Haglofs Restored

Haglöfs gaat tweedehandskleding verkopen: Haglöfs Restored

Het Zweedse merk Haglöfs lanceert Haglöfs Restored: tweedehands kleding, maar wel zo goed als nieuw. Het doel van de tweedehandscollectie is om de levensduur van bruikbare Haglöfs-uitrusting te verlengen en een kans te geven om nieuwe avonturen te beleven. Nog leuker: je kunt er zelf ook aan bijdragen dat steeds minder (outdoor)kleding op de afvalberg terechtkomt.

Reinigen en repareren

Voor de Haglöfs Restored-collectie worden kledingstukken en andere outdoor-artikelen die anders zouden worden weggegooid juist hersteld, zodat ze weer net zo functioneel en mooi zijn als de reguliere collectie. Hierdoor wordt minder hoogwaardig materiaal weggegooid, minder CO2 uitgestoten en minder water verbruikt.

The Renewal Workshop

Voor het Haglöfs Restored-concept werkt Haglöfs samen met The Renewal Workshop. Dit is een toonaangevende leverancier van circulaire oplossingen voor kleding- en textielmerken. Of ze nu alleen gedragen, licht beschadigd of echt kapot zijn, alle producten die bij The Renewal Workshop in Amsterdam aankomen, worden grondig geïnspecteerd, gewassen en hersteld. Alleen als ze op die manier (weer) kunnen voldoen aan de normen van Haglöfs, gaan ze deel uitmaken van de Haglöfs Restored-collectie.

Dit hele proces levert ook nog eens nuttige feedback op voor Haglöfs, want The Renewal Workshop houdt precies bij wat er bij bepaalde producten het vaakst kapotgaat of het eerst verslijt. Hier kan voor nieuwe producten weer rekening mee gehouden worden in de designfase. Bovendien wordt er in die designfase ook meteen voor gezorgd dat items geschikt zijn voor recycling en reparatie (door bijvoorbeeld gestikte naden te gebruiken in plaats van gesealde naden).

Een cruciaal inzicht voor elk merk is dat 82% van de producten die we in onze fabrieken beoordelen, kan worden schoongemaakt, gerepareerd en doorverkocht. Met Haglöfs Restored halen we het beste uit wat we al hebben. Consumenten die een Haglöfs Restored-item kopen, krijgen niet alleen hoogwaardige kleding, maar dragen ook bij aan een minder verspillende wereld.

Jeff Denby, medeoprichter van The Renewal Workshop

Nog een voordeel: ook de vele online aankopen die worden teruggestuurd en die vaak niet teruggaan naar voorraad kunnen in dit proces van reinigen, beoordelen, eventueel repareren en dan opnieuw verkopen worden meegenomen. Dat scheelt alvast een heleboel kleding op de afvalberg!

Volwaardige collectie

Haglöfs Restored is dus een collectie tweedehands outdoorkleding die net zo functioneel en mooi is als de reguliere collectie van het merk. Het voordeel is echter dat er minder afval, koolstofemissies en waterverbruik zijn, en dat materialen langer buiten de vuilstortplaats worden gehouden.

De tweedehands kleding van Haglöfs wordt niet verpakt in plastic, maar in een papieren wikkel. De prijs ligt ongeveer 35% lager dan het oorspronkelijke Haglöfs-product. Als dat meer is dan je had verwacht, moet je je wel realiseren dat het herstellen van de kleding veel tijd kost, en dat de resulterende kwaliteit uitstekend is.

Haglofs Restored
Foto: Haglöfs via Van de Vorst PR

Bronnen beter gebruiken

Haglofs Restored is slechts een van de vele initiatieven die Haglöfs neemt om de levensduur van haar uitrusting te verlengen en om over te stappen van het lineaire take-make-waste-model naar een meer circulair model.

Om onze producten te maken, worden veel hulpbronnen gebruikt, zoals energie, water en grondstoffen. Als we de levensduur van producten kunnen verlengen door middel van een reparatie of restauratie, maken we beter gebruik van de middelen die erin zijn gestopt. En nog belangrijker, we verminderen het aantal producten dat wordt geproduceerd met nieuwe grondstoffen.’

Elaine Gardiner, hoofd Duurzaamheid bij Haglöfs

Doe mee met Haglöfs Restored

Wil jij ook een steentje bijdragen aan dit initiatief? Dat kan niet alleen door Haglöfs Restored-items te kopen, maar ook door oude Haglöfs-kleding af te geven in een van de eigen winkels van het merk. Haglöfs zal er dan voor te zorgen dat deze zo goed mogelijk wordt hergebruikt.

Vind jij dit net zo’n goed idee als ik? Dan vind je deze samenvatting van de Nordic Talks Sustainable Fashion Days vast ook interessant.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.