pasen in Denemarken

Pasen vieren op z’n Deens? Maak je eigen knipselkunst!

Helaas is Pasen in Denemarken op dit moment geen optie. Maar als je wilt, kun je het paasfeest bij jou thuis wel een Deens tintje geven. Kijk hoe de Denen Pasen vieren en doe een beetje mee met de Deense paastradities. Tip: pak maar alvast een schaar!

Pasen in Denemarken

De Denen vieren Pasen graag met een uitgebreide paaslunch. Dat verschilt niet zo heel erg van hoe wij het hier in Nederland vieren. Maar een andere jaarlijkse traditie is wel uniek voor Denemarken: de ‘gækkebrev’. Deze gækkebrev is een stukje papierkunst met een knipoog. Dus hou je van Denemarken en wil je wel eens iets anders doen dan paaseieren zoeken? Ga dan aan de slag met papier en schaar en maak je eigen gækkebrev: een mooi geknipt papier met daarop een raadsel of gedicht.

pasen in Denemarken
Foto © Papirkunsten Blokhus via Visit Denmark

Ondertekend met drie puntjes

Als je stukje knipkunst klaar is, stuur je het naar iemand die je wilt verrassen. Daarbij is het traditie om niet te verklappen van wie de gækkebrev afkomstig is. De gækkebrev is dus een soort plaagbrief: de ontvanger moet raden wie de afzender is. Je ondertekent de brief alleen met puntjes.

Een versje dat veel wordt gebruikt op de ‘gækkebrev’ gaat als volgt:

Mit navn det står med prikker, pas på det ikke stikker

Mijn naam staat geschreven in puntjes, let op dat ze niet prikken

Degene die de knipselkunst ontvangt, moet vóór Pasen geraden hebben wie de afzender is. Heb je toch niet kunnen raden wie jou een gækkebrev gestuurd heeft? Dan moet je diegene als tegenprestatie een groot paasei cadeau geven, gevuld met snoep en chocolade. De Denen zijn hierbij echt fanatiek: iedereen wil zo’n paasei winnen.

Deense traditie

Papierknipkunst, ook wel knipselkunst genoemd, is al eeuwenlang een belangrijke traditie in Denemarken. De laatste jaren is deze vorm van ‘slow art’ weer in opkomst.

Wil je, als we straks weer naar Denemarken kunnen, met eigen ogen wat Deense meesterwerkjes gaan bekijken? Dan kan dat in ieder geval op deze twee plekken:

  • In het Museum voor Papierkunst in het plaatsje Blokhus in Noord-Jutland vind je een bijzondere verzameling knipsels: silhouetten, dieren en andere unieke patronen die met een borduurschaartje en veel geduld zijn uitgeknipt. Kinderen mogen met een vergrootglas op zoek gaan naar dieren en patronen die in de verschillende kunstwerken verstopt zijn en uiteraard mag je ook zelf met schaar en papier aan de slag. Het Museum voor Papierkunst in Blokhus is het enige museum in Scandinavië waar papierknipkunst centraal staat.
  • Ook de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen was een liefhebber van deze kunstvorm en fervent ‘knipper’. Veel van zijn knipsels zijn bewaard gebleven. Die kun je vanaf de zomer van 2021 gaan bekijken in het nieuwe H.C. Andersen Museum in Odense (op het eiland Funen).

Deens Pasen in Nederland

Maar dat zal dus nog even moeten wachten tot we weer normaal kunnen reizen. Tot die tijd ga ik eens bedenken wie ik hier in Nederland eens een gækkebrev kan sturen. En dan maar met de schaar aan de slag.

Als je het leuk vindt om te weten hoe ze Pasen in Denemarken vieren, vind je het misschien ook leuk om te lezen over Pasen in Zweden en Pasen in Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.