waterdichte rugzak van Fjallraven

Een goede waterdichte rugzak: altijd droge spullen bij je

Ik ben geen intensieve wandelaar die dagenlang door de bergen trekt. Meestal wandel ik zo’n anderhalf uur – in het weekend wat langer, door de week soms wat korter. Toch ben ik tijdens mijn wandelingen wel eens overvallen door onverwachte weersomstandigheden. Sowieso laat ik me niet graag weerhouden door een beetje kou of regen. Daardoor ben ik wel steeds meer het belang gaan inzien van goede spullen om me daartegen te beschermen. Je weet wel: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte spullen!” Een van de dingen die ik echt niet zou willen missen tijdens het wandelen, is een goede waterdichte rugzak. Hieronder lees je waarom en welke ik op dit moment gebruik.

Af en toe een bui

Als ik zin heb om eropuit te gaan en volgens de weersvoorspelling kan er die dag wel een buitje vallen, laat ik me daar dus niet door weerhouden. Weersvoorspellingen zitten er wel eens naast en het zou jammer zijn als ik voor niks thuis zou blijven. Maar andersom kan natuurlijk ook: soms gaat het regenen terwijl dat niet was voorspeld. En wat een onschuldig buitje tussendoor leek (ik ben tenslotte niet van suiker), kan wel eens een keiharde stortbui of een venijnige hagelbui zijn.

waterdichte rugzak van Fjallraven
Houden we het droog vandaag?

Daarom ben ik, naarmate ik steeds vaker ging wandelen, ook steeds meer dingen gaan meenemen. Geen zware dingen of hele bepakkingen natuurlijk, maar lichte spullen waarvan ik af en toe veel plezier heb. Een wollen kleedje om droog te kunnen zitten op een nat bankje, een compact vest voor als het opeens afkoelt of een microvezelhanddoekje om mezelf mee af te drogen bijvoorbeeld. Die spullen zijn me al vaak van pas gekomen. Daar is alleen één voorwaarde aan verbonden: ze moeten bij een onverwachte bui niet net zo nat en koud zijn geworden als ik zelf. Daarom is er één eis die ik stel aan de rugzak die ik meeneem bij het wandelen: die moet goed waterdicht zijn.

Een goede waterdichte rugzak

Het was even zoeken naar een rugzak die dit echt kon waarmaken. En ik moet toegeven dat ik het bijvoorbeeld ook makkelijk vind als een rugzak heel makkelijk te openen en sluiten is, of als je via meerdere ingangen in het grote vak kunt komen. Daarom heb ik in het verleden wel eens andere keuzes gemaakt. Maar voor mijn nieuwste rugzak ben ik echt voor een goede waterdichte rugzak gegaan, en dat bevalt uitstekend. Het is een fijn gevoel dat mijn spullen droog blijven bij een onverwachte bui. Nu weet ik zeker dat ik, als de bui eenmaal is overgetrokken, droog kan zitten, mezelf kan afdrogen en iets warms kan aantrekken. En ik hoef me ook geen zorgen te maken dat mijn telefoon en fotocamera (te) nat worden.

De Ulvö Rolltop 23 van Fjällräven

Bij mijn zoektocht naar een goede waterdichte rugzak kwam ik uit bij de Ulvö Rolltop 23. Die is gemaakt van Bergshell-materiaal, een door Fjällräven ontwikkelde stof die erg duurzaam (er wordt gerecycled nylon voor gebruikt) en waterdicht is. De naden zijn volledig getapet – ook weer met het oog op de waterdichtheid van de rugzak.

De schouderbanden waarmee je de rugzak omhangt dragen comfortabel en als je wilt, kun je ze met een dwarsbandje over de borst aan elkaar vast maken. Het vlak van de rugzak dat aan de kant van je rug zit, is van ademend mesh, zodat het niet snel gaat zweten.

waterdichte rugzak van Fjallraven

Die 23 in de naam staat voor de inhoud van het grote binnenvak: die is 23 liter. Ik vind dit zelf een perfecte maat voor als ik een dagje op pad ben. Mijn vorige rugzak had ook deze inhoud. Er kan echt veel in de Ulvö Rolltop en dankzij de brede opening kun je ook overal goed bij.

Over die opening gesproken: daarnaar verwijst het woord Rolltop. Ik weet niet of je ermee bekend bent, maar dit is een opening waarbij je complete bovenrand een paar keer omslaat en vervolgens de uiteinden met elkaar verbindt door middel van een kliksluiting. Het is niet de makkelijkste of snelste opening, maar wel de meest waterdichte. Niet voor niets sluit de waterdichte zak die bij mijn SUP-plank zat ook op deze manier, net als de speciale waterdichte zak die ik jaren geleden op advies van een ervaren gids kocht voor een kano-avontuur.

waterdichte rugzak van Fjallraven

Zijvakken en andere extra’s

Hiermee heb je de basis voor een goede waterdichte rugzak in huis. Maar Fjällräven zou Fjällräven niet zijn als daar niet nog een paar slimme en leuke extraatjes aan waren toegevoegd.

Aan de zijkanten heeft de rugzak twee stretchy steekvakken om bijvoorbeeld drinkflessen in te doen. Boven deze zijvakken zitten verstelbare bandjes om hoge flessen (of misschien wel je opvouwbare wandelstokken) bovenaan vast te maken. Deze bandjes zijn ook te openen en sluiten met een kliksluiting. Op die manier hang ik er ook wel eens een gebruikte drinkbeker aan.

Op een van de zijvakken zit nog een extra (niet waterdicht) ritsvakje voor iets kleins dat je bij de hand wilt hebben, bijvoorbeeld je pinpas. Ik heb geprobeerd mijn telefoon erin te doen, maar dat lukte niet. Gelukkig heb ik een wandellegging met een heel makkelijk vak voor mijn telefoon. En als het echt gaat plenzen, doe ik hem natuurlijk in het waterdichte binnenvak van de rugzak.

Ook voor studie en werk

Hoewel ik deze tas alleen nog maar heb gebruikt om mee te wandelen, is het ook een goede keuze voor studie en werk – zeker als je deels lopend of fietsen naar kantoor of college gaat en dus wel eens een buitje over je heen kunt krijgen. De Ulvö Rolltop 23 heeft namelijk een gewatteerd laptopvak voor laptops van maximaal 15 inch. Ook voor een laptop is het natuurlijk heel fijn als je weet dat hij droog blijft als je op de fiets naar het station een bui over je heen krijgt.

Het is trouwens niet waar dat ik het laptopvak helemaal niet gebruik, bedenk ik net. Voor mij is het een handig extra binnenvak, naast het kleinere mesh binnenvakje met rits voor bijvoorbeeld je portemonee en sleutels. Oh ja, mocht je de Ulvö Rolltop 23 wel gebruiken om naar je werk of studie te gaan: op het laptopvak en naast het mesh binnenvak zitten ook twee pennenhouders. Handig, want heb op netwerkbijeenkomsten vaak genoeg in mijn tas staan graaien naar een pen!

Voor extra verkeersveiligheid in de spits is het logo op de voorkant van de rugzak reflecterend en zit onderaan een lusje om een fietslampje aan te bevestigen.

waterdichte rugzak van Fjallraven

Kortom: mijn ervaringen met de Ulvö Rolltop-rugzak tijdens het wandelen zijn erg positief en ik denk dat ik hem zeker ook ga gebruiken als ik in de toekomst weer eens voor mijn werk op pad moet/mag.

Kleuren en prijs van de rugzak

Ben je ook op zoek naar een goede waterdichte rugzak? Dan is het zeker de moeite waard om de Ulvö Rolltop 23 eens te bekijken. Hij is verkrijgbaar in de kleuren Black, Red Gold, Mountain Blue en Peacock Green. Op de website van Fjällräven kun je de kleuren mooi vergelijken. Zelf heb ik de Mountain Blue.

De rugzak is onder andere verkrijgbaar bij Bever en bol.com. Daar vind je ook de actuele prijs. Het kan de moeite lonen om even rond te shoppen en de prijzen te vergelijken.

Ik kreeg deze rugzak om op Scandinavisch Leven te schrijven wat ik ervan vond.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.