tentipi kamperen

Een tent van Tentipi: zo zet je hem op en hier koop je hem

Tijdens mijn reis naar de Stockholm-archipel sliep ik in een tent van het Zweedse merk Tentipi. Ooit had ik tijdens een vakantie in Zweden al eens zo’n mooie tipi zien staan. Ik werd nog enthousiaster toen er die avond – het was net even wat minder mooi weer – rook uit het bovenste puntje kringelde. Er bleek een houtkachel in te kunnen! Later vertelde een vriendin me dat ze iemand een Tentipi had zien opzetten. Ze vond het er zo makkelijk uitzien, dat ze overwoog er een aan te schaffen. Al met al was ik dus erg nieuwsgierig naar het testen van de Tentipi-tenten.

Tentipi opzetten in 4 stappen

Na een dag vol wandelen en fietsen op het eiland Utö in de Stockholm-archipel hoopte ik in elk geval dat het waar was dat de tenten makkelijk op te zetten zijn. Na een frisse duik bij onze schitterende kampeerplek op het strand van Ålö deed Torsten Gabrielson van Tentipi het gelukkig eerst even voor. Het opzetten bestaat eigenlijk maar uit vier stappen:

1. Prik het meetlapje vast waar je het midden van de tent wilt hebben en zet met behulp van het meetlint en de streepjes op het lapje de haringen op de juiste plekken.

2. Haal het meetlapje weg, spreid het tentdoek uit en bevestig de ringen aan de haringen.

3. Steek de stok in de tent en duw hiermee het midden van het doek omhoog.

Tentipi opzetten stok

4. Eigenlijk staat de tent nu al. Nog even straktrekken met de verstelriemen bij de haringen. Als je wilt, kun je er nog een bodem of binnentent in bevestigen (maar dit hoeft niet).

Tentipi opzetten bijstellen

Aan de slag

Nu konden ik en mijn tentgenoten zelf aan de slag. Het eerste waar we op moesten letten, is dat de grond in de cirkel die we met de haringen afbakenden een beetje vlak was, en dat er geen takken boven die cirkel hingen die de tent in de weg zouden zitten. Die takken moet je extra in de gaten houden als je een houtkachel wilt gaan gebruiken, want dan mag de schoorsteen van de tent zich natuurlijk niet te dicht bij takken bevinden.

Hier kun je tenten van Tentipi kopen in Nederland 

Even werden we in de war gebracht doordat bij ons exemplaar al een binnentent met bodem in geritst bleek te zijn. Toch lukte het ons met een beetje hulp van onze buren al gauw om de vier stappen te doorlopen, zodat we onze slaapzakken binnen konden neerleggen. Wat behalve de ruimte meteen opviel in de tent, was dat het vrij snel warm wordt binnen. Dat maakt een Tentipi – in combinatie met de houtkachel – geschikt voor kamperen in koude seizoenen. Voor in de zomer is er een ventilatie-opening boven in de tent, met een netsluiting tegen de muggen. Die verstelbare delen in de top van de tent bedien je met touwtjes, die langs de paal hangen.

Tentipi binnen

Van 2 tot heel veel personen

Wij sliepen met zijn vieren in een 7-persoons Tentipi en hadden dus volop ruimte voor onze bedden en spullen. Maar Tentipi’s zijn er in verschillende maten en materialen. In 2015 komt er een Tentipi voor 2 personen, maar er zijn ook hele grote Tentipi’s die je ook nog eens onderling kunt verbinden, voor een evenement.

Tentipi types

Gezellig, avontuurlijk en bijzonder

Door de cirkelvorm, die hetzelfde gevoel geeft als wanneer je samen rond het kampvuur zit, voelt een tent van Tentipi als vanzelf heel gezellig. Maar de traditionele vorm van de tent heeft ook iets avontuurlijks, iets dat doet denken aan indianenverhalen of de Sami in Lapland. Dit is (op dit moment) geen tent waarvan je er drie op een veldje tegenkomt, dus houd er rekening mee dat je wel eens wat bekijks kunt trekken op een camping, net als wij met onze voortent (zeker een paar jaar geleden). Maar zeg nou zelf, het is toch veel leuker om bijzonder te zijn dan doorsnee?

Tentipi aan het water

Mijn conclusies na 1 nacht

 • Het opzetten van een Tentipi is inderdaad niet moeilijk – je moet alleen even anders denken, omdat je begint met het in de grond prikken van losse haringen
 • Ik kan nog wel een lesje over de binnentent gebruiken 🙂
 • Binnen is het snel aangenaam, ook bij kouder weer
 • De tent heeft een groot grondoppervlak en in het midden ruimte om rechtop te staan
 • De tent voelt gezellig, avontuurlijk en bijzonder

Heb jij ervaringen met een tent van Tentipi? Deel ze dan hieronder. Ik ben benieuwd!

Ik werd uitgenodigd om de Stockholm-archipel te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

 1. Kampeer al jaren in Zweden maar dan in een doodnormaal tentje.
  Deze post heeft me echter zeker enthousiast gemaakt over
  de Tentipi, en dus ook helemaal niet moeilijk om
  op te zetten zoals ik altijd dacht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.