kerst met linus

Kerst met Linus: de Scandinavische kinderserie die een adventskalender is

Kijk jij in december ook altijd Kerst met Linus? Bij ons hoort deze serie uit Noorwegen echt bij de weken voor kerst. We hebben er zelfs een herinnering voor in de agenda staan, ergens halverwege november. De kerstspullen mogen tot na 5 december op zolder blijven, maar de dvd’s van Kerst met Linus moeten wel alvast tevoorschijn worden gehaald. Vanaf 1 december kijken we elke dag een aflevering, net zolang totdat het Kerstmis is.

Waar is Kerst met Linus te zien?

Zelf hebben wij dus een dvd-box van Kest met Linus. Maar op de website van de NPO zag ik dat je Kerst met Linus ook kunt kijken via NPO Start en NLZIET (dat je hier 14 dagen gratis kunt uitproberen).

Wat is Kerst met Linus?

Kerst met Linus is een kinderserie uit Noorwegen. Daar heet hij Jul i Svingen. Svingen is de naam van het dorpje waar Linus en zijn vriendjes wonen en de meeste van hun avonturen beleven – ook al gaan ze soms ook naar een stad die in de buurt van Svingen ligt.

De sfeer zit vol met kerstsfeer. In de eerste aflevering wordt de kerstboom in het dorp opgezet, op de 13e wordt het Luciafeest gevierd en de kinderen oefenen samen voor een kerstvoorstelling. Maar er zijn ook afleveringen die minder met de decembermaand te maken hebben, zoals die over het sneeuwkasteel dat de kinderen hebben gebouwd en het vosje dat bij een aanrijding gewond raakt.

kerst met linus

Favoriete afleveringen

We kijken deze serie dus al jaren. Ik moet eerlijk toegeven dat ik sommige afleveringen inmiddels wel gezien heb en niet per se meer elk jaar hoef te zien. Maar er zijn ook afleveringen die ik absoluut niet wil missen. Er zijn zelfs afleveringen waarbij ik elk jaar weer volschiet. De muziek in de serie speelt daarbij ook een rol. Als het liedje Santa Lucia wordt gezongen, of als Marvin Sorry Agneta zingt, dan schiet ik elke keer weer vol.

Naast die mooie momenten zijn er ook stukjes die (voor kinderen) best spannend zijn. Ook zit er veel humor in de serie – Marvin en zijn dochter Klara zijn zo’n beetje wandelende grappen.

Bekende gezichten

En weet je wat het grappige is? Als je Kerst met Linus kent, kom je in allerlei Noorse series en films bekende gezichten tegen. Vooral Biggen duikt nogal eens op (in Lilyhammer bijvoorbeeld, en in The Wave), maar Marvin speelde bijvoorbeeld nog de vader van Astrid Lindgren in Becoming Astrid. Dat vinden wij dan altijd een beetje grappig, want voor ons blijven ze toch altijd die mensen uit Svingen.

In deze blogpost over Scandinavische kinderfilms en -series vind je nog meer films die ideaal zijn om in december samen te kijken.

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

3 reacties

 1. Wat een leuke blogpost, zeg! Ik heb de serie ook jarenlang gekeken, altijd weer een traktatie. Warm, herkenbaar, licht komisch zonder aan realisme te verliezen, en ook met moderne, goed geplaatste touches, zoals het niet uit de weg gaan van immigranten met andere gewoontes, onderlinge ruzies, en echtscheiding en dood. Maar alles komt toch nog goed, gelukkig.

  Voor de jonge kijkertjes staan alle fraaie kleurplaten van de serie nog altijd hier op de website van Susan Spekschoor.

  Ik heb de prachtige, bijbehorende cd van Odd Nordstoga indertijd gekocht, maar de liedjes staan ook op Spotify, zoals daar te lezen valt, en iTunes. Ik heb de KRO nog gevraagd om een Nederlandse versie van de muziek, maar ik denk dat dat te moeilijk lag met de rechten. Toch is er een cd verschenen met Deense versies.

  De spellenpagina op de site van NRK werkt helaas volgens mij niet meer. Maar ja, ze hebben daar inmiddels ook zo veel adventsseries waaruit ze kunnen putten: Jul i Blåfjell, Jul på Månetoppen, Julekongen, Snøfall etc.

  Voor de echte diehards kun je Kerst met Linus daar ook tijdelijk in het Noors bekijken, mét ondertiteling. Moet na zoveel jaren lukken! 😉

  Mat hartelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.