laarzen van Ilse Jacobsen

Laarzen van Ilse Jacobsen: mijn ervaring

Als kind had ik er al een hekel aan en als volwassene werd die afkeer alleen maar sterker: laarzen dragen. De laarzen die ik droeg, leken nooit goed te passen: mijn voet gleed over de zool heen en weer en de bovenkant ‘klepperde’ tegen mijn benen bij het lopen. Bovendien had ik er altijd koude voeten in en bleef ik als klap op de vuurpijl niet eens altijd droog! En had ik al gezegd dat ik ze ronduit oerlelijk vond? Het gevolg: ik kreeg er genoeg van en droeg tientallen jaren geen laarzen meer. Dan maar gewoon natte schoenen en voeten, dacht ik. Tot ik de laarzen van Ilse Jacobsen tegenkwam. Die zagen er in elk geval wél leuk uit. En op basis van mijn ervaring met andere Scandinavische outdoormerken zou het zomaar kunnen dat deze laarzen mijn voeten wél warm en droog zouden kunnen houden. Tijd om de proef op de som te nemen dus! Ik ging met een paar Ilse Jacobsen-laarzen lopen door de blubber en de sneeuw en vertel je hieronder hoe ze zijn bevallen.

Tip: je vindt in dit artikel ook tips voor korting op laarzen van Ilse Jacobsen.

Over Ilse Jacobsen

Eerst even iets over het merk Ilse Jacobsen, mocht je dat niet kennen. Dit Deense merk maakt ook jurken en verzorgingsproducten, maar staat toch vooral bekend om de fijne regenjassen en -laarzen. Ilse Jacobsen komt uit Hornbæk, een klein havenplaatsje zo’n 50 kilometer van Kopenhagen. Hornbaek staat bekend om de brede zandstranden, de duinen en de ontspannen sfeer die er hangt. Ilse groeide dus op in een waterrijke omgeving. Zo wist ze van jongs af aan hoe belangrijk een goed paar laarzen en een waterdichte jas kunnen zijn. Maar ze vond laarzen – net als ik – zo vaak zo lelijk. Daarom begon ze zelf met het ontwerpen van hippe, functionele laarzen. Haar zoektocht naar modieuze regenlaarzen groeide uit tot haar eigen collectie regenjassen, regenlaarzen en meer.

Ik vind het belangrijk om rust en stilte te ervaren. Die dingen vind ik in de natuur. Waar ik inspiratie opdoe. Ik wil jou graag inspireren om hetzelfde te doen.

Ilse Jacobsen

In 1993 kocht Ilse een eigen winkeltje in Hornbaek, waar ze haar eerste regenlaarzencollectie lanceerde. Sindsdien is het bedrijf snel gegroeid. Tegenwoordig bestaat de collectie uit regenlaarzen, lichtgewicht-regenjassen, softshell-regenjassen met ecorepel®-coating, kleding, instappers, slippers en accessoires. Ilse Jacobsen is inmiddels alweer meer dan 25 jaar een internationaal begrip op het gebied van stijlvolle regenkleding.

De collectie van Ilse Jacobsen weerspiegelt de Scandinavische levensstijl en rustgevende natuur in Denemarken – dat zal ongetwijfeld zijn waarom de producten zo’n aantrekkingskracht op me uitoefenen. Ilse’s ontwerpen zien er niet alleen mooi uit, maar bieden ook een optimale pasvorm en functionaliteit, zodat je er niet alleen leuk uitziet, maar ook beschermd bent tegen de elementen. Hierdoor kun je ze niet alleen tijdens outdoor-activiteiten dragen, maar ook in het dagelijks leven.

De laarzen van Ilse Jacobsen

De laarzen van Ilse Jacobsen zijn handgemaakt. Ze zijn voor 80% van rubber – de andere 20% procent is geheim recept. Fijn om te weten: de laarzen zijn pvc-vrij en bevatten geen dierlijke bijproducten. Om ervoor te zorgen dat je geen koude voeten krijgt, hebben de laarzen een warme voering en ook de binnenzool is lekker warm. Uiteraard zijn de laarzen die je beschermen tegen nattigheid en kou zelf ook goed bestand tegen invloeden van buitenaf. De EVA-zool kan temperaturen tot -40 weerstaan en is bestand tegen sneeuw en (zee)water. De rubberen bovenlaag kan tot -20 graden mee.

De klassieke regenlaars met veters is het populairste ontwerp van Ilse Jacobsen en een echte klassieker binnen Scandinavië en daarbuiten. Dit was ook het eerste ontwerp dat mijn aandacht trok. En nu heb ik ze na lang twijfelen eindelijk in huis.

laarzen van Ilse Jacobsen

De laarzen zijn beschikbaar met en zonder veters – maar ik wilde per se een stel met veters. Dat vind ik juist zo mooi staan. Qua hoogte vond ik het moeilijker kiezen. De laarzen zijn er in laag, 3/4 en hoog en ik vind ze eerlijk gezegd allemaal mooi. Uiteindelijk heb ik gekozen voor 3/4, zodat ik ermee door diepe plassen kan lopen, maar ze niet tot aan mijn knieholtes komen als ik ga zitten.

De laarzen van Ilse Jacobsen zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar: van neutrale die je makkelijk met allerlei kleding kunt combineren, maar ook knalkleuren zoals fel geel en rood. Ik vond het heel moeilijk kiezen, want ik vind die knalkleuren ook superleuk. Maar ik koos toch voor de kleur Dark Indigo, die ik ook echt heel mooi vind, bijvoorbeeld in combinatie met een spijkerbroek.

Ilse Jacobsen heeft trouwens ook speciale antislip-regenlaarzen, die vast goed van pas komen onder ijzige omstandigheden. Deze laarzen hebben een laag model en zijn verkrijgbaar in zwart, melkwit, grijs en legergroen.

Test 1: door de modder

Ik had geluk: op de dag dat de laarzen werden bezorgd, was het droog maar had het daarvoor heel veel geregend. Al dagenlang was ik tijdens het wandelen volop plassen en modderpoelen tegengekomen. Ik had mijn route zelfs al een paar keer aangepast omdat sommige paden echt te modderig waren voor mijn wandelschoenen. Dit was mijn kans! Maar zouden de laarzen wel lekker genoeg zitten om ruim een uur op te wandelen? Of zou ik met blaren terugkomen? En: zouden ze mijn voeten echt droog houden?

Die eerste test doorstonden de laarzen met vlag en wimpel. De laarzen zitten comfortabel en ze waren prima geschikt om een uur of anderhalf uur op te lopen – zonder dat ik ze had ingelopen. Dat heb ik sindsdien nog meerdere keren gedaan (normaal draag ik altijd wandelschoenen). Bij de eerste de beste plas ben ik er dwars doorheen gelopen. Verderop kwam ik nog bij een stuk waar echt geen ontkomen aan de modder was. Allemaal geen probleem: mijn voeten bleven droog en ook (een beetje tot mijn eigenverbazing) lekker warm. Tegen het einde van de wandeling liep ik nog een keer expres door een diepe regenplas om de modder van mijn laarzen te spoelen. Toen ik ze thuis weer uittrok, waren mijn sokken helemaal droog gebleven.

laarzen van ilse jacobsen

Test 2: in de Zweedse sneeuw

Tijd voor een tweede test: hoe houden deze laarzen zich in de Scandinavische winter? Ook hiervoor kreeg ik de perfecte testomstandigheden op een presenteerblaadje aangereikt. In de week dat ik op wintersport was in Zweden, had ik eerst een dag met flink veel sneeuw, toen een koude, heldere dag en daarna dagen waarop het in het dal ging dooien en er dus zo’n laag papsneeuw ontstond. Ik ging er helemaal voor en besloot mijn snowboots deze keer thuis in Nederland te laten en alleen mijn Ilse Jacobsen-laarzen mee te nemen. Was dat wel verstandig?

laarzen van Ilse Jacobsen

Achteraf gezien… Ja hoor! Ik heb me er prima mee gered. Wel had ik voor de zekerheid een paar extra wollen inlegzooltjes in de laarzen gelegd en droeg ik skisokken. Ik heb mijn snowboots geen moment gemist. Ook in de Zweedse sneeuw bleven mijn voeten lekker warm en droog. Wat daarbij ook helpt, is dat de laarzen bij het veterstuk ook geen sneeuw binnenlaten, dankzij de ‘flap’ die daarachter zit.

laarzen van Ilse Jacobsen

Mijn ervaring met de Ilse Jacobsen-laarzen

Samengevat kun je dus zeggen dat ik heel tevreden ben met mijn nieuwe laarzen. Ze zitten vanaf het allereerste begin lekker – lekker genoeg zelfs om een wandeling van ruim een uur op te maken. Ze doen wat ze moeten doen: mijn voeten onderweg droog en warm houden in modder, regen en sneeuw. En ik vind ze nog erg mooi ook. Ik ben er blij mee en hoop er nog heel wat jaren plezier van te hebben.

Ik kreeg deze laarzen om erover te kunnen schrijven op Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

  1. Hallo,
    Dank voor je leuke blog! Kun je ook iets zeggen over de pasvorm? Vallen ze ruim of op maat? De schacht staat open of toch niet. Enorm bedankt alvast, Ilse

    • Over de pasvorm vind ik lastig te zeggen, ik heb mijn normale maat besteld en vind ze wel duidelijk beter om de voet passen dan gewone laarzen, waarin ik vaak ga ‘schuiven’ met mijn voeten. De schacht heeft veters waarmee je hem strakker of losser kunt strikken.

    • Beste Magda, ik moet toegeven dat ik hier zelf nooit zo op let. Ik weet niet of ik smalle of brede voeten heb. Maar wat ik wel heel fijn vind aan deze laarzen, zijn de veters. Daarmee kun je aanpassen hoe strak ze om je voeten/benen zitten. Hartelijke groeten, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.