Op de leeslijst: De trouwe lezer van de Finse schrijver Max Seeck

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Ik lees regelmatig boeken van Zweedse en Noorse schrijvers, maar Finse boeken, dat komt niet zo vaak voor. Binnenkort komt er een boek uit dat ik zeker wil lezen: De trouwe lezer (Uskollinen lukija) van de Finse auteur Max Seeck. Het speelt zich af in winters Finland en in zomers Venetië – wat een contrast! Ik ben benieuwd of ik een trouwe lezer van Max Seeck ga worden.

Het verhaal van De trouwe lezer

In De trouwe lezer wordt de vrouw van bestsellerauteur Roger Koponen dood aangetroffen in een prachtige zwarte avondjurk, zittend aan het hoofd van een lege eettafel. Haar gezicht is bevroren in een afgrijselijke glimlach.

Rechercheur Jessica Niemi onderzoekt de zaak en al gauw blijkt dat Maria Koponen niet het enige slachtoffer is. Het lijkt erop dat de dader de moorden exact kopieert uit de door Roger Koponen geschreven thrillertrilogie.

De slachtoffers stapelen zich op en Jessica ontdekt dat er een sinistere groepering schuilgaat achter de moorden. Als gebeurtenissen uit haar eigen verleden aan het licht komen, blijkt dat Jessica zelf ook niet veilig is. Kan ze het moorden nog stoppen?

Max Seeck De trouwe lezer
Foto met dank aan AW Bruna

Internationaal succes

De trouwe lezer is de debuutthriller van Max Seeck, die daarvoor meteen bekroond werd met de Finse debutantenprijs. Ook internationaal was deze Finse thriller een groot succes. Hij stond hoog in de bestsellerlijst van Der Spiegel en The New York Times en inmiddels zijn de vertaalrechten verkocht aan maar liefst 39 landen. De Nederlandse vertaling komt uit op 9 maart 2021 bij uitgeverij AW Bruna.

Veelbelovende reacties

Ook de reacties op dit boek die ik tegenkom zijn veelbelovend. De trouwe lezer zou een “Bloedspannende, verslavende pageturner voor de liefhebbers van Søren Sveistrup, Lars Kepler en M.J. Arlidge” zijn, en “Een adembenemende pageturner […]. Ingenieus, rijk, emotioneel geladen, met niet-aflatende spanning en tjokvol verrassende wendingen. […] Met geweldige personages, een omineuze Finse setting en een smeuïge verhaallijn in Venetië die de kers op de taart vormde.”

Over Max Seeck

Max Seeck werd geboren in Helsinki. Hij leest zelf ook graag Scandinavische thrillers en luistert dan tijdens het lezen naar filmmuziek. Max Seeck heeft een achtergrond in verkoop en marketing en doet dan ook veel zelf bij de promotie van zijn boeken. Hij spreekt vloeiend Engels en Duits.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *