De schreeuw van de zeearend

Millennium 7: De schreeuw van de zeearend (Karin Smirnoff)

De Millennium-reeks is enorm populair: er zijn alleen in Nederland en België al meer dan 2,83 miljoen exemplaren van verkocht en wereldwijd al 100 miljoen. En nu is er goed nieuws voor alle fans van Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist: er is een nieuw deel in de Millennium-reeks. Na de dood van Stieg Larsson (de schrijver van de eerste drie delen) pakte David Lagercrantz in eerste instantie de reeks over het iconische duo op. Ook hij schreef drie delen. Nu neemt de Zweedse auteur Karin Smirnoff het over. Het zevende deel in de Millennium-reeks heet De schreeuw van de zeearend.

Het verhaal van De schreeuw van de zeearend

Deel 7 van de Millennium-reeks heeft een urgent en actueel thema: greenwashing. In de wildernis van het hoge noorden van Zweden, buiten het zicht van de media, zien grote, internationale bedrijven hun kansen om onontgonnen natuurlijke bronnen en mensen te exploiteren. De enorme toestroom van nieuw geld trekt ook goudzoekers en criminele bendes aan, die in de schaduw opereren.

De schreeuw van de zeearend
Afbeelding met dank aan uitgeverij Signatuur

Lisbeth Salander is intussen naar het noorden gereisd om een verbroken familieband te herstellen. Ze is aangesteld als voogd van haar nichtje Svala, wier moeder is verdwenen. Ook Mikael Blomkvist is op weg naar het noorden voor familiezaken: de bruiloft van zijn dochter. Het duurt niet lang voordat hun paden weer kruisen. Mikael kent de aanstaande man van zijn dochter namelijk amper en vermoedt dat hij iets verbergt. Als de familie bedreigd wordt, moet Mikael uitzoeken wat er aan de hand is en hen proberen te beschermen. Lisbeth is zijn laatste hoop. Samen worden ze meegesleept in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

**** – Een waardige opvolger

VN Detective & Thrillergids

Västerbotten in Noord-Zweden

De schreeuw van de zeearend speelt zich af in de regio waar Stieg Larsson, de auteur van de eerste drie delen van Millennium, opgroeide en waar het eerste deel zich ook deels afspeelt. In zekere zin gaat Karin Smirnoff dus terug naar zijn roots. Maar ze blijft ook dicht bij zichzelf want de Västerbotten-regio is de plek waar zij woont en werkt.

Eerdere Millennium-boeken

De eerdere boeken in de Millennium-reeks zijn:

  • Mannen die vrouwen haten
  • De vrouw die met vuur speelde
  • Gerechtigheid
  • Wat ons niet zal doden
  • De man die zijn schaduw zocht
  • Zij die moet sterven

Lees De schreeuw van de zeearend zelf

De schreeuw van de zeearend (Millennium 7) van Karin Smirnoff is vertaald door Edith Sybesma en kwam in mei 2023 uit bij uitgeverij Signatuur. Behalve de paperback (24,99) is er ook een e-book (14,99) en een luisterboek (15,99) beschikbaar.

Over Karin Smirnoff

Karin Smirnoff (1964) is van oorsprong journaliste. Nu is ze directeur van een houtbedrijf én een succesvol auteur. Ze debuteerde in 2018 met de roman Mijn broer. Dit eerste deel van een trilogie over Jana Kippo was meteen succesvol en haar grote doorbraak in Zweden. Het werd meteen genomineerd voor de belangrijkste literaire prijs van Zweden: Augustpriset. Er zijn inmiddels meer dan 600.000 exemplaren van verkocht. In het voorjaar van 2021 verscheen haar vierde roman: Sockerormen. In hetzelfde jaar werd Smirnoff gevraagd om de Millennium-serie voort te zetten. De schreeuw van de zeearend is haar vijfde boek en het zevende deel in de Millennium-reeks. Het toeval wil dat haar meisjesnaam ook nog Larsson is.

Zelf zegt Karin Smirnoff het volgende over haar bijdrage aan de Millennium-reeks: ‘Het voelt bijna plechtig om het vervolg op Millennium te schrijven. Ik zei zonder aarzelen “ja” tegen het project. Het is een geweldige kans om zelfstandig iets nieuws te creëren op basis van een uniek fictief universum dat wereldwijd bekend is. De Millenniumboeken zijn klassiekers in hun genre, met de fascinerende combinatie van onvergetelijke personages en een sterke politieke en maatschappelijke betrokkenheid. Ik bouw voort op de kernthema’s van Stieg Larsson, zoals geweld, machtsmisbruik en hedendaagse politieke stromingen. Het is spannend om te kunnen schrijven over Lisbeth Salander, een complex personage van wie ik echt hou.’

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.