Midzomer in Zweden – download deze 3 prachtige posters

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Vandaag, op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni valt, vieren de Zweden Midzomeravond. Helaas hebben wij nog nooit met eigen ogen gezien hoe ze dit doen. We zijn nooit op tijd in Zweden, omdat de kinderen dan nog geen vakantie hebben. Ik hoop dat het er in de toekomst wel een keer van komt. Want Midzomer in Zweden is niet zomaar een feestdag. Het is dé feestdag, bijna net zo belangrijk als Kerst. Het schijnt dat het hele land zo’n beetje plat ligt, omdat alle Zweden Midzomer aan het vieren zijn.

Let op: inmiddels weet ik dat je ook in de schoolvakantie Midzomer kunt vieren in Zweden. Lees hier waar dat kan

En hoe doen ze dat dan? Nou, ze:

 • Zetten een meiboom neer
 • Maken een bloemenkrans voor op hun hoofd
 • Dansen en zingen
 • Dragen klederdracht en varen soms in boten
 • Spelen spelletjes zoals zaklopen en touwtrekken
 • Eten haring met nieuwe aardappelen en dille, en aardbeien met slagroom

Dit filmpje geeft een leuk idee:

Om ervoor te zorgen dat iedereen Midzomer een beetje kan meebeleven, hebben Katrien Philips van Touch of Sweden en illustrator en ontwerper Marieke ten Berge drie prachtige posters gemaakt.

Op de eerste poster staan Midzomerbloemen. Deze bloemen worden niet alleen gebruikt om een krans mee te maken, er is nog een ander gebruik aan verbonden. Als je op Midzomeravond zeven verschillende bloemen plukt en die onder je kussen legt, zou je in je dromen zien met wie je gaat trouwen.

Midzomerbloemen in Zweden

Op de tweede poster zie je hoe je zelf een bloemenkrans kunt maken voor Midzomer.

krans maken voor Midzomer in Zweden

De derde poster laat zien hoe de Zweden Midzomer vieren.

Midzomer vieren in Zweden

Zijn ze niet mooi? Op Touch of Sweden kun je de poster met de bloemen en de poster over het maken van de krans downloaden en uitprinten. Zo kom je ook in Nederland helemaal in de stemming voor dit bijzondere feest, dat alles te maken heeft met de langste dag van het jaar, maar van oudsher ook met vruchtbaarheid. Tegenwoordig gaat het vooral om gezelligheid, lekker eten een buiten zijn.

Ik wens alle Zweden glad Midsommar. En voor Nederlanders die net als wij niet bij het Midzomerfeest kunnen zijn vanwege schoolgaande kinderen: er zijn plaatsjes waar het feest pas later wordt gevierd, zoals Mångberg in Dalarna. Mocht je in de buurt zijn, dan kun je daar op 11 juli nog zien hoe de meiboom wordt neergezet, inclusief bijbehorende liedjes, dansjes en spelletjes.

2 thoughts on “Midzomer in Zweden – download deze 3 prachtige posters

 1. Noortje says:

  Ik ben er vandaag wel bij, in de regen weliswaar. Ben heel benieuwd.
  Wat een mooie en leuke posters! En goed om nog wat extra achtergrondinformatie te hebben.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *