kerst in tivoli denemarken

Kerst vieren in Denemarken kan niet zonder nisser

We denken wel eens dat gezelligheid een typisch Nederlands begrip is, maar in Denemarken kunnen ze er ook wat van. Daar noemen ze het hygge en met kerst is die hygge op een hoogtepunt. De Denen zoeken elkaar op en hechten erg aan tradities. Maar hoe ziet kerst vieren in Denemarken er dan precies uit?

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

Wil je afreizen naar Denemarken om daar kerst te vieren? Reistips vind je op StralendDenemarken.nl.

De weken voor kerst

In de weken voor Kerstmis zijn de voorbereidingen op een gezellig Deens kerstfeest overal in volle gang. Sommige gewoontes kennen we in Nederland ook, andere zijn typisch Deens of Scandinavisch. Voorbeelden van tradities in de aanloop naar kerst zijn:

 • Een adventskrans met vier kaarsen waarvan er steeds een wordt aangestoken op de vier zondagen voor Kerstmis
 • Een adventskaars waarvan elke dag van december een stukje wordt opgebrand (leuk, wij hadden vroeger thuis ook zulke kaarsen – eens kijken of ik die nog ergens kan vinden!)
 • Adventskalenders voor de kinderen – wij hebben voor de kinderen drie houten kerstkalenders met kleine laatjes, waar we snoepjes in doen.
 • Een adventsserie op televisie zoals de Noorse serie Kerst met Linus. Vorig jaar hadden we in Nederland de serie Vrolijke Kerst, die liep tussen Sinterklaas en Kerst.
 • Lucia vieren in de nacht van 12 op 13 december – vorig jaar had ik het geluk om Lucia te vieren in Zweden.
 • Hartvormige kerstversiering maken met rood en wit papier. Daarnaast worden er dadels, hazelnoten, amandelen, marsepein en toffee in de kerstboom gehangen.
 • Kerstkaarten sturen met speciale kerstpostzegels. Die hebben wij in Nederland ook, maar Denemarken begon hier al in 1904 geleden mee en was daarmee het eerste land ter wereld. De Deense kerstzegels zijn meteen een soort kinderpostzegels: de opbrengst gaat naar een goed doel.
 • Elk jaar een nieuw speciaal kerstbier (Julebryg) dat op de eerste vrijdag van november (J-dag) wordt gepresenteerd
 • Kerstmarkten van wereldberoemde plaatsen als Tivoli in Kopenhagen tot in oude kastelen en kleine dorpjes. Hier kun je onder andere gløgg (een soort glühwein) drinken en kerstversieringen en -cadeautjes kopen.
 • Kerstlunches en speciale kerstgerechten op de menukaarten van hotels en restaurants
 • Veel bakken in de laatste weken voor Kerst: taarten en koekjes naar oude Deense recepten, waaronder natuurlijk peperkoekjes.

Deze speciale kerstexcursies in Denemarken laten je de Deense kerstsfeer beleven.

Kerst in Nyhavn, Denemarken
Foto: Kim Wyon via Visit Denmark

Kerstfeest in Denemarken

En dan is het eindelijk zo ver: het is Kerstmis. Het kerstfeest wordt in Denemarken gevierd op kerstavond en dat gaat zo:

 • Op kerstavond worden de dieren extra verwend, want die zouden op die ene avond kunnen praten en dan wil je niet dat ze iets slechts over je zeggen.
 • Er komt een klassiek Deens kerstdiner op tafel met gebraden varkensvlees, eend of gans (gevuld met pruimen en appels), aardappelen, rode kool, bieten, bruine jus en cranberryjam.
 • Tot slot is er een traditioneel kerstdessert: rijstpudding met slagroom, vanille, amandelen en warme kersensaus . Ergens in de pudding zit een hele amandel en degene die de amandel vindt, krijgt iets.
 • De lampjes of echte kaarsen in de kerstboom worden pas na het kerstdiner aangestoken.
 • Daarna samen dansen en kerstliedjes zingen in een kring om de kerstboom.
 • Na het dansen en zingen de cadeautjes onder de boom uitpakken.
Kerst in Tivoli, Kopenhagen, Denemarken
Foto: Kim Wyon via Visit Denmark

Iemand die echt kan weten hoe het is om Kerstmis te vieren in Denemarken, is Caroline Boessenkool van de blog Klein Deens geluk. Daar kun je bijvoorbeeld lezen dat je ook echt een paar nisser moet hebben als je kerst viert in Denemarken. Leuk om te lezen!

Je kunt de Deense hygge ook in huis halen met deze boeken over hygge en deze Scandinavische kookboeken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

10 reacties

 1. Oeh, leuk zeg! Al veel te lang geleden dat ik in Kopenhagen was. Ik ben net terug in Duitsland en dan vind ik toch dat wij in NL maar een beetje matige kersttradities hebben (trouwens… Finse kerstmarkt… superleuk!!)

 2. Ik zou heel graag willen meedoen aan deze winactie, ik zou het man zo ontzettend gunnen eens vakantie te hebben en dat in mijn moeders land! :), dat hij nog nooit gezien heeft, hij zou ook mijn familie kunnen bezoeken. <3 Dat zou echt fantastisch zijn.

 3. Goede research – er zaten dingen bij waarvan ik zelf nog nooit gehoord had. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik nog nooit kerst zelf in DK gevierd heb, dat doen we altijd bij familie in duitsland en nederland. Maargoed, de aanloop naar kerst telt wel voor 3. Andere tip: kerstmarkten. Gepikt van de Duitsers natuurlijk, maar niet minder gezellig en beschikbaar in héél veel variaties (kunstig, eten/drinken, etc). Glædelig jul!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.