Het Zweden van Touch of Sweden

Katrien Philips van Touch of Sweden
Foto: Sofie Brolin

“Een extraatje boven op een volwaardig leven.” Zo noemt Katrien Philips van de sfeervolle blog Touch of Sweden haar emigratie naar Zweden. Een verlangen om weg te gaan uit België heeft ze nooit gehad. Ze was al gelukkig – maar Zweden maakt haar nog net iets gelukkiger. En dat deelt ze graag met iedereen die op de een of andere manier iets heeft met Zweden.

Van vakantiehuisje naar meer

Katrien ontmoette begin 2001 in Gent de Zweed Joakim, die een jaar in België was voor zijn Zweedse werkgever. Ze kregen een relatie en huurden in eerste instantie een leuk appartement met een adembenemend uitzicht op de drie Gentse torens. Van verhuizen naar Zweden was op dat moment absoluut geen sprake. Maar over wat ze zouden doen als Joakims jaar in België erop zat, durfden ze het niet te hebben.

Groot was de vreugde toen Joakim gevraagd werd om langer in België te blijven. Een jaar werd twee jaar, twee jaar werd drie jaar en na zeven jaar begonnen Katrien en Joakim de koop van een vakantiehuisje in Zweden te overwegen. Het plan was om de vakanties en lange weekends in het hoge noorden door te brengen en voor het dagelijkse leven in het charmante en gezellige Gent te blijven.

Dat zomerhuisje vonden ze midden in de bossen van West-Zweden. Met die aankoop werd verhuizen naar Zweden opeens een veelbesproken onderwerp. Een jaartje later pakten Katrien en Joakim hun hele hebben en houden en lieten ze het Gentse stadsleven achter zich. Sinds juni 2009 wonen ze permanent in Zweden.

Hier vind je boeken met tips over emigreren naar Zweden

Soepele overgang

De eerste drie jaar verliepen heel soepel, inclusief het verhuizen, alle formaliteiten, het aanpassen aan een nieuwe omgeving en het leren van een nieuwe taal. Zelfs hun Gentse stadskat voelde zich vrij snel thuis in het grootste aaneengesloten bos van West-Zweden.

vakantiehuisje in Zweden van Katrien
Foto: Touch of Sweden

Op haar blog vertelt Katrien dat het vakantiehuisje dat ze kochten niet ideaal was om permanent in te wonen. Daarom besloot het koppel op dezelfde plek een nieuw huis te bouwen. Bij al die dingen was het natuurlijk een grote plus dat Joakim vloeiend Zweeds spreekt en nog enigszins thuis was in de Zweedse structuren.

Nieuwe huis in Zweden van Katrien
Foto: Touch of Sweden

Katrien kon haar fulltime baan bij Vogelbescherming Vlaanderen behouden en vanuit haar nieuwe thuis in Zweden uitvoeren. Thuis werken betekent geen woon-werkverkeer, zodat ze (omdat ze vroeg opstaat) aan het begin van haar werkdag tijd heeft om te bloggen en actief te zijn op sociale media, en om mails te beantwoorden en de administratie te doen. Na haar werkdag gaat ze nog even wandelen in het bos of zonnen op het terras. Op warme dagen eet ze haar lunch wandelend in de natuur of zittend aan het meer.

Meer in Zweden van Touch of Sweden
Foto: Touch of Sweden

Zweeds handwerk

Woensdag is haar vrije dag. Dan is er bijvoorbeeld tijd voor een fika, of om kennissen op te zoeken. Zo heeft ze een vriendin die prachtige kussens uit oude Zweedse stoffen maakt, en was ze laatst bij handwerkers Lennart en Karin. Katrien is dol op producten met een verhaal, die volgens oude tradities en met veel zorg en liefde zijn gemaakt. Ze werkt aan een webwinkel waar liefhebbers van Zweden unieke en authentieke producten van Zweedse handwerkers kunnen kopen. In Zweden worden heel veel ambachten nog actief beoefend, maar de (soms wat oudere) handwerkers zijn online meestal niet zo actief. Met haar blog en webwinkel wil Katrien hun producten onder de aandacht brengen bij een wat breder publiek.

Net iets gelukkiger

Katrien is een opgewekt iemand en wordt gelukkig van heel eenvoudige dingen. Dingen die onafhankelijk zijn van waar ter wereld ze woont: de geur van een lekkere maaltijd, haar vriend die thuiskomt na een lange werkdag en de poes die zich uitstrekt op de bank. Maar haar eigen stukje Zweedse wildernis maakt Katrien dagelijks nog net iets gelukkiger. Of het nu door het raam is of tijdens een wandeling, in Zweden beleeft Katrien de natuur van heel dichtbij. Zodra ze naar buiten stapt, waant ze zich soms in een aflevering van National Geographic, compleet met een dagpauwoog die voorbij fladdert, een buizerd die op thermiek hoog in de lucht cirkelt en talloze bosanemoontjes die in de lente de bodem bedekken. Magisch vindt ze dat.

Uitdaging: sociale contacten

Toch verliep niet alles van een leien dakje. Een jaar of drie na de verhuizing begon Katrien te voelen dat ze iets miste. Doordat ze thuis werkt en vrij afgelegen woont, had ze weinig tot geen sociale contacten. Op haar blog vertelt ze in haar Recept voor een chronisch gebrek aan sociale contacten welke factoren daarbij een rol speelden – en hoe anderen die erover denken om in Zweden te gaan wonen hiermee rekening kunnen houden.

Door een eigen bedrijf op te starten, kwam ze meer en meer met de Zweden in contact. Inmiddels heeft ze een handje vol aan Zweedse vrienden die ze op regelmatige basis ontmoet. In mei gaat ze zelfs met drie Zweedse vriendinnen voor een stedentrip naar Gent, waar ze voor even toerist in eigen stad zal zijn.

Lange, donkere wintermaanden

Een andere uitdaging vormden de lange, donkere wintermaanden in Zweden. Die hadden niet alleen invloed op Katrien, maar ook Joakim had behoefte aan meer daglicht. Ook daarvoor hebben ze een oplossing gevonden: elk jaar gaan ze in december twee weken naar het zuiden. Ze stappen dan in Göteborg bij een temperatuur van -10 graden in het vliegtuig en genieten een paar uur later van een zalige 25 graden.

Natuur in Zweden van Touch of Sweden
Foto: Touch of Sweden

Katriens tips voor emigreren naar Zweden

Een emigratie naar Zweden kent dus ook uitdagingen. Het advies van Katrien is dan ook: volg je droom, maar blijf met beide benen op de grond. Als je denkt dat er een perfect leven op je wacht op de top van een berg met een uitgestrekt uitzicht over bossen, bergen en dalen, kom je van een koude kermis thuis. Leven in Zweden is fantastisch, afwisselend en verrijkend, maar heeft zeker ook zijn negatieve kanten. Het kan hard, zwaar en op sommige momenten best eenzaam zijn.

Veel mensen vragen Katrien hoe ze een emigratie naar Zweden moeten aanpakken. Wat is belangrijk en vooral: waar moet je beginnen? Want wat er moet gebeuren, dat weten de meesten wel. Maar hoe plaats je al die elementen in een voor jou goede volgorde, zodat ze mooi in elkaar overvloeien? Elke situatie is weer anders, maar in het algemeen vindt Katrien onderstaande stappen een goede basis voor een geslaagde emigratie:

1. Leer de taal
2. Zoek een baan
3. Zoek naar een woonplaats in de buurt van je werk
4. Buig je over het papierwerk
5. Plan de verhuizing
6. Verhuis

Volg Katrien

Wil je op de hoogte blijven van Katriens leven in Zweden, haar blog en haar webwinkel? Volg haar dan op Touch of Sweden, waar ze via tekst, beeld en jouw verbeelding Zweden op een persoonlijke en charmante manier dichterbij brengt. Vergeet niet ook even een kijkje te nemen op Instagram, Facebook en haar andere socialmediakanalen, want de foto’s die Katrien daar deelt (en waarvan dit interview een paar voorproefjes bevat), wil je echt niet missen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

  1. Mooi land maar je moet het doen wanneer je nog jong bent,een aanpassing in een andermans gebeurt niet van vandaag op morgen.
    Grtjs uit het ingesneeuwde Wachtebeke.☁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.