scandinavisch design

IKEA stopt met de catalogus en sluit af met boek

Heb je het al gehoord? IKEA stopt na maar liefst 70 jaar met de jaarlijkse catalogus. Het zat er wel een beetje aan te komen, want IKEA kreeg (in verband met het effect op het milieu) steeds meer kritiek over de grootschalige papieren uitgave. Als afscheid komt er nog één keer een echt boek vol wooninspiratie uit.

Van must naar verspilling

In de 70 jaar dat hij bestond, groeide de IKEA-catalogus voor veel mensen uit tot een standaardwerk. Het moment waarop hij op de mat viel, was iets om naar uit te kijken. En dan… Eindeloos bladeren om inspiratie op te doen en verlanglijstjs te maken.

Maar de laatste jaren gingen er steeds meer stemmen op dat de IKEA-gids misschien niet zo’n goed idee meer was. Waarom zou je, in een wereld waarin we steeds meer proberen verspilling tegen te gaan, huis aan huis een dik papieren werk gaan verspreiden?

In eerste instantie werd (in Nederland) alleen het verspreiden van de gids beperkt. De gidsen waren – behalve in en om Delft – alleen nog in de winkel af te halen. Maar nu valt het doek dus helemaal voor de IKEA-catalogus. IKEA kiest voor digitale alternatieven om klanten te bereiken, zoals apps. Hiermee is het ook makkelijker om in te spelen op actuele veranderingen in de samenleving.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

De geschiedenis van de IKEA-catalogus

Het was in 1951 dat de oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad, zelf zijn eerste postordercatalogus samenstelde. Daar werden toen 285.000 exemplaren van verspreid. Dat ging zo decennia lang door en de oplage groeide en groeide. In 2000 was de catalogus voor het eerst beschikbaar in een gedrukte én een digitale versie. 2016 was het hoogtepunt van de IKEA-catalogus: er werden toen 200 miljoen exemplaren van verspreid, in 69 verschillende versies, 32 talen en in meer dan 50 markten.

De afgelopen jaren was IKEA zoekende wat betreft de toekomst van de catalogus. Er werd wat geëxperimenteerd. In Nederland verscheen in 2019 ook nog een luistercatalogus. In 2020 gaf ‘wandelende catalogus’ Fabiënne Breevaart twee weken lang interieur- en stylingadvies via het Instagram-kanaal van IKEA Nederland. En nu blijkt dus dat de catalogus van zomer 2020 de laatste gedrukte en digitale IKEA-catalogus is geweest. Deze allerlaatste IKEA-catalogus is hier online in te zien.

IKEA-boek

Als eerbetoon aan de catalogus verschijnt in het najaar van 2021 nog een boek vol met IKEA-wooninspiratie. Daar ben ik heel benieuwd naar. En waar ik ook benieuwd naar ben: zou je in het IKEA-museum in Zweden nog wel een cataloguscover kunnen laten maken met jezelf erop? Dat hoop ik wel! 

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.