Noorse serie For life / Livstid

Noorse serie For life (Livstid): feelgood-Nordic noir

Vanaf 18 december is de Noorse serie For life (Lifstid) te zien op NPO Plus. Daarna is de serie vanaf 2 januari wekelijks te zien op NPO 3 en NPO Start. Het is een raamvertelling: een rechercheur blikt terug op een cruciale periode in haar carrière – vanuit de gevangenis waar ze levenslang is opgesloten.

Noorse serie For life / Livstid
Foto met dank aan de NPO

Het verhaal van de Noorse serie For life

Het is 2040 als zestiger Victoria Woll (Tone Mostraum) vertelt wat er 15 jaar geleden allemaal is gebeurd. Als keiharde politie-inspecteur loste ze de ene na de andere moordzaak op. Als kijker zit je dan ook met de vraag: hoe is Victoria dan levenslang in de gevangenis terechtgekomen?

Elke aflevering vertelt in de vorm van flashbacks een stukje van haar verhaal. We zien niet alleen de zaken waaraan Victoria werkte, maar ook haar gezins- en liefdesleven. Maar of het echt allemaal duidelijk wordt…

Noorse serie For life / Livstid
Foto met dank aan de NPO

Het idee voor de serie is afkomstig van Gjermund S. Eriksen (van de Noorse serie Mammon) en Helena Nielsen (van Lilyhammer). Volgens dit artikel op de website van het Nordisk film og tv fond kwam Eriksen op het idee voor het format toen hij met zijn kinderen zat te kijken naar de serie How I met your mother.

In datzelfde artikel noemt Marianne Furevold-Boland van de NRK For life een ‘feelgood-politieserie’. Ik moet zeggen dat ik erg benieuwd ben naar hoe ‘feelgood’ samengaat met de meestal vrij harde Scandinavische misdaadseries. En naar welke rol de soms nogal aparte Noorse humor hierbij speelt.

Behalve Tone Mostraum zijn in de serie onder andere ook Ingar Helge Gimle uit Norsemen, Mattis Herman Nyquist uit Nobel en Bjarte Hjelmeland uit Home Ground en Mammon te zien.

Kijk For life zelf

Het eerste seizoen van For life (Livstid) is dus vanaf 18 december te zien op NPO Plus. Vanaf 2 januari kun je dan elke week een aflevering bekijken op NPO 3 en NPO Start.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hieronder kun je alvast de trailer bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

19 reacties

 1. Hoi,
  Ik ben de serie For Life aan het bekijken en geniet enorm van de muziek die ze erbij draaien. Weet jij hoe ik aan die lijst met nummers kan komen?
  Groetjes Mireille

 2. Nadat is deel 4 had gezien, ben ik alle afleveringen achter elkaar gaan kijken van voorafgaan. Geweldige serie. Alleen deel 3 is op een of andere manier niet beschikbaar. Maar kan iemand mij zeggen waar ik kon zien waardoor Victoria in de gevangenis is beland? Ik heb blijkbaar ergens iets gemist?

  • Zojuist voor je gecheckt: NPO-Start Livstid deel 3 (datum 16 jan. 2016) staat er gewoon op daar. NPO-Start kost E.2,95 per maand.
   Voor deze serie ben ik er ook kortgeleden lid geworden. Daar zijn ook andere delen nog te zien, maar niet meer allemaal.
   Leuk toch, om elkaar hier zo te helpen: wat de een niet weet, weet een ander wel.
   Ik zelf vond de serie nogal tegenvallen, enorm op verheugd omdat het Noors is, taal die we graag spreken en horen.
   Tone Mostraum is goed gecast voor deze hoofdrol, maar de verhaallijnen zijn een opeenvolging van moord, corruptie en geweld, veel te veel. Waarom Victoria in de bak zit, weet ik nog niet, maar ik heb nog vijf delen te gaan…..
   Haar assistente spreekt in de serie een onnavolgbaar Noors (ik ken de dialecten), maar of ze nu uit een uithoek van Noorwegen komt of een spraakgebrek heeft of een tandprobleem, is nog niet duidelijk….. Smaker forskellige, zoals de Noren zeggen: smaken verschillen.

 3. Ik heb de hele serie zitten kijken en het hele internet afgezocht, maar ik heb wérkelijk geen flauw idee waarom Victoria in de gevangenis zit. Kan iemand me dat alsjeblieft vertellen? Ik snap er echt geen bal van. En naar wie brengt ze steeds eten in de kapel en waarom?
  Het lijkt net of er afleveringen tussenuit zijn gehaald.

   • Wij hebben ook alle 8 afleveringen gezien en hebben ook niet kunnen ontdekken waarom ze in de gevangenis zit en we zijn blijkbaar niet de enigen? Wij denken dat er misschien nog meer seizoenen gemaakt worden? Althans dat hopen we? Het is een vrij recente serie. Dus wie weet? Ik zou er echt van balen als dat niet het gegev al is! Ik heb een hekel aan series met een open einde.

  • Ik heb alles gekeken en ik weet het ook niet.
   Aan het eind van het laatste deel stond: wordt vervolgd.
   GRRRRR

   Ik vind de serie niet stabiel. De oudere mannen lijken allemaal op elkaar waardoor ik nooit zeker weet wie nou die engerd is die haar in het eerste deel probeert te vermoorden.
   Ik ben behoorlijk boos dat ik nu nog een serie (waarschijnlijk) moet volgen om het te weten. Ik vind het onbetrouwbaar.
   De hoofdrolspeelster vind ik wel heel goed. Daarom ga ik wel weer kijken als ze een vervolgserie uitzenden.

 4. Hoi, met veel plezier de serie For Life gevolgd.
  Maar…… de 8 eaflevering op 20 feb 2021 is niet uitgezonden.
  Balen!
  Wel op NPOStart, maar moet je daar ook weer op inloggen etc. Geen zin in eigenlijk.

 5. Ik weet ook nog steeds niet waarom Victoria in de gevangenis zit. 8 afleveringen gezien op NPO start en geen einde.
  Misschien beter als de serie dan niet op NPO start staat tegen betaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.