kvikk lunsj

Pasen in Noorwegen: over Kvikk Lunsj, Påskeutfart, Harrytur en Påskekrim

Of ik een Kvikk Lunsj wilde, vroeg gids June tijdens mijn reis door winters Noors Lapland. Ik wist niet meteen wat ik me erbij voor moest stellen – even snel een broodje eten misschien? Het bleek de Noorse versie van KitKat. Terwijl we allebei een stuk chocoladewafel afbraken, vertelde June dat Kvikk Lunsj tot de vaste uitrusting behoort als de Noren in de lente met hun familie naar hun hytte in de bergen en bossen gaan. Pasen in Noorwegen betekent vooral profiteren van de combinatie van sneeuw die er met een beetje geluk nog ligt, dagen die langer worden en temperaturen die al beginnen te stijgen. Ideaal om te langlaufen, skiën of (sneeuwschoen)wandelen.

Pasen in Noorwegen: veel vrije dagen

Het extra lange Paasweekend, is helemaal een mooie gelegenheid om eropuit te trekken. Witte donderdag en Goede vrijdag zijn nationale feestdagen in Noorwegen en net als in Nederland met Hemelvaart wel gebeurt nemen veel mensen wat extra vrij om er een week vakantie van te kunnen maken. Tussen de woensdag voor en de dinsdag na Pasen kun je bij instanties, winkels en horeca voor een dichte deur komen te staan. Iedereen trekt de natuur is. Påskeutfarten noemen ze dat. Met Kvikk Lunsj in de rugzak dus.

Kvikk-Lunsj

Boodschappen doen in Zweden

Doen de Noren dan niks met eieren en Paashazen? Jawel hoor. Ook in Noorwegen is Pasen een feest van lekker eten met zijn allen, een beetje zoals met Kerst. Gekookte aardappelen en lamsvlees zijn populair als hoofdgerecht en ook chocolade-eitjes worden volop gegeten. Om daarvoor boodschappen in te slaan, gaan veel Noren op de donderdag voor Pasen de grens over naar Zweden. Daar zijn de winkels dan wel gewoon open en bovendien is winkelen in Zweden voordeliger. Een ‘Harrytur‘ op ‘Sverigedag’ noemen ze dat.

Påskekrim

De Noren hebben trouwens nog een bijzondere Paastraditie: behalve aan outdoor-activiteiten besteden ze hun extra vrije tijd graag aan het lezen van misdaadverhalen en het kijken naar misdaadseries. Dat begon in 1923 met een reclamecampagne voor een misdaadroman rondom Pasen. Die sloeg zo aan, dat Pasen en misdaadverhalen sindsdien steeds meer bij elkaar horen. Er is zelfs een speciale term voor: Påskekrim. YouTube staat er vol mee en zelfs op de melkpakken staan ‘whodunits’.

Pasen bij de Sami

De Sami in Noors Lapland hebben uiteraard zo hun eigen Paastradities. De komst van het voorjaar en de langere dagen wordt gevierd met feestelijke bijeenkomsten. Daarnaast was Pasen traditioneel hét moment om te trouwen.

Maar ik denk dit Paasweekend toch vooral aan die Kvikk Lunsj die June me aanbood, en hoe heerlijk het zou zijn om Pasen in Noorwegen door te brengen (en dan vooral lekker buiten). Dat zit er dit jaar niet in, maar wat Nordic Noir kijken moet lukken. Fijne Pasen!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.