Noorse films filmfestival Go Short online te zien

Goed nieuws voor liefhebbers van Scandinavische films: filmfestival Go Short is nu online! De twaalfde editie van filmfestival, waarop volop korte films uit Noorwegen te zien zouden zijn, werd eerder geannuleerd. Maar nu kan het toch doorgaan. Voor 10 euro koop je een festivalpas en kun je meteen en tot 13 mei online korte Noorse films bekijken.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Programma met Noorse films

Hieronder vind je het oorspronkelijke programma We Are Norway tijdens Go Short. Omdat het festival wel moet overleggen met de makers over het online beschikbaar stellen van films, kan het huidige online aanbod eventueel iets afwijken. Maar ook de Noorse films zijn online te zien. Op de website van Go Short vind je de meest actuele informatie.

Opkomst van Noorse films

In vergelijking met Zweden en Denemarken blijft Noorwegen een beetje achter wat betreft films en series die internationaal doorbreken. Maar in navolging van Joachim Trier zijn de laatste jaren meerdere veelbelovende jonge filmmakers in opkomst – en ze gebruiken korte films om hun talenten en ideeën te ontwikkelen. Zeker interessant om die Noorse korte films te gaan bekijken dus!

Films met een Noors karakter

De korte Noorse films die tijdens Go Short worden vertoond, worden gekenmerkt door een scherpe kijk de maatschappij en het soms zeer merkwaardige gedrag van mensen. De Noren houden ons (en zichzelf) met droge observaties een genadeloze spiegel voor. Vaak gebeurt dat cynisch en subtiel, maar soms ook vlijmscherp en confronterend. Hoewel de Noren hun lenzen dus bij voorkeur op elkaar richten, is het in een land als Noorwegen bijna onvermijdelijk dat ook de Noorse natuur regelmatig in beeld komt. En dat is voor ons dan weer mooi meegenomen.

Noorse films in eerdere edities

Tijdens de eerste elf edities van Go Short zijn ook al 45 korte films uit Noorwegen te zien geweest. Zo was de Noorse filmmaakster Gunhild Enger in 2015 hoofdgast op het festival en werden zowel haar films als films die haar inspireren vertoond. In de afgelopen jaren vielen vooral jonge Noorse filmmakers op tijdens Go Short. Sommige van hen, zoals Kristoffer Borgli (Former Cult Member Hears Music For The First Time) en Kenneth Karlstad (The Hunger), keren dit jaar terug.

Drie filmblokken

Het programmaonderdeel We Are Norway bestaat uit drie filmblokken. (Kijk voor het precieze online programma nog even op de website van Go Short.)

1. Humans of Norway

Tijdens Humans of Norway staan gekke gewoontes, persoonlijke problemen en complexe karakters centraal. Dit zijn de films:

  • To Open, To See (Camilla Figenschou, 2012) over een groep kinderen die een schijnbaar onschuldige, maar toch verontrustende ontdekking doet
  • Sami Boy ( Elle Sofe Henriksen, 2015) over de innerlijke strijd van een jonge rendierhoeder
  • The Committee (Gunhild Enger, 2016) over de verschillende identiteiten van drie Scandinavische landen
The Committee, te zien tijdens Go Short 2020
The Committee – foto met dank aan Go Short

2. Norwegian Girl Gangs

In Norwegian Girl Gangs wordt duidelijk dat Noorse meisje niet met zich laten sollen. Dit zijn de films:

  • She-Pack (Fanny Ovesen, 2018) gaat over escalerend groepsgedrag tijdens een verjaardagsfeestje met een losgeslagen troep vriendinnen in de hoofdrol
  • In Beast (Aasne Vaa Greibrokk, 2019) staat juist het individu binnen een groep tienermeiden centraal
  • Children of Satan (Thea Hvistendahl, 2019) laat zien hoe twee meisjes op kerkkamp hun grip op de realiteit verliezen

3. Cynical Comedy from the North

Dat de Noren veel gevoel voor humor hebben, bewijzen de films in Cynical Comedy from the North. Het zijn stuk voor stuk bitterzoete verhalen vol met pijnlijk grappige situaties. Dit zijn de films:

  • The Proposal (Det Sporadiske Filmkollektivet, 2018) over een tenenkrommend huwelijksaanzoek
  • Dog Eat Dog (Rikke Gregersen, 2018) is een bekroonde zwarte komedie die zo ongemakkelijk is dat je eigenlijk niet wilt kijken, maar waarvan je ook niks wilt missen

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

3 reacties

    • Nijmegen, daar woon ik! Ik had de aankondiging gezien, maar wist niet dat er Noorse films bij zitten. Ik zou zeker willen gaan, met een vriendin die het de laatste tijd niet gemakkelijk heeft gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.