra! Ik kijk graag naar Scandinavische series op Netflix. Op dit moment ben ik verslaafd aan de serie Frikjent (Acquitted) Echt een aanrader ook vanwege de schitterende filmbeelden van het Noorse landschap!

 4. Lot says:

  Een roman uit Finland: De tien schrijvers van Laura Witte van Pasi Ilmari Jääskeläinen. Bevreemdend, spannend, licht absurd misschien. Ik vermoed dat het personage van Laura Witte gebaseerd is op Tove Jansson.

 5. Geke Hoolsema-Bolks says:

  Beste Sandra,

  Leuk om te lezen dat je graag boeken uit/ over Scandinavie leest.
  Zelf ben ik ook een liefhebber daarvan.
  Ik heb twee titels voor je. Het zijn geen nieuwe, pas verschenen boeken, maar ik vind ze wel heel mooi! Misschien kun je ze lenen in de bibliotheek, en anders zijn ze zeker tweedehands te koop, bijvoorbeeld via Boekwinkeltjes.nl.
  ‘Sneeuw in april’, geschreven door Lillian Budd. Speelt zich af in Zweden.
  ‘Kristin Lavransdochter trilogie’, geschreven door Sigrid Undset, speelt zich af in Noorwegen.

  Geke Hoolsema.

 6. Henny says:

  Ik heb twee heel bijzondere ,de eerste is van Annick Wennstrom Het land van de Samen en Henning Mankell Zweedse Laarzen beide van uitgeverij De Geus.Trouwens alle boeken van Mankell zijn geweldig in mijn opinie,maar dat kan persoonlijk zijn.Ben trouwens een fervente Scandinavië aanhanger en ga dan ook regelmatig naar de scan landen.

 7. Esther says:

  Hoi Sandra, superleuke site!
  Ik vertoef veel in Zweden en lees en kijk graag Scandinavisch..😉 Boekentip: de gelukkige boerderij en filmtip in a better world, grtjs Esther

 8. Jan Pijpker says:

  Onthoud de naam : Vilhelm Moberg
  Hij schreef vier boeken in een reeks over de emigratie van Zweden naar Amerika.
  Lees het eerste deel : De Emigranten en je wordt weggeblazen door het verhaal en je wilt maar een ding : verder lezen.

 9. Mia says:

  Ik heb erg genoten van boeken geschreven door Herbjorg Wassmo. Een Noorse schrijfster. De dinatrilogie en toraboeken zijn erg mooi. Verder lees ik nu een trilogie van Tove Ditlevsen, een Deense schrijfster. Mooi klein geschreven. Groet Mia

  • Tove Ditlevsen schreef mooie boeken, maar wat een zwaar leven: grote soc. problematieken en verslavingen.
   Helaas is ze lang onderschat en tegengewerkt in Denemarken en daarbuiten, omdat men vond dat ze niet de juiste achtergrond had, soc. klasse. Het z.g. gelijkheidsbeginsel of de democratische rechtsstaat is wel vaker weg in het hoge Noorden…..
   Om Wassmo ga ik altijd met een hele grote boog heen: wat een ellende altijd! Ik heb div. boeken gelezen en andere geprobeerd en ik heb nooit de roem, eer van haar begrepen, want ze schrijft heel eendimensionaal en zó naargeestig. Geen meerwaarde voor mij, integendeel.
   Bijna altijd vrouwen en meisjes die worden belaagd, misbruikt, mishandeld, geknecht en erger. Wassmo zelf heeft dit n.l. in haar eigen jeugd meegemaakt en gekanaliseerd in haar boeken. Haar boeken zijn daarom ouderwets en bekrompen in mijn ogen, een straf om te lezen. Smaker forskjellige, zoals de Noren zeggen: smaken verschillen.

 10. Alexander Reinhard says:

  Hoi Sandra,

  IK deel je liefde voor noord Europa voor de volle 100%, ik ben ruim 40 jaar, waarvan de laatste 15 jaar ca 3 maanden per jaar door alle landen gezworven.

  IK heb echter een vraag aan je: eens las ik dat speelde in Allingsas en het ging oa over de staalindustrie met een opmerkelijke markante hoofdpersoon. IK weet niet meer de naam of uitgever. Weet jij soms op basis van deze magere omschrijving een naam, ik wil het dolgraag nogmaals lezen.

  Groet,

  Alexander Reinhard
  reinh117@gmail.com

  • Beste Alexander,
   Ik ken dat boek helaas niet en heb nog even wat gezocht online, maar het niet kunnen vinden. Sorry! Wel leuk om te lezen dat we de liefde voor Noord-Europa delen 🙂
   Groeten, Sandra

  • Dit is inderdaad wel heel weinig informatie, ik ken het niet, maar googelen trekt soms mogelijkheden aan, Scandin. uitgeverijen enz.
   Vertaal de zoekwoorden in het Noors, Zweeds, Deens enz.
   Een lijst met Scandin. schrijvers/schrijfsters, onder die naam, raadpleeg ik ook weleens, korte beschrijvingen van boeken.
   Ik zelf zou ook in vakanties daar de plaatsel. bevolking vragen en er boekhandels binnen lopen. Lykke til!

 11. Menno says:

  Lees eens wat van Kerstin Ekman “de koningin van Scandinavië”
  * zwart water
  * het laatste hout
  * de dwaas
  en vele anderen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *