Jotex woonwinkel

Zweedse online woonwinkel Jotex nu ook in Nederland

Hoera, er is een nieuwe Scandinavische woonwinkel in Nederland! Jotex komt uit Zweden en is daar al sinds 1963 actief op het gebied van interieur. Met meer dan 1 miljoen klanten en ruim 30 miljoen websitebezoeken per jaar is het bedrijf marktleider onder de online woonwinkels in Scandinavië. Sinds januari 2021 is Jotex ook beschikbaar in Nederland. En het grappige is: het bedrijf is zo populair geworden door met een andere bril naar de inrichting van je huis te kijken: een modebril namelijk.

Capsule wardrobe voor je huis

In de modewereld wordt het begrip ‘capsule wardrobe’ gebruikt voor een soort vaste kern van je garderobe, met maar een paar favoriete kledingstukken die je langdurig en veelzijdig kunt dragen. Ik kwam het begrip zelf voor het eerst tegen in deze webinars over duurzame Scandinavische mode. Hierin werd het opbouwen van een ‘capsule wardrobe’ aangedragen als duurzaam alternatief voor ‘fast fashion’ (steeds weer nieuwe kledingstukken kopen en die dan maar een paar keer dragen).

Jotex denkt bij het samenstellen van de collecties in bouwstenen voor je interieur. Een ‘capsule wardrobe’ voor je huis dus. Dankzij deze innovatieve kijk groeide het bedrijf al snel uit tot marktleider onder de Zweedse online interieurwinkels. En nu kun je dus ook terecht op de Nederlandstalige website Jotex.nl.

Jotex woonwinkel
Foto: Jotex via UPR

Bouwen aan een capsule wardrobe betekent bewust investeren in kwalitatief hoogstaande items waarvan je lang plezier gaat hebben. Denk bijvoorbeeld aan een goede loungebank of een handgemaakte eettafel.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Betaalbare seizoensdecoratie

Als de basis van je garderobe of interieur dan eenmaal naar tevredenheid is, zul je toch wel eens willen variëren. Dat kan heel makkelijk met accessoires. Bij kleding kun je bijvoorbeeld denken aan sieraden, en Jotex heeft hiervoor een regelmatig wisselende collectie woonaccessoires. Hiermee kun je je interieur laten meebewegen met de seizoenen, trends en je eigen wisselende voorkeuren. Misschien ben je op dit moment wel gek op monochrome kleurstellingen, maar wil je over een tijdje juist dessins of details die eruit springen. Dan kun je je basis dus laten staan en het verschil maken met de woonaccessoires.

Jotex interieur
Foto: Jotex via UPR

Duurzaamheidsdoelen

Een interieur dat bestaat uit hoogwaardige bouwstenen die lang meegaan past dus in het streven naar duurzaamheid. Daarnaast houdt Jotex het ontwerp, de productie en de logistiek van de meubel en accessoires in eigen hand. Hierdoor heeft het bedrijf goed zicht op de complete toeleveringsketen, zodat daar controleerbaar duurzaamheidsdoelen kunnen worden nagestreefd.

Het verder verduurzamen van de productie staat hoog op de agenda – denk bijvoorbeeld aan een duurzame productie van alle katoenen producten. Dat was een van de doelstellingen voor 2020 – ik ben benieuwd wat de volgende stap is, want ik ben van Zweedse bedrijven inmiddels wel gewend dat ze de lat hoog leggen als het om duurzaamheid gaat.

Geen bezorgkosten, wel administratiekosten

Ik hoor in mijn omgeving veel mensen klagen over de hoge bezorgkosten van IKEA. Die hebben mij er ook al meerdere keren van weerhouden om iets te bestellen. Aan de andere kant, meubels vervoeren kost nu eenmaal geld, dat begrijp ik ook wel. Ik was benieuwd hoe Jotex dit aanpakt.

Op de website van Jotex lees ik dat er gratis verzending wordt aangeboden. Yes! Maar… voor elke bestelling worden wel administratiekosten in rekening gebracht: eur 6,90 voor kleinere pakketten en eur 29,90 voor grotere pakketten. Waar de grens precies ligt, dat kon ik zo gauw niet vinden. Als je meerdere pakketten tegelijk bestelt, worden de administratiekosten maar één keer in rekening gebracht. (Ter vergelijking: bij IKEA variëren de bezorgkosten op dit moment van eur 2,99 tot 149,-, afhankelijk van het gewicht van je bestelling en of het meekan met de pakketost of met de vrachtwagen moet komen.)

Ook achter die administratiekosten van Jotex zit weer die duurzaamheidsgedachte. Ze dekken een deel van de afhandelingskosten, maar zijn ook bedoeld om onnodig retourneren voorkomen. Als bezorging gratis is, laten veel mensen namelijk spullen komen zonder echt zeker te weten dat ze ze willen hebben – want ze kunnen ze toch altijd weer terugsturen. Dit zorgt voor veel onnodige CO2-uitstoot en in sommige gevallen ook verspilling van producten. Jotex hoopt dat de administratiekosten leiden tot bewust koopgedrag en dus ook (nog) meer duurzaamheid.

Nog even een belangrijke positieve toevoeging is dat de CO2-uitstoot van de verzending door Jotex wordt gecompenseerd. Het vervoer naar Nederland wordt uitgevoerd over de weg en niet per vliegtuig – wat er wel voor kan zorgen dat de levertijd iets langer is. Maar dat is wel te doen toch, als je daarmee het milieu een handje helpt?

Ga jij Jotex proberen?

Ik heb op dit moment niets nodig, maar ik ga zeker eens bij Jotex kijken als ik weer iets aan mijn interieur wil veranderen. Ik heb me in ieder geval maar ingeschreven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van hun collectie en aanbiedingen.

Die collectie zal trouwens de komende tijd nog verder worden uitgebreid. Nog niet alles wat in Scandinavië verkrijgbaar is, staat ook al op de Nederlandse website. Maar het komt eraan, dus Jotex wordt alleen nog maar leuker als het goed is. Deze WOHOO-kaarsenhouder vind ik alvast erg grappig – die onthoud ik alvast.

En jij – denk jij dat je gaat shoppen bij Jotex uit Zweden?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

  1. Via Stralend Schrijven kom ik op de link van Scandinavisch Leven en zie verwijzing naar CALM spreien die bij Jotex verkocht worden.
    Is er behalve online ook een fysieke winkel waar je producten kunt bekijken/kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.