Finse kaneelbroodjes

5 manieren om het Finse levensgeluk in huis te halen

In 2020 is Finland voor de derde opeenvolgende keer uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld – en Helsinki tot de gelukkigste stad ter wereld. Denemarken, dat eerder vaak in de prijzen viel, bleef opnieuw steken op de tweede plaats. In het jaarlijkse World Happiness Report vergelijken de Verenigde Naties op basis van zes punten het geluksgevoel van de inwoners van 156 landen. Maar wat maakt nou dat de Finnen zo gelukkig zijn? En kunnen we dat geluksgevoel zelf ook een beetje in huis halen? We kunnen het in ieder geval proberen. Deze tips helpen je met het creëren van een Finse sfeer in huis.

Natuur: haal groen in huis

Veel Finnen noemen de Finse natuur als iets wat ze gelukkig maakt. Ze wonen dan ook in een mooi groen land: 70% is bedekt met bos, de lucht is schoon en door de weidsheid van Finland hoef je nooit lang op zoek als je behoefte hebt aan rust, ruimte en stilte. Het plukken en eten van bessen maakt zo’n bezoek aan het bos nog gezonder.

Wandelen in nationaal park Hossa in Finland

Het is bewezen dat 15 minuten wandelen in het bos al genoeg is om je polsslag te verlagen en stress te verminderen. Maar wat nou als je even niet kunt gaan wandelen in het (Finse) bos? We weten dat de kleur groen een kalmerend effect heeft op lichaam en geest. Je kunt je dus daadwerkelijk beter gaan voelen door planten in huis te halen. Meer over het gunstige effect van planten in huis lees je in dit Noorse boek Skogluft en in deze blogpost vind je tips op de natuur onderdeel te maken van je interieur.

Voeg daar het geluid van het ruisen van de bomen aan toe en je bent al een heel eind op weg naar een denkbeeldige wandeling door een Finse bos. Sound of Lapland verzamelt relaxte geluiden uit Fins Lapland, zoals het geluid van kabbelend water, rendieren of het bos. Je kunt ze er deze prachtige video’s bij bekijken, of je ogen lekker dicht doen en het album Scapes van Sound of Lapland beluisteren op Spotify. Zelf vind ik het daarbij ook nog lekker om een dennengeurtje door het huis te verspreiden voor nog meer bosgevoel.

Koffie met kaneelbroodjes

Ik heb wel eens gelezen dat het Finse woord voor kaneelbroodje, korvapuusti, eigenlijk zoiets betekent als ‘een draai om je oren’. Toch is het zeker geen straf om de Finse kaneelbroodjes tot je te nemen. Finnen drinken heel veel koffie eten daar graag een kaneelbroodje bij, of ze nu thuis, op het werk of in een koffiehuis zijn. Ze hebben daar zelfs een woord voor: pullakahvit of ‘broodje koffie’. Heb je al trek gekregen?

Finse kaneelbroodjes

Sauna en sisu

Finnen zijn gek op de sauna en schrikken er niet voor terug om ’s winters te gaan zwemmen in ijskoud water. Het afwisselen van warmte en kou zorgt voor de aanmaak van de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine en is daarom een geweldig middel tegen stress. Heb je geen sauna en/of ijswak bij de hand, dan kun je ook een wisseldouche nemen: eerst warm douchen en daarna de koude kraan aanzetten.

Koud douchen kan (vooral als je het niet gewend bent) best even lastig zijn. Maar ook daar hebben de Finnen een oplossing voor: sisu, wat je zou kunnen vertalen als doorzettingsvermogen. Waar de Denen bekendstaan om gezelligheid (hygge) en de Zweden om gematigdheid (lagom), danken de Finnen hun geluk blijkbaar vooral aan hun doorzettingsvermogen. Er zijn zelfs hele boeken over geschreven – hier vind je er twee.

Pyhä in Finland – Foto Visit Finland via Baltus Communications

Lekker veel lezen

Over boeken gesproken: de Finnen zijn gek op lezen. Finland heeft heel veel bibliotheken en de nieuwe Oodi-bibliotheek in Helsinki is zelfs uitgeroepen tot de beste bibliotheek ter wereld. De 5,5 miljoen Finnen lenen in totaal zo’n 68 miljoen boeken per jaar en in 2016 werd Finland door de VN uitgeroepen tot het meest belezen land.

Oodi-bibliotheek in Helsinki
Oodi-bibliotheek in Helsinki. Foto: Visit Finland via Baltus Communications

Als je ook eens een Fins boek wilt lezen, zijn de boeken en stripverhalen van Tove Jansson over de Moemins een goed begin. Je kent de Moemins misschien nog wel van de tekenfilmserie die ook op de Nederlandse televisie te zien is geweest.

Moemin-boeken
Foto Visit Finland via Baltus Communications

Museumbezoek

Ook kunst en cultuur maken de Finnen gelukkig. Finland heeft meer dan 55 musea en nog meer galerieën. Natuur speelt een belangrijke rol in de Finse cultuur. Kunst dient vooral om je te kalmeren en je in gedachten naar een andere, stressvrije plek te brengen. Perfect dus als je volgende vakantie naar Finland nog even op zich laat wachten.

Een paar ideeën om thuis te genieten van Finse kunst en cultuur:

Amos kunstmuseum in Helsinki
Amos, foto Visit Finland via Baltus Communications

Echt naar Finland gaan blijft natuurlijk altijd het allerleukste, maar op deze manier kun je toch wat Finse sfeer in huis halen – en daarmee hopelijk ook wat van dat Finse geluksgevoel.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.