Luciafeest in Tällberg in de Zweedse regio Dalarna: kijk je mee?

Elk jaar op 13 december wordt het Luciafeest gevierd in Zweden – naast Kerstmis en Midzomer een van de belangrijkste feesten in Zweden. En het leuke is: je kunt het meevieren, gewoon vanuit Nederland. Op maandag 13 december 2021 om 7 uur ’s morgens kun je namelijk via SVT online kijken naar de Luciaviering in Tällberg in Dalarna. Is dat je te vroeg? Geen nood, er is een herhaling om half zeven en acht uur ’s avonds. Ga jij kijken?

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

Hoe ziet een Luciafeest eruit?

Tijdens een Luciafeest zie je vaak een optocht (nou ja, processie eigenlijk) van volwassenen of kinderen in lange, witte gewaden. Ze dragen kaarsen en zingen.

Lucia loopt voorop met een krans met kaarsen op haar hoofd. Achter haar lopen haar assistentes, sterrenjongens (stjärngossar) en peperkoekenmannetjes (pepparkaksgubbar).

Op 13 december worden in Zweden heel veel saffraanbroodjes (lussekatter) gegeten, waarbij de volwassenen glögg (glühwein) drinken.

Zingen is een belangrijk onderdeel van een Luciaviering. Toen ik een keer op 13 december in Zweden was, werd ik tijdens het ontbijt in mijn hotel getrakteerd op een Luciaconcert, en bezocht ik er ’s avonds nog één in een kerk. Maar ook op scholen en in verzorgingstehuizen in Zweden kun je Lucia tegenkomen op de 13e.

Lucia
Foto: Hilla Aspman/Visit Dalarna

Wie was Lucia?

De oorsprong van Luciadag gaat heel ver terug. Op de Juliaanse kalender was 13 december de kortste dag van het jaar. Volgens Zweedse volksverhalen was de langste nacht die met die dag gepaard ging heel gevaarlijk. Boze geesten waren dan namelijk extra krachtig. Je kon dus maar beter wakker blijven. Lekker eten hielp daarbij en dat is iets wat tegenwoordig nog steeds bij het Luciafeest hoort.

Santa Lucia is ook een Christelijke feestdag ter ere van Lucia van Syracuse, een martelares die volgens de legende eten bracht naar Christenen die zich in de catacomben verstopten voor de vervolging door de Romeinse keizer Diocletianus. Om haar weg te kunnen vinden in het donker, droeg ze een krans met kaarsen op haar hoofd.

Het eerste verslag van een Luciaviering dat is aangetroffen stamt uit 1764, maar pas in de 20e eeuw werd het echt een traditie.

Lucia in Tällberg, Dalarna

De Zweedse televisiezender SVT kiest elk jaar een andere plek om het Luciafeest daar uit te zenden. Heel veel Zweden kijken daar op de ochtend van 13 december naar. Dit jaar kun je meegenieten van het Luciafeest in Tällberg, een schitterende plek in aan het Siljanmeer in Dalarna.

SVT zendt de Luciaviering in Tällberg op 13 december op de volgende momenten uit op SVT en SVT Play:

  • 7.00 uur
  • 18.30 uur
  • 20.00 uur

En je kunt dus gewoon meekijken via deze link. Leuk begin van de dag!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.