Noorse serie For life (Livstid): feelgood-Nordic noir

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Vanaf 18 december is de Noorse serie For life (Lifstid) te zien op NPO Plus. Daarna is de serie vanaf 2 januari wekelijks te zien op NPO 3 en NPO Start. Het is een raamvertelling: een rechercheur blikt terug op een cruciale periode in haar carrière – vanuit de gevangenis waar ze levenslang is opgesloten.

Het verhaal van de Noorse serie For life

Het is 2040 als zestiger Victoria Woll (Tone Mostraum) vertelt wat er 15 jaar geleden allemaal is gebeurd. Als keiharde politie-inspecteur loste ze de ene na de andere moordzaak op. Als kijker zit je meteen met de vraag: hoe is Victoria dan levenslang in de gevangenis terechtgekomen?

Dat is dan ook waar deze Noorse serie dan ook eigenlijk om draait. Elke aflevering vertelt in de vorm van flashbacks een stukje van het verhaal. We zien niet alleen de zaken waaraan Victoria werkte, maar ook haar gezins- en liefdesleven.

Het idee voor de serie is afkomstig van Gjermund S. Eriksen (van de Noorse serie Mammon) en Helena Nielsen (van Lilyhammer). Volgens dit artikel op de website van het Nordisk film og tv fond kwam Eriksen op het idee voor het format toen hij met zijn kinderen zat te kijken naar de serie How I met your mother. In datzelfde artikel noemt Marianne Furevold-Boland van de NRK For life een ‘feelgood-politieserie’. Ik moet zeggen dat ik erg benieuwd ben naar hoe ‘feelgood’ samengaat met de meestal vrij harde Scandinavische misdaadseries. En naar welke rol de soms nogal aparte Noorse humor hierbij speelt.

Behalve Tone Mostraum zijn in de serie onder andere ook Ingar Helge Gimle uit Norsemen, Mattis Herman Nyquist uit Nobel en Bjarte Hjelmeland uit Home Ground en Mammon te zien.

Kijk For life zelf

Het eerste seizoen van For life (Livstid) is dus vanaf 18 december te zien op NPO Plus. Vanaf 2 januari kun je dan elke week een aflevering bekijken op NPO 3 en NPO Start. Op deze website kun je nakijken of de serie nog ergens anders te streamen is, bijvoorbeeld op Netflix.

Hieronder kun je alvast de trailer bekijken:

Noorse serie For life / Livstid
Foto met dank aan de NPO
Noorse serie For life / Livstid
Foto met dank aan de NPO

3 thoughts on “Noorse serie For life (Livstid): feelgood-Nordic noir

 1. Mireille Boevink says:

  Hoi,
  Ik ben de serie For Life aan het bekijken en geniet enorm van de muziek die ze erbij draaien. Weet jij hoe ik aan die lijst met nummers kan komen?
  Groetjes Mireille

  • Daan Nijman says:

   Hai

   Zoek op Spotify op Livstid en voila

   Groet

   Daan

   • Beste Daan, ik wilde precies hetzelfde vragen: wat een geweldige muziek in die serie! Maar zijn Livstid en Voila bands? Ik hoor toch meer dan 2 verschillende artiesten door de aflevering heen…Ook soul en jazz, en allemaal even goed!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *