Korte Noorse films te zien op filmfestival Go Short in Nijmegen

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Goed nieuws voor liefhebbers van Scandinavië: tijdens de twaalfde editie van filmfestival Go Short zijn volop korte films uit Noorwegen te zien. In vergelijking met Zweden en Denemarken blijft Noorwegen enigszins achter wat betreft films en series die internationaal doorbreken. Maar in navolging van Joachim Trier zijn de laatste jaren meerdere veelbelovende jonge filmmakers in opkomst – en ze gebruiken korte films om hun talenten en ideeën te ontwikkelen. Zeker interessant om te gaan bekijken dus! Hieronder vind je een indruk van het programma We Are Norway tijdens Go Short.

De winnaars van de vrijkaartjes hebben inmiddels bericht gehad.

Films met een Noors karakter

De korte Noorse films die tijdens Go Short worden vertoond, worden gekenmerkt door een scherpe kijk de maatschappij en het soms zeer merkwaardige gedrag van mensen. De Noren houden ons (en zichzelf) met droge observaties een genadeloze spiegel voor. Vaak gebeurt dat cynisch en subtiel, maar soms ook vlijmscherp en confronterend. Hoewel de Noren hun lenzen dus bij voorkeur op elkaar richten, is het in een land als Noorwegen bijna onvermijdelijk dat ook de Noorse natuur regelmatig in beeld komt. En dat is mooi meegenomen.

Noorse films in eerdere edities

Tijdens de eerste elf edities van Go Short zijn ook al 45 korte films uit Noorwegen te zien geweest. Zo was de Noorse filmmaakster Gunhild Enger in 2015 hoofdgast op het festival en werden zowel haar films als films die haar inspireren vertoond. In de afgelopen jaren vielen vooral jonge Noorse filmmakers op tijdens Go Short. Sommige van hen, zoals Kristoffer Borgli (Former Cult Member Hears Music For The First Time) en Kenneth Karlstad (The Hunger), keren dit jaar terug.

Drie filmblokken

We Are Norway bestaat uit drie filmblokken, die allemaal te zien zijn op donderdag 2 april. Op vrijdag 3 april, zaterdag 4 april en zondag 5 april wordt steeds één blok herhaald. Kijk voor het precieze programma nog even op de website van Go Short. Dit zijn de filmblokken:

1. Humans of Norway (donderdag en vrijdag)

Tijdens Humans of Norway staan gekke gewoontes, persoonlijke problemen en complexe karakters centraal. Dit zijn de films:

 • To Open, To See (Camilla Figenschou, 2012) over een groep kinderen die een schijnbaar onschuldige, maar toch verontrustende ontdekking doet
 • Sami Boy ( Elle Sofe Henriksen, 2015) over de innerlijke strijd van een jonge rendierhoeder
 • The Committee (Gunhild Enger, 2016) over de verschillende identiteiten van drie Scandinavische landen
The Committee, te zien tijdens Go Short 2020
The Committee – foto met dank aan Go Short

2. Norwegian Girl Gangs (donderdag en zaterdag)

In Norwegian Girl Gangs wordt duidelijk dat Noorse meisje niet met zich laten sollen. Dit zijn de films:

 • She-Pack (Fanny Ovesen, 2018) gaat over escalerend groepsgedrag tijdens een verjaardagsfeestje met een losgeslagen troep vriendinnen in de hoofdrol
 • In Beast (Aasne Vaa Greibrokk, 2019) staat juist het individu binnen een groep tienermeiden centraal
 • Children of Satan (Thea Hvistendahl, 2019) laat zien hoe twee meisjes op kerkkamp hun grip op de realiteit verliezen

3. Cynical Comedy from the North (donderdag en zondag)

Dat de Noren veel gevoel voor humor hebben, bewijzen de films in Cynical Comedy from the North. Het zijn stuk voor stuk bitterzoete verhalen vol met pijnlijk grappige situaties. Dit zijn de films:

 • The Proposal (Det Sporadiske Filmkollektivet, 2018) over een tenenkrommend huwelijksaanzoek
 • Dog Eat Dog (Rikke Gregersen, 2018) is een bekroonde zwarte komedie die zo ongemakkelijk is dat je eigenlijk niet wilt kijken, maar waarvan je ook niks wilt missen

In totaal zijn op Go Short meer dan 300 korte films te zien in 140 voorstellingen, waaronder korte speelfilms, documentaires en animaties. Daarnaast zijn er educatieve activiteiten, workshops en feestjes. In het festivalhart op het plein voor filmtheater LUX ontmoet je filmtalent van de toekomst, drink je een drankje of duik je in de VR bioscoop.

3 thoughts on “Korte Noorse films te zien op filmfestival Go Short in Nijmegen

 1. Tosca says:

  Ik kende dit filmfestival nog niet . Ik zou de films gaan bekijken met mijn man.

  • Danielle says:

   Nijmegen, daar woon ik! Ik had de aankondiging gezien, maar wist niet dat er Noorse films bij zitten. Ik zou zeker willen gaan, met een vriendin die het de laatste tijd niet gemakkelijk heeft gehad.

 2. Leuke tip zeg. Ik doe niet mee maar wel interessant. Heb een drietal films bekeken. Helaas niet Sami Boy, de meest interessante.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *