Organic Basics doneert op Black Friday aan regeneratieve katoenteelt

Moderne manieren van intensieve landbouw (voor voedsel, maar ook voor kleding) hebben ons ecosysteem decennialang verstoord. Maar we kunnen iets doen om dat proces om te keren! Het Deense merk Organic Basics grijpt Black Friday aan om zich in te zetten voor de omschakeling naar regeneratieve katoenteelt. Help je mee?

Tip: kijk als je op zoek bent naar Scandinavische kleding of accessoires zeker even op de website van Afound. Daar vind je altijd hoge kortingen op merken als H&M, H&M Home, & Other Stories, ARKET, Monki, Weekday en COS. Zo bespaar je tot wel 70% op kleding, accessoires en schoenen. Ik heb er al een paar keer heel voordelig mooie Scandinavische kleding op de kop weten te tikken.

Meer uitstoot, minder opname

Sinds de industriële revolutie hebben we voedsel en kleding geproduceerd op een manier die schadelijk was voor het ecosysteem waarin we leven. Tot een derde van alle CO2-uitstoot is afkomstig van deze intensieve landbouw. Door diepploegen en schadelijke chemicaliën verarmde de bodem. Grote stukken land zijn volledig verschraald en kunnen geen CO2 meer opnemen uit de atmosfeer.

Terug naar gezonde grond

Het goede nieuws is: we kunnen iets doen om dit proces om te keren. We kunnen omschakelen naar een vorm van landbouw waarbij de bodem weer gezond wordt en CO2 uit de atmosfeer opneemt. Dit wordt regeneratieve landbouw genoemd en is cruciaal voor een effectieve aanpak van het klimaatprobleem.

Wat kan er worden gedaan om dit te bereiken?

  • Bodembedekkers planten: als je de aarde beschermt door bodembedekkers te planten, neemt de hoeveelheid organisch materiaal in de bodem toe én verbeter je het watermanagement. Zo kan er meer CO2 worden opgenomen uit de atmosfeer.
  • Niet diepploegen: diepploegen verstoort de bodemstructuur en microbiologische groei. Dat is funest voor de bodemkwaliteit, waardoor er minder CO2 kan worden opgenomen uit de atmosfeer.
  • Compostsystemen ontwikkelen: slimme compostsystemen zijn goed voor het leven, de diversiteit en de bescherming van microbiomen in de bodem. Ook dit draagt bij aan een gezondere bodem en meer CO2-opname uit de atmosfeer.
  • Het planten van meerjarige planten: door te werken met planten die niet elk jaar geoogst worden, krijgen de wortels beter de kans om zich te ontwikkelen. Hierdoor neemt de microbiële activiteit in de aarde toe en kan meer CO2 worden opgenomen.
  • Geïntegreerde ongediertebestrijdingssystemen: als je ongedierte opeen andere manier bestrijdt, kun je stoppen met chemische bestrijdingsmiddelen of in het gebruik daarvan in ieder geval flink terugbrengen. Ook dat draagt bij aan een gezonde bodem.

Kortom: het is nog niet te laat. Er is zoveel dat we kunnen doen om de bodem en daarmee de aarde gezonder te maken. Maar dan moeten we wel echt beginnen.

Wat doet Organic Basics?

Organic Basics wil 30.000 m² land omvormen van conventionele katoenteelt naar regeneratieve katoenteelt. Door die 30.000 m² land om te vormen, kan meer dan 800 ton CO2 uit de atmosfeer worden opgenomen. Om dit te doen, worden boeren die willen omschakelen naar regeneratieve katoenteelt daarbij ondersteund.

Help mee op Black Friday

Organic Basics werkt hiervoor samen met het Wereldnatuurfonds. Het Deense bedrijf heeft toegezegd om minimaal €90.000 te schenken aan het regeneratieve katoenproject van het WWF in het stroomgebied van de rivier de Büyük Menderes (Grote Meander) in Turkije.

Daar kun jij aan bijdragen. Voor elke bestelling op Black Friday (en zelfs t/m maandag 30 november) doneert Organic Basics €10 aan het regeneratieve katoenproject in Büyük Menderes (Turkije). Concreter: elke bestelling zorgt voor weer 5 m² land dat kan worden omgevormd van conventionele katoenteelt naar regeneratieve katoenteelt.

Meer over deze actie lees je op de website van Organic Basics. Wat Organic Basics nog meer doet op het gebied van duurzaamheid, lees je hier. Of bekijk deze webinars over de verduurzaming van de modewereld.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.