zutendaal landal huisje

Een beetje in Scandinavische sferen bij Landal Mooi Zutendaal

Je bent niet gewend om op Stralend schrijven te lezen over bestemmingen in België. Maar toen ik de blokhutten van Landal Mooi Zutendaal zag, werd ik toch wel erg nieuwsgierig. We kunnen nu eenmaal niet elke vakantie naar Scandinavië – maar een beetje doen alsof kan geen kwaad, toch? Zo kwam het dat we deze herfstvakantie een midweek in België doorbrachten, net over de grens bij Maastricht en vlak bij nationaal park De Hoge Kempen. Een beetje in Scandinavische sferen!

Onze stuga – pardon, chalet

Hout hout en nog eens hout. Dat is wat we zien als we Mooi Zutendaal hebben bereikt. Mooie houten huizen in alle soorten en maten, en bomen vol herfstkleuren daaromheen. Het meeste Scandinavië-gevoel kreeg ik toch wel van de houten blokhutten met veranda, en daar zouden we dan ook verblijven.

Landal Mooi Zutendaal

Als we de sleutel in het slot steken en naar binnen stappen, komt de houtgeur ons tegemoet. Heerlijk!

Landal Mooi Zutendaal

Ik kan wel blijven kijken naar de nerven van het hout en de manier waarop het hout in elkaar past. De bedden zijn al opgemaakt (ik ben een groot fan van de ‘opgemaaktebeddenservice’) en als ik mijn spullen opberg in de kamer met het tweepersoonsbed, word ik opeens geroepen. “Mam, kom eens gauw kijken. Hier moet je echt over bloggen!” Nieuwsgierig loop ik naar de kamer met het stapelbed en wat blijkt? Het bovenste bed is bereikbaar via een kleine klimwand. Onze twee jongste kinderen spreken gauw een wisselschema af, zodat ze allebei twee nachtjes boven kunnen slapen. Onze puberdochter is helemaal blij met de derde slaapkamer, die ze helemaal voor zichzelf heeft.

Even over de wifi…

Heel even is er wat gemor over de wifi. Bij de receptie konden we gratis briefjes ophalen met toegangscodes voor zoveel apparaten als we wilden. Maar we krijgen geen van onze telefoons en tablets aangemeld.

Daar moet ik meteen bij zeggen dat we er ook geen actie op hebben ondernomen. Ik had het natuurlijk kunnen melden bij de receptie en kunnen vragen of er een oplossing was. Maar de afwezigheid van wifi in het huisje bleek eigenlijk best een voordeel – al was het alleen maar omdat het me deed denken aan een soortgelijke ervaring in Zweden.

Hoe groot is bij goede wifi de verleiding om veel te lang met je telefoon in de hand op social media rond te hangen? In plaats daarvan lazen we boeken, kletsten we wat af, speelden we spelletjes en kropen we gezellig bij elkaar op de bank om samen naar televisieprogamma’s te kijken die we anders nooit zien, zoals Rad van Fortuin en The Voice of Germany. De kinderen vroegen niet eens om wifi en vonden het supergezellig! Ik zelf ook natuurlijk, al liep ik wel een of twee keer per dag naar een plek op het park waar ik wel verbinding kon maken, om te kijken of ik geen belangrijke mails had gemist. Geen 100% digital detox dus, maar wel grotendeels en zeker voor herhaling vatbaar.

Landal Mooi Zutendaal
Wat zullen we eens gaan doen?

Grote kinderen, groot plezier

En wat is het toch heerlijk om wat grotere kinderen te hebben! Meteen al na aankomst zag onze dochter van 10 dat er ’s avonds een pool party in het zwembad was. Daar moest ze naartoe en haar broertje van 9 wilde ook wel. Nou was ik vroeger gek op zwemmen, maar tegenwoordig vind ik het vaak maar koud en ook wel een beetje gedoe. Even checken in de huisregels leerde me dat kinderen boven de 8 zonder begeleiding naar het zwembad mogen. Wij blij, kinderen blij, want wat vonden ze het stoer om helemaal alleen naar de pool party met muziek, dans en spelletjes te gaan. Toegegeven, ik heb wel een tijdje door het raam naar ze staan kijken. Want als zij genieten, geniet ik daar ook enorm van. Er zouden deze midweek nog heel wat zwemuurtjes volgen.

Buitenleven en onthaasten

Terug naar het Scandinavië-gevoel. Buitenleven hoort daar zeker bij en we hadden het geluk dat de week mooi begon. Alle gelegenheid dus om de grote speeltuin in te duiken.

Landal Mooi Zutendaal
(Te) veel licht ja… Heerlijk toch?!

Mooi Zutendaal heeft ook een eigen avonturenbos, waar je op veilige hoogte (zonder veiligheidsuitrusting of begeleiding) van de ene boom naar de andere kunt klauteren.

Landal Mooi Zutendaal

Het animatieteam verzorgde elke dag activiteiten, zoals kubb spelen en gezelligheid rond het kampvuur. Ook deden we de Halloween-speurtocht die op het park was uitgezet en waarvoor we bij de receptie een routebeschrijving konden krijgen. Onderweg kwamen we allemaal bordjes tegen met vragen over Halloween.

Landal Mooi Zutendaal

Zo zagen we meteen de rest van het park, waar onder andere ook Jan des Bouvrie-villa’s staan. En we liepen langs het Grand café op het park, dat genoemd is naar de Noorse stad Narvik – goede naam!

Landal Mooi Zutendaal
Ook leuk: veel streekproducten in de parkwinkel

Zelf schafte ik een wandelkaart aan bij de receptie en koos ik een van de wandelroutes uit die je direct vanaf het park kunt lopen. Dankzij het knooppuntennetwerk kun je je wandeling zo kort of lang maken als je zelf wilt. Die van mij viel wat korter uit omdat het inmiddels wel heel hard en lang regende.

Wandelen op Landal Mooi Zutendaal

Mooi meegenomen dat onze stuga zo’n heerlijke warme en luxe douche had.

Nationaal park De Hoge Kempen

Aan het einde van de week klaarde het weer gelukkig op, dus nadat we onze stuga voor de laatste keer hadden verlaten, reden we naar een van de zes toegangspoorten van Nationaal Park De Hoge Kempen: Connecterra. Volgens de folder zouden we hier Scandinavische landschappen aantreffen en ‘zweemde het er naar Schotland en Noorwegen’. Dat moeten we zien! Na even zoeken treffen we direct naast Maasmechelen Village de twee torens van oude mijnschachten aan, die de ingang van de voormalige mijn markeren.

Connecterra

Een van de torens kunnen we tot een hoogte van 12 meter beklimmen. Ook vinden we daar een tentoonstelling van foto’s van de mijn toen die in bedrijf was. Onvoorstelbaar: de kuilen en steenbergen (terrils) waar we bij Connecterra over kunnen wandelen, zijn allemaal ontstaan door het uitgraven en instorten van mijngangen.

Connecterra

Inmiddels zijn de meeste gebouwen weg en is het terrein begroeid. En ja hoor, als we eenmaal boven op een van de terrils staan, kunnen we ons met een beetje fantasie aan een Noorse fjord wanen.

Connecterra

Dit schijnt het mooiste panorama van Vlaanderen te zijn en daar kunnen we ons iets bij voorstellen.

Connecterra

Na onze wandeling drinken we nog even wat bij de ingang van Connecterra en wat staat er in het piepkleine koelkastje…

Connecterra

Stedentrips vanaf Landal Mooi Zutendaal

Landal Mooi Zutendaal is trouwens ook een ideale uitvalsbasis voor een paar leuke stedentrips. Van Hasselt, dat een half uurtje rijden is, proeven we maar even, omdat we de kinderen ’thuis’ op Landal Mooi Zutendaal hebben gelaten en dus niet te lang weg willen blijven. Meteen al bij de parkeerplaats vinden we deze indrukwekkende street art. Misschien moeten we maar een keer terugkomen…

Streetart in Hasselt

Naar Maastricht gingen we met zijn allen. Het was maar een kwartiertje rijden! Extra leuk was dat onze jongste twee net Maastricht en de Maas moesten leren voor topografie op school. Nu hadden ze er meteen een beeld bij. Vooral de oude brug vonden ze erg mooi – kijk maar:

Stedentrip Maastricht
Stedentrip Maastricht

We gingen niet op zoek naar bezienswaardigheden, maar liepen gewoon wat rond en aten Luikse wafels.

Onderweg kwamen we wat bekende plekken tegen en vonden we ook nog wat Scandinavische winkels in Maastricht. De eerste (hoewel, we hadden al uitgebreid gewinkeld bij H&M) was Polarn O. Pyret (vriendje en het kleintje, zo verklaart de website van de winkel) aan de Maastrichter Brugstraat 35. Deze keten komt oorspronkelijk uit Zweden, maar heeft inmiddels 130 winkels overal ter wereld. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar het zag er leuk uit.

Stedentrip Maastricht

Aan de andere kant van de brug (Wycker Brugstraat 45) is ook nog Noir gevestigd met veel Scandinavische modemerken.

Stedentrip Maastricht

Rondvaart door Maastricht

Toen onze benen moe begonnen te worden, besloten we het onszelf gemakkelijk te maken. Bij de brug stapten we op een rondvaartboot van Rederij Stiphout voor een rondvaart over de Maas. Je kunt deze boot trouwens ook nemen en uitstappen bij de Sint Pietersberg voor een bezoek aan de mergelgrotten.

Stedentrip Maastricht

Wij bleven zitten en lieten de Sint Pietersberg in al zijn herfstkleuren twee keer aan ons voorbij trekken.

Stedentrip Maastricht


We keerden bij de sluizen, maar er zijn ook langere boottochten die je door de sluizen helemaal naar Luik brengen – nog zo’n stedentrip die prima te doen is vanaf Landal Mooi Zutendaal.

Maar onze midweek op Landal Mooi Zutendaal zat er al helaas weer op. Dat we hebben genoten, kun je ook wel zien aan deze korte video:

PS: Wil je toch meer Scandinavië dan wij op Landal Mooi Zutendaal aantroffen? Lees dan ook over de parken van Landal in Denemarken.

Wij werden uitgenodigd om Landal Mooi Zutendaal te bezoeken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.