Scandinavisch eten en drinken bij Frisk aan het Spaarne in Haarlem

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Toen ik laatst in Haarlem was om te vertellen over onze rondreis door Noorwegen, maakte ik meteen van de gelegenheid gebruik om eindelijk eens naar Frisk aan het Spaarne te gaan, een Scandinavisch restaurant dat al een tijdje op mijn to-do-list stond. Of het de moeite waard was, lees je hier.

Vers op zijn Deens

Frisk is (zo legt de website van het restaurant uit) ‘vers op zijn Deens’. De kookstijl van Frisk aan het Spaarne is dan ook gebaseerd op de Nordic Kitchen en kernwoorden daarbij zijn simpel, puur, vers, gezond, authentiek, groen en seizoen. Dat betekent verse, lokaal geteelde groenten en lichte, eenvoudig gepresenteerde gerechten waarvoor duurzaam en respectvol wordt omgegaan met de natuur.

Frisk aan het Spaarne is gevestigd in een historisch pand aan het Spaarne. Ik was zelf niet helemaal weg van de inrichting, maar smaken verschillen natuurlijk. Ik vond het in vergelijking met het minimalistische design dat ik vaak zie een beetje te rommelig om echt Scandinavisch te voelen. Maar dat blijkt ook weer met duurzaamheid te maken te hebben: er wordt veel gerecycled. Dat vind ik dan weer wel heel positief! Het was me niet opgevallen, maar de bar is door David en Rick van Veldtwerk ontworpen en gebouwd met als inspiratie ‘Sami Art’. Daar moet ik de volgende keer dus zeker beter naar kijken.

Frisk aan het Spaarne in Haarlem

Het gezelligste plekje vond ik het terras aan het water. Binnen is trouwens ook een serre waar je kunt uitkijken over het Spaarne – ook een mooie plek om te zitten. Extra leuk: je kunt ook aanleggen met je boot en dan uitstappen of je op je boot laten bedienen.

Frisk aan het Spaarne in Haarlem

Fika bij Frisk aan het Spaarne

Het ontbijt (mogelijkheden zijn grød, roerei met zalm op roggebrood, wafels en knäckeböd met hartig of zoet beleg) hadden we thuis al achter de kiezen, dus we begonnen met een fika. Ik koos voor een semla. Die zag er zo uit:

Frisk aan het Spaarne in Haarlem

Eerlijk gezegd was ik een beetje teleurgesteld, ook al had ik aan de omschrijving op de menukaart kunnen zien dat een semla hier niet lijkt op wat ik uit Zweden gewend ben. Deze variant met gember, kokos en hangop smaakte echt wel lekker, maar het was toch meer een kleine muffin. Ik had meer zoiets verwacht (met zo’n lekker laagje amandelpasta onderin):

semla

Er stond ook Zweedse äpfelstrudel op de kaart met rood fruit, appel en kaneel:

Frisk aan het Spaarne in Haarlem

Die smaakte ook goed. Een volgende keer zou ik de kanelbulle wel eens willen proberen, of de kokosmakroon met choladetopping. Of ik ga meteen voor de ‘Nordic style high tea/coffee/wine’.

Lunch bij Frisk aan het Spaarne

Van de lunch werd ik een stuk enthousiaster. Ik en mijn tafelgenoot maakten een keuze uit het menu-onderdeel smörgås (waarbij als uitleg staat dat dit Zweeds is voor een ‘open sandwich’). Daarbij konden we kiezen uit verschillende soorten beleg en brood.

Ik koos voor een smörgås met zure haring en mosterd-dilledressing. Als brood koos ik smørrebrød, eigenlijk vooral om te ontdekken wat ik dan zou krijgen. Want ik dacht dat smørrebrød het Deense woord was voor smörgås: een rijkelijk belegde boterham dus, waarbij de basis en het beleg kunnen verschillen. In dit geval bleek smørrebrød donkerbruin brood te zijn, dat trouwens erg goed smaakte. Net als de zure haring!

Frisk aan het Spaarne in Haarlem

Mijn tafelgenoot nam een smörgås met romige paddenstoelen met Deense Jutland-kaas. Ik mocht ook even proeven – erg lekker!

Frisk aan het Spaarne in Haarlem

Wil je toch iets anders, dan kun je onder andere kiezen voor zalm of een gehaktbal met lingonbessensaus.

Borrel en diner bij Frisk

Ook op een later moment van de dag kun je bij Frisk terecht. Enkele voorbeelden van Scandinavisch getinte gerechten zijn:

  • Borrelhapjes zoals platbrood en gepekelde groenten uit de Noorse keuken met dip en een gravad lax-hapje met mosterd-dilledressing
  • Gravad lax met mosterd-dilledressing of seizoenspaddestoelen en champignons met knoflook, crème fraiche, kruidenolie & Deense Jutland-kaas als voorgerecht
  • Zalm op de huid of Scandinavian style Côte de Boeuf met rode wijnsaus & een salade van rode kool, hazelnoot en appel als hoofdgerecht
  • Chocolade tærte (chocoladetaartje met kummelbiscuit, hazelnoten en lingonbessen) of Deense mille feuille (tompouce) als dessert
  • Frisk coffee (met aquavit)

Elke zondag smörgåsbord

Elke zondagochtend kun je bij Frisk van 10.00 – 12.00 uur aanschuiven bij het smörgåsbord: een buffet met verschillende soorten brood, wafels, fika-lekkernijen, gekookte eitjes, vis, kaas en vleeswaren, fruit, huisgemaakte compotes, zuivel en sappen. Hiervoor moet je wel even reserveren.

Hier vind je Frisk aan het Spaarne

Reserveren en de menukaart inzien kan op de website van Frisk aan het Spaarne. Je vindt dit Scandinavisch getinte restaurant op het Max Euweplein 1 in Haarlem.

Rondje Haarlem

Na ons bezoek aan Frisk liepen we in ongeveer 20 minuten naar het centrum van Haarlem. Wat een leuke stad is dat zeg! Ik zou je dan ook zeker aanraden om een bezoek aan Frisk te combineren met een rondje wandelen door Haarlem. Of maak deze fietstour door Haarlem. Veel plezier!

Haarlem

Om te bewaren op Pinterest: 

Frisk aan het Spaarne

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *