omnia campingoven

Het verhaal achter de campingoven van Omnia uit Zweden

De laatste tijd kom ik steeds meer kampeerders tegen die gebruikmaken van de campingoven van Omnia. Nou miste ik een oven niet echt tijdens onze kampeervakanties. Maar ik zag het zo vaak langskomen, dat ik er toch nieuwsgierig van werd. Waarom was iedereen toch zo enthousiast? Er wordt zelfs gesproken over een ‘wonderpan’! Toen ik er ook nog achter kwam dat Omnia uit Zweden komt, moest ik er natuurlijk het fijne van weten.

De geschiedenis van Omnia Sweden

De ovenpan is niets nieuws. In Nederland kennen we al lang de wonderpan om te kunnen bakken zonder oven en in Zweden wordt al minstens sinds de jaren 60 de Mini-ugn (mini-oven) gebruikt. Toen ik bij Omnia Sweden navraag ging doen naar de geschiedenis van Omnia Sweden, kreeg ik deze foto’s uit de jaren 70 toegestuurd. Hartstikke leuk om te zien, vind ik.

omnia kampeeroven
Foto met dank aan Omnia Sweden

Op rommelmarkten kun je nog wel eens een ovenpan tegenkomen uit deze tijd, toen outdoor-merk Optimus ze maakte. Die versie is ongeveer een kwart kleiner en heeft geen rood, maar een blauw deksel. 

omnia ovenpan
Foto met dank aan Omnia Sweden

Toen Optimus fuseerde met Alde (een bedrijf dat centrale verwarming voor campers en caravans maakt), verhuisde de Omnia-oven mee. En sinds 2005 is Omnia Sweden onderdeel van Koala Marketing uit Malmö. 

Lees hier wat wij ALTIJD meenemen als we gaan kamperen in Scandinavië

Hoe werkt de campingoven?

De campingoven van Omnia ziet er een beetje uit als een aluminium tulbandvorm met deksel. Alleen zit er ook nog een RVS onderstel bij, waarmee je hem op een gasstel kunt zetten (dus ook op een kampeergasstelletje). De warmte wordt dan gelijk verdeeld, waardoor een het effect van een oven ontstaat. Maar dan dus gewoon op de camping in je tent, caravan of camper. De ‘ovenpan’ is makkelijk mee te nemen, want hij is licht (ongeveer 0,5 kilo) en met een doorsnee van 25 cm en een totale hoogte van 14 cm kleiner dan een ‘echte’ kampeeroven.  

omnia campingoven
Foto met dank aan Omnia Sweden

Recepten voor de kampeeroven

Op de website van Omnia Sweden staan recepten om te maken met de ovenpan. Zo kun je er ovenschotels, hartige taarten en gepofte aardappelen mee maken, maar ook zelf brood bakken of broodjes afbakken. Handig als je elke ochtend verse broodjes wilt, of bijvoorbeeld alleen glutenvrij brood eet. Mij lijkt het wel leuk dat je er ook cake in kunt bakken, omdat een van onze dochters meestal in de zomervakantie jarig is. 

omnia uit zweden
Foto met dank aan Omnia Sweden

Accessoires voor de ovenpan

Zelf heb ik nog geen ervaring met het gebruik van de ‘wonderpan’ van Omnia. Maar aangezien ik er heel goed in ben om altijd alles aan te laten branden, kan ik me voorstellen dat het wel eens kan gebeuren dat er dingen aanbakken en lastig uit de pan komen. Als ik de pan zou aanschaffen, zou ik dan ook zeker de siliconen binnenvorm erbij kopen. Thuis zweer ik ook bij siliconen bakvormen, want op die manier komt alles er makkelijk uit en ze zijn ook nog eens makkelijk schoon te maken. Verder is er een rooster verkrijgbaar om afbakbroodjes op te leggen. Er is zelfs een speciaal Omnia-kookboek, maar er zijn ook Facebook-groepen waar mensen recepten delen, zoals de Facebook-groep Omnia Nederland

omnia wonderpan
Foto met dank aan Omnia Sweden

Nieuwsgierig geworden? De Omnia-ovenpan is hier verkrijgbaar

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.