Textielposter Jan Bergerlind

Sfeervolle Bergerlind-prenten bij Zweedse winkel Gammal & Ny

Ken je de Zweedse winkel Gammal & Ny? Ik kwam de webwinkel laatst tegen en heb meteen even heerlijk zitten snuffelen tussen al die Zweedse spulletjes. Dankzij deze leuke ontdekking hangt er nu een mooie textielposter van Jan Bergerlind bij ons aan de muur. En het allerleukste is: ik mag van Gammal & Ny ook nog zo’n textielposter verloten!

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

De winnaar van de winactie is inmiddels bekendgemaakt.

Oud en nieuw

Bij Gammal & Ny vind je gebruikte Zweedse meubelen, maar ook nieuwe Zweedse producten. Vandaar ook de naam: ‘gammal’ is het Zweedse woord voor oud en ‘ny’ is het Zweedse woord voor nieuw. Een perfecte omschrijving voor het assortiment, dat verdeeld is in de volgende categorieën:

Wat me ook opviel terwijl ik door het aanbod in de webshop klikte, is dat de producten vriendelijk geprijsd zijn. Je kunt dus voor een klein prijsje al een mooi stukje Zweden in huis halen.

Zweedse winkel Gammal och Ny
Echt een feestje om zo’n pakje te ontvangen

Prenten van Jan Bergerlind

In de categorie Kerst en tomtes van Gammal & Ny trof ik de XL textielposters van Jan Bergerlind aan. Hij maakt nostalgische prenten, waarop vaak kabouters (tomtes) te zien zijn. Gammal & Ny verkoopt veel producten met zijn werk erop, zoals bekers, dienbladen, servetten, luciferdoosjes, adventskalenders en een groot assortiment kerstkaarten.

De textielposter waarvoor ik viel, heeft behalve tomtes nog iets typisch Zweeds: er staat een prachtig groot Dalapaard op. De tomtes zijn het aan het schilderen en het rood van het houten paard springt je als het ware tegemoet vanaf het doek.

Textielposter Jan Bergerlind
Zo hangt de textielposter Dalahäst nu bij ons aan de muur

Later kwam ik er trouwens achter dat schilder Jan Bergerlind uit Hyssna komt, waar ik ooit overnachtte in een oude watermolen. Persoonlijk vind ik het extra leuk dat ik de Bergerlind-prent die hier nu aan de muur hangt kan verbinden met mijn mooie herinneringen aan mijn verblijf in Hyssna.

De textielposter ophangen

Bij de textielposter zit alles wat je nodig hebt om hem op te hangen: behalve het doek zelf twee latten (waarvan één met gaatjes aan weerszijden) en een leren bandje. Je steekt de lat zonder gaatjes in de zoom aan de onderkant van de textielposter en de lat met gaatjes in de zoom aan de bovenkant van de textielposter. Dan haal je het leren bandje door de gaatjes aan weerszijden van de bovenste lat en heb je alleen nog een bevestigingspunt in de muur nodig om hem aan op te hangen.

afbeelding Jan Bergerlind

De XL textielposter van Jan Bergerlind is er in twee varianten: de mijne, die je hierboven ziet, heet heel toepasselijk Dalahäst. Daarnaast is er Flicka, waarop twee tomtes een koe melken. Het doek is bij beide varianten 75 x 90 cm groot.

De winnaar van de winactie is inmiddels bekendgemaakt. De gelukkige was een deelnemer op Facebook.

Ook winkelen bij Gammal & Ny?

Niet gewonnen? Dan kun je natuurlijk altijd nog gewoon gaan winkelen bij Gammal & Ny. De webshop is altijd open. Langskomen in de fysieke winkel in Noordbergum (Friesland) kan ook. Er zijn geen vaste openingstijden, maar even bellen of een berichtje sturen naar Sjoukje Tijsma is genoeg om ervoor te zorgen dat je in de winkel terecht kunt. Dat kan via de website, maar je vindt Gammal & Ny ook op Facebook en Instagram. Als je deze Zweedse winkel daar volgt, kun je meteen mooi in de gaten houden welke nieuwe aanwinsten er zijn binnengekomen.

Graag wil ik Sjoukje van Gammal & Ny bedanken voor het ter beschikking stellen van de posters.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

21 reacties

 1. God Jul och Gott Nytt Är ????
  Ben gek op dalapaardjes! Krijg nog elk jaar een typisch Zweeds kaartje van Jan Beegerlind met tomtes erop van m’n familie uit Zweden. Met zo’n poster droom ik even weg over m’n warme herinneringen aan Zweden ????????

 2. Hej hej… oh wat een toffe prent! Als je mij zou kennen, weet je dat ik dol ben op alles wat Scandinavisch is… De ongerepte natuur, de roodhouten huizen, kanelbullar en nostalgische interieurs zoals Karin Larsson ooit bedacht heeft. Ons nieuwe huis zou – qua inrichting – zo in Zweden kunnen staan (zie de foto’s in mijn blog: https://handwerkjuffie.blogspot.com/2020/11/inspiratie-op-naar-zweeds-lapland.html). veel komt rechtstreeks van de loppis in Zweden! En niet alleen dat… zelfs in mijn werk laat ik mij inspireren door de eenvoud en stijlvolle vormgeven uit het hoge noorden (Scandinavisch haken). Kortom, een echte Scandinavië fan… er is alleen nog één ding wat ontbreekt. Deze toffe ‘Dalahäst’ prent! Ik ga duimen… ;-). Tack så mycket!

 3. Ik zou graag mee doen voor de poster met de paardjes om die cadeau te doen aan iemand die meerdere paardjes in huis heeft en dat zo mooi vind.

 4. De leukste is natuurlijk de poster met de Dalahäst. Juni dit jaar nog in Nusnäs geweest, voor de zoveelste keer.

  De poster zou mooi passen tussen de verzameling kaarten van Jan Bergerlind.

  Leuke actie hoor, top

 5. Dalahäst is geweldig! Wat een mooie prent met de schattige tomtes en het mooie paard. Mijn jeugdherinneringen aan zweden zijn altijd gekoppeld aan de Dalapaarden. En voor elk kind staat er nu ook eentje in de kast met naam (Mette, Jeppe, Stine) en geboortejaar. Samen met mijn geborduurde versie. Dan past deze prent op de muur daar perfect bij.

 6. Zou zo mooi in ons huis passen die vol hangt en staat met spulletjes uit Scandinavië en van loppissen ????. Vind ze beiden prachtig maar voorkeur gaat uit naar Dalahast ????.

 7. Ik vindt ze beide prachtig.Maar de Dalahäst heeft mijn voorkeur.
  Ik stel mij zo voor dat deze prachtig staat aan de muur van de huiskamer in het zorgcentrum waar ik werk.
  Roept denk ik veel nostalgische gedachten op wat prima past in de beleving van “mijn” doelgroep.
  ????????????????????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.