Proeven van Scandinavië bij Gård Nordic Kitchen in Amsterdam

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Alleen al op het logo zou ik, als liefhebber van Scandinavië en taal, verliefd kunnen worden. Op de ramen van GåRD Nordic Kitchen staat alleen de å. Het is de eerste verwijzing naar Scandinavië die je aantreft – klein, simpel, maar overduidelijk.

Zweedse boerderij

Gard Nordic Kitchen Amsterdam

Het originele GåRD-huis, dat het Zweedse in Mönsterås ligt en op de website van GåRD Nordic Kitchen prijkt, vind je niet in de schaduw van de Amsterdam ArenA. Toch wordt in dit restaurant in Marriott-hotel Courtyard Amsterdam Arena Atlas voortdurend teruggegrepen op die Zweedse boerderij, oftewel gård. Van de naam van het restaurant en het logo dat bestaat uit de letter å uit het woord gård tot de lijnen op de menukaart, op de muur boven de open keuken en elders in het interieur: die grijpen terug op de gevel van de gård in Zweden. Allerlei voorwerpen die je in het restaurant ziet, zijn tijdens een rondreis door Scandinavië bij elkaar gezocht en de loodzware peper- en zoutvaten zijn gemaakt door de Zweedse ijzergieterij Skeppshult.

Scandinavisch en internationaal

Toch ligt het Scandinavische er niet (te) dik bovenop. GåRD Nordic Kitchen is geen rood houten huisje met een elandengewei op de buitenmuur, maar een mengeling van Scandinavisch en internationaal. Dat geldt ook voor de gasten. Sommige komen hier echt voor het Scandinavische eten. Andere, zoals hotelgasten die hier verblijven, willen ook graag internationale klassiekers zoals burgers, steaks en gnocchi op de kaart zien.

Gard Nordic Kitchen Amsterdam

Maar wat is het eigenlijk dat de Scandinavische keuken kenmerkt? “Een eerlijk product serveren en weten waar je ingrediënten en gerechten vandaan komen”, vindt Food & Beverage Manager Melle van der Meulen. “Goede kwaliteit en aardse smaken.” De Zweedse Pernilla Yttenbring van Scandinavian Hospitality Management droeg eraan bij dat die kerngedachten naar Amsterdam konden worden gehaald.

Op het menu

Hoogste tijd om te proeven! Ik was bij GåRD voor het diner en kreeg als menukaart een iPad voorgeschoteld. Hierop kun je alle gerechten bekijken, inclusief foto’s en wat achtergrondinformatie. Handig! Ook kun je een shortlist maken en een gerecht of drankje toevoegen aan je bestelling, waarbij je meteen het totaalbedrag van je bestelling kunt zien. Als extra tip kreeg ik mee dat de voorgerechten en GåRD classics het meest Scandinavisch zijn.

Gard Nordic Kitchen Amsterdam

Voorgerechten

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de Scandinavische keuken van GåRD, kreeg ik deze selectie voorgerechten voorgeschoteld.

Gard Nordic Kitchen Amsterdam

Van links naar rechts en van boven naar beneden zie je:

 • Flatbread (tunnbröd) met asperges en geitenkaas
 • Flatbread ‘club sandwich’
 • SOS: smör, ost och strömming oftewel boter, kaas en haring. Dit klassieke Zweedse voorgerecht schijnt lekker te zijn bij een Zweeds biertje en borreltje. Hier zie je een kommetje ingelegde haring en wat blokjes oude kaas. De volledige versie bevat drie soorten haring en ook nog knäckebröd en gekookte aardappelen.
 • Flatbread met garnalen, ei, rode ui en citroenmayonaise
 • Smørrebrød (oorspronkelijk smør og brød/boter en (rogge)brood) met gezouten rundvlees, mierikswortel en eierdooier
 • Champignon-artisjokkensoep met bruschetta met rauwe ham
 • Toast Skagen: toast met Zweedse garnalensalade en zalmkaviaar. Dit gerecht is genoemd naar het noordelijkste puntje van Denemarken. Het is een traditioneel voorgerecht bij feestelijke diners in Zweden.
 • Smørrebrød met gebakken schol, kerrieremoulade, ui en peterselie
 • Smørrebrød met gerookte haring uit de Baltische zee, bietjes, kappertjes en mosterdsaus

De drie smørrebrødjes waren mijn favoriet, maar eigenlijk vond ik alles erg lekker. Mijn enige probleem was dat er nog een hoofdgerecht en een dessert aan zaten te komen…

Hoofgerechten

GåRD Nordic Kitchen heeft natuurlijk Zweedse gehaktballetjes met aardappelpuree en vossebessen op het menu staan, net als Noorse kabeljauw. Maar ik koos voor Deense eend, die werd geserveerd met rodekool, gekaramelliseerde plakjes appel en sinaasappelsaus. Ook weer erg lekker en het zag er, net als de voorgerechten, ook weer erg mooi uit.

Gard Nordic Kitchen Amsterdam

Nagerechten

Ik heb een zwak voor desserts en ik viel met mijn neus in de boter.

Gard Nordic Kitchen Amsterdam

Hier zie je van links naar rechts:

 • Noorse appelcake met een bolletje ijs
 • Bosbessen-crumbletaart
 • Brownie
 • En boven crème brûlée met kruipbramencompote (verse kruipbramen zijn moeilijk te krijgen en als ze wel te krijgen zijn, zijn ze zo duur dat een dessert tientallen euro’s zou gaan kosten)

De bosbessen-crumble vond ik erg lekker, de crème brûlée vond ik een beetje te vloeibaar. Ik vroeg of ik de Noorse appelcake en de brownie kon meenemen en dat was geen probleem – erg fijn! Ze smaakten ook thuis prima.

Drankjes

Ik hield het deze keer bij bronwater en muntthee, maar GåRD Nordic Kitchen serveert ook cocktails met een Scandinavisch tintje, zoals:

 • Lingonberry Cosmo
 • Cloudberry Martini
 • Elderflower Sour
 • Elderflower Fizz

En natuurlijk kun je er ook Aquavit bestellen.

De toekomst van GåRD Nordic Kitchen

GåRD Nordic Kitchen is open sinds juni 2015 en zit vol toekomstplannen. Het is de bedoeling dat dit concept, dat nu te vinden is in Amsterdam en in het Poolse Gdynia, verder wordt uitgebouwd. Ëén Zweedse chef moet dan het menu samenstellen voor alle GåRD-vestigingen. En er moet een distributiecentrum komen dat alle GåRD-vestigingen voorziet van de nodige en verantwoorde ingrediënten.

Hier vind je GåRD Nordic Kitchen

GåRD Nordic Kitchen is gevestigd aan de Hoogoorddreef 1 in Amsterdam, vlak bij station Amsterdam Bijlmer ArenA. Via de website van GåRD Nordic Kitchen kun je de menukaart bekijken en online reserveren.

Ik werd uitgenodigd om GåRD Nordic Kitchen te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *