Poolnacht van Ragnar Jonasson

Gelezen: Poolnacht van Ragnar Jónasson

Tijdens een duister, regenachtig weekend las ik het nieuwe boek Poolnacht van de IJslandse schrijver Ragnar Jónasson. Net als de boeken Sneeuwblind en Inktzwart komt dit boek uit de serie Duister IJsland van A.W. Bruna. Dat ik de eerdere boeken niet had gelezen, was geen bezwaar. Ik kwam vanaf de eerste bladzijde in een nieuw verhaal terecht, in een setting die al net zo duister was als het weekend waarin ik dit boek las.

Het verhaal van Poolnacht

Of eigenlijk zelfs in vijf verhalen. Want aan het begin van het boek lijkt het wel alsof er steeds nieuwe verhaallijnen worden opgestart. Als lezer moet je even geduld hebben voordat het onderlinge verband duidelijk wordt.

Het eerste verhaal is het verhaal van Robert, die na een problematisch verleden zijn leven nu eindelijk op de rit lijkt te krijgen met een woning, een gezin en een opleiding. Maar dan lijkt hij gestalkt te worden – of heeft de stalker het gemunt op zijn kersverse gezinnetje?

Tegelijkertijd probeert een (voormalige?) junk zijn leven een positieve wending te geven door een muziekcarrière op te starten. Hij heeft nauwe banden met de politieke top van IJsland, die echter niet met hem geassocieerd wil worden. Op een avond wordt hij aangereden en dat lijkt opzettelijk te zijn gedaan.

Dan is er Isrun, een journaliste met een onzekere toekomst. Ze heeft nog aan niemand verteld dat ze een ernstige ziekte heeft. Ze stopt het maar een beetje weg en stort zich op haar werk door onderzoek te doen naar gebeurtenissen waar wel eens een interessant verhaal in zou kunnen zitten, zoals de dodelijke aanrijding.

En we hebben Ari, een politieagent van wie we ook het privéleven een beetje mee krijgen. Hij duikt in en cold case die eigenlijk allang opgelost werd geacht. Iedereen ging er namelijk vanuit dat het zelfmoord was toen een van de vrouwelijke helften van de twee jonge stellen die in 1955 in het afgelegen Héðinsfjörður gingen wonen om het leven kwam. Of had ze per ongeluk rattengif in haar koffie gedaan in plaats van suiker? De reden waarom Ari zich toch in de zaak gaat verdiepen, is dat er een oude foto opduikt met daarop een onbekende jongeman die bij de twee stellen lijkt te hebben gewoond. Om erachter te komen wie deze man was, roept Ari de hulp van Isrun in.

Maar de vijfde verhaallijn boeide mij door de huidige actuele omstandigheden nog het meest. Siglufjörður, het geïsoleerde dorp in Noord-IJsland waar Ari woont, is namelijk getroffen door een besmettelijk virus. Er wordt een quarantaine ingesteld die in eerste instantie goed wordt opgevolgd. Maar langzamerhand zie je bij meerdere mensen de discipline om zich eraan te houden verslappen. Want “ze worden toch nooit ziek” of “het is vast niet het virus maar een gewoon griepje”. Hoe dit verder zou gaan, hield me eigenlijk nog het meest in z’n greep.

Koeltjes en open

Wat me opviel bij het lezen van het boek, is dat alles nogal koeltjes wordt verteld. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet omschrijven, misschien ‘droog’ of ‘afstandelijk’. Al met al was het geen boek dat me echt in het verhaal trok. Ik moest mezelf er af en toe toe zetten om nog verder te lezen.

Aan de andere kant wil je als lezer toch wel graag weten hoe dit afloopt en hoe al die verschillende puzzelstukjes in elkaar passen. Sommige puzzelstukjes vallen ook daadwerkelijk in elkaar, op andere gebieden blijft het bij veronderstellingen van Ari die niet meer bewezen kunnen worden. En het virus… Ik ben benieuwd of dat in het volgende boek uit deze reeks nog de kop opsteekt.

Poolnacht van Ragnar Jonasson
Afbeelding met dank aan AW Bruna

Over Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson is een internationale bestsellerauteur. Hij heeft een tiental thrillers geschreven en wereldwijd al meer dan 1 miljoen boeken in 21 talen verkocht. Zijn werk krijgt lovende kritieken en is onder andere bekroond met de Mörda Dead Good Reader Award. Ragnar Jónasson woont in Reykjavík en geeft daar college aan de rechtenfaculteit van de universiteit. Hij groeide zelf op in Siglufjörður, waar zijn thrillers zich afspelen.

Poolnacht (EAN 9789400513662) wordt uitgebracht door A.W. Bruna Uitgevers. Het boek heeft 320 bladzijden en is vertaald door Willemien Werkman.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.