Noorse serie Outlier: over een jonge profiler in Sami-gebied

Ben jij al aan het kijken naar Outlier? Deze Noorse serie was al te zien op Canvas en is nu ook te streamen op myLum. Ik moet toegeven dat ik er nog niet aan toe ben gekomen om te kijken. De reacties die ik online lees op deze Scandinavische serie, zijn niet altijd even positief. Toch ben ik wel van plan ernaar te gaan kijken, want het verhaal klinkt spannend. Hoe frustrerend moet het zijn als je waarschuwt voor een seriemoordenaar, maar er niet naar je wordt geluisterd? Bovendien: elke week een klein uurtje naar beelden uit het mooie Noord-Noorwegen kijken is ook geen straf…

(De serie is ook verkrijgbaar op dvd.)

Het verhaal van Outlier

Oulier speelt zich af in de Sami-gemeenschap bij Finnmarksvidda. Daar vindt de Samische tiener Elle Jannok midden in de nacht op weg naar huis van een feestje een mobiele telefoon. Hij gaat over. De telefoon blijkt van een vermist meisje met de naam Sofie te zijn. Helaas treft de plaatselijke politie haar lichaam een paar dagen later aan in een caravan drie uur ten zuiden van Finnmark.

noorse serie outlier
Foto met dank aan Lumière

Maja Angell, die afkomstig is uit dezelfde Noorse regio, studeert criminologie in Londen en doet onderzoek naar seriemoordenaars. Wanneer ze hoort over de moordzaak in haar geboortedistrict, verlaat ze tegen alle bedenkingen uit haar omgeving in haar studie en reist naar het noorden. Ze heeft namelijk een belangrijke boodschap voor de plaatselijke politie: ze zitten op het verkeerde spoor!

scandinavische serie outlier
Foto met dank aan Lumière

Maar helaas luistert niemand naar haar ideeën. En het wordt nog erger. Maja gaat namelijk graven in haar jeugdherinneringen en beseft dat de moordenaar dichterbij is dan ze ooit had kunnen denken.

Kan Maja als profiler voorkomen dat de seriemoordenaar opnieuw toeslaat?

Waar is Outlier te zien?

De Noorse serie Outlier is bedacht door de bekroonde romanschrijver, toneelschrijver en rockmuzikant Arne Berggren en schrijfster en producer Kristine Berg. Hij bestaat uit 8 afleveringen van 45 minuten en was vanaf 25 september 2021 elke zaterdagavond rond half negen al te zien op Canvas. Inmiddels is hij ook te streamen via myLum en op 29 oktober 2021 verschijnt hij ook op dvd.

Hieronder kun je alvast de trailer bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.