Vind jij Hasselback-aardappelen ook zo lekker? Ik zelf wel en ik maak ze graag bij feestelijke gelegenheden. Eigenlijk zijn ze ook helemaal niet moeilijk te maken. Je moet alleen wel even de tijd nemen om al die inkepinkjes in de aardappelen te maken – zonder ze helemaal door te snijden natuurlijk. Hoe je dat het makkelijkst doet, lees je hieronder.
- Heb je de gratis kalender met Scandinavische feestdagen al gedownload?
- Hier vind je nog meer gratis Scandinavische dingen en kortingsacties
- Hier vind je Scandinavische cafés en restaurants in Nederland en hier Scandinavische catering
- Ken je deze Scandinavische kookboeken al?
- Hier kun je Scandinavische kookworkshops volgen
- Koop hier je Scandinavische levensmiddelen en delicatessen
Wat zijn Hasselback-aardappelen?
Voor wie ze nog niet kent: Hasselback-aardappelen zijn aardappelen die extra lekker zijn gebakken (in de oven of op de barbecue) dankzij de inkepingen die erin zijn gemaakt. Ze zijn hierdoor ook sneller evenredig gaar. Om ze extra lekker te maken, kun je tussen de inkepingen bijvoorbeeld boter, knoflookolie, verse kruiden of kaas doen. Dankzij de inkepingen dringen de smaken door tot diep in de aardappel.
Hasselback-aardappelen werden lang geleden voor het eerst bereid in Restaurant Hasselbacken in Stockholm – vandaar de naam. De Zweedse baktechniek was zo’n succes, dat hij inmiddels wereldberoemd is.

Tips voor het snijden van Hasselback-aardappeltjes
Het snijden van de Hasselback-aardappeltjes kost wel even tijd. En je moet goed uitkijken dat je de aardappelen bij het insnijden niet per ongeluk helemaal doorsnijdt. Ik deed dit altijd door de aardappel in een lepel te leggen en dan van boven af in te snijden. Het mes komt dan niet in de ‘kuil’ van de lepel, waardoor de aardappel daar heel blijft. Ik was dan wel beperkt tot het gebruiken van kleine aardappeltjes, die in een lepel passen.
Nu is er zelfs speciale Hasselback-snijset ontwikkeld, waarmee je ook heel makkelijk grote aardappelen precies goed snijdt. De snijset zorgt er niet alleen voor dat je de aardappel niet per ongeluk helemaal doorsnijdt, maar ook dat de afstand tussen de gemaakte inkepingen steeds gelijk is. Hiervoor zet je de aardappel met twee pinnen vast op een plankje met een kuil en schuif je een metalen rooster over de aardappel. Dan kun je de aardappel heel makkelijk snijden. Daarna verwijder je het rooster en maak je de aardappel verder klaar om hem op de barbecue of in de oven te leggen.

Hasselback-recept
Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor Hasselback-aardappelen met kaas van Barbecook:
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 middelgrote vastkokende aardappelen
- 16 plakjes Cheddarkaas
- 4 eetlepels gesmolten boter
- zure room
- 2 teentjes knoflook
- peterselie
- bieslook
- peper en zout
- rucola
- cherrytomaatjes
Bereiding:
Verwarm de barbecue of oven voor op 220 °C. Snij de aardappelen (eventueel met behulp van de Hasselback-snijset). Meng de gesmolten boter met de fijngesneden knoflook, peterselie, bieslook, peper en zout. Smeer de aardappelen in met dit botersausje. Steek de Cheddarkaas tussen de aardappelen en leg ze ongeveer 30 minuten op de barbecue of in de oven. Serveer de Hasselback aardappelen met wat zure room, peterselie en bieslook en als bijgerecht een salade van rucola en cherrytomaatjes.
Andere ingrediënten klaarmaken à la Hasselback
Maar het leuke is, dat je de Hasselback-snijmethode ook kunt gebruiken om andere dingen smaakvol te laten garen, zoals kipfilet of avocado. Hieronder vind je een recept voor Hasselback-avocado’s.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 grote rijpe avocado’s (gepeld, ontpit en gehalveerd)
- 1 middelgrote tomaat (in de lengte gehalveerd en in dunne plakjes gesneden)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels limoensap
- 1 theelepel chilipoeder
- zout en peper
- 4 eetlepels verkruimelde Parmezaanse kaas
- 4 eetlepels fijngehakte koriander
Bereiding:
Leg de avocadohelften met de snijvlakken omlaag in de Hasselback-snijset. Snijd ze in, maar let in het midden extra goed op dat je niet te ver snijdt. Leg de avocado’s voorzichtig op een serveerschaal. Vul elk sneetje met een plakje tomaat. Meng de olie met limoensap, chilipoeder, zout en peper en sprenkel dit over de avocado’s. Bestrooi tenslotte met wat kaas en koriander.
Ik krijg al helemaal zin om aan het experimenteren en barbecueën te slaan!
Hier is de Hasselback-snijset te koop
De Hasselback-snijset is verkrijgbaar bij kookwinkels, tuincentra en webshops. Meer informatie, andere producten en lekkere recepten van dezelfde maker vind je op www.barbecook.com.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.