Duurzame kleding van koffiedik in Björn Borg-kerstcollectie 2020

Het Zweedse sportmerk Björn Borg werkt al een tijdje naar een volledig duurzame collectie en komt steeds een stapje dichterbij. Het merk garandeert dat artikelen die worden uitgebracht met het kenmerk B.Tomorrow (dat hier wordt toegelicht) voor minstens 70% bestaan uit duurzame materialen. Ze maken zelfs kleding van koffiedik! Van de nieuwe kerstcollectie is zelfs 78% van de producten duurzaam geproduceerd.

Tip: kijk als je op zoek bent naar Scandinavische kleding of accessoires zeker even op de website van Afound. Daar vind je altijd hoge kortingen op merken als H&M, H&M Home, & Other Stories, ARKET, Monki, Weekday en COS. Zo bespaar je tot wel 70% op kleding, accessoires en schoenen. Ik heb er al een paar keer heel voordelig mooie Scandinavische kleding op de kop weten te tikken.

42% minder CO2-uitstoot sinds 2013

Sinds 2013 heeft Björn Borg zijn CO2-voetafdruk met 42% omlaag weten te brengen. Het merk gebruikt helemaal geen ‘gewoon’ katoen meer – ik wist pas hoeveel dat kan schelen toen ik deze webinars over duurzame mode volgde. Sinds 2020 zijn al het herenondergoed en alle sport- en zwemkleding duurzaam volgens de B.Tomorrow-definitie van het bedrijf. Dat wil zeggen dat minstens 70% van het gebruikte materiaal van duurzame oorsprong moet zijn.

Op naar de 100%

“We ontwikkelen al onze producten met het oog op duurzaamheid,” vertelt Mija Nideborn, Design & Development Director bij Björn Borg. “We volgen de ontwikkeling van nieuwe duurzame materialen en productietechnieken op de voet. In 2021 zal zelfs 100% van onze kledingcollectie voor de herfst/winter voldoen aan de B.Tomorrow-vereisten. Eigenlijk hadden we dat doel pas gesteld voor 2023.”

Foto: Björn Borg

Kleding van koffiedik

Er zijn twee kledingitems in de kerstcollectie die niet voldoen aan die vereisten, maar toch de moeite waard zijn om even te noemen vanwege het gebruik van duurzame materialen: de functionele, regular fit Night Tee en de Night Long Sleeve Tee.

Van deze kledingstukken is 58% van het materiaal gemaakt van een mix van koffiedik en polyamide. Ik had er nooit zo bij stilgestaan, maar als je koffie zet, levert dat ontzettend veel restmateriaal over. Maar 0,2% van de koffiebonen komt terecht in onze koffie. De rest is afval.

Gelukkig wordt dat afval door steeds meer kledingmerken hergebruikt. Björn Borg werkt hiervoor met S.Café®, een duurzame technologie waarmee koffiedik van plaatselijke horeca wordt gerecycled. Dit duurzame proces levert een sneldrogende stof op die ook nog eens vervelende geurtjes voorkomt, bescherming biedt tegen UV-straling en koel aanvoelt. Ideaal om in te sporten dus.

De kerstcollectie van Björn Borg is verkrijgbaar op bjornborg.com. Als je zeker wilt weten dat je een duurzame keuze maakt, zoek je op de website naar het groene B.Tomorrow-logo.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.