Kun jij Zweden soms ook zo missen? Dan kan het een beetje troost bieden om een stukje Zweden in huis te halen, bijvoorbeeld door Zweedse lekkernijen op tafel te zetten. Ingrid van Northern Delight verzorgt al jaren Zweedse kookworkshops – en die kun je nu ook gewoon vanuit huis doen! Toch liever lekkers van Ingrid zelf op tafel? Dat kun je vanaf nu bestellen in de webshop.
- Heb je de gratis kalender met Scandinavische feestdagen al gedownload?
- Hier vind je nog meer gratis Scandinavische dingen en kortingsacties
- Hier vind je Scandinavische cafés en restaurants in Nederland en hier Scandinavische catering
- Ken je deze Scandinavische kookboeken al?
- Hier kun je Scandinavische kookworkshops volgen
- Koop hier je Scandinavische levensmiddelen en delicatessen
Webshop van Northern Delight
Vanaf nu kun je elke vrijdagmiddag op bestelling allerlei Zweeds lekkers afhalen bij Northern Delight in Houten. Bestellen kan steeds tot 12 uur op de donderdag ervoor.
Als hett voor ons wat dichter bij huis was, hadden we de eerste vrijdag meteen op de stoep gestaan. Maar ook al is het een eindje rijden, we zijn zeker van plan dit een keer te gaan doen. Dan maken we er gewoon een leuk uitje van!
Voor Pasen 2021 is er een speciale Paasaanbieding voor 6 personen. Die bestaat uit een hartige ‘smörgåstårta’ (vis, vlees of een vegetarische versie) en een Paastaart. De Paastaart is een lenteversie van de klassieke Prinsesstårta. Hij is gevuld met blauwe bosbessenjam, huisgemaakte lemon curd en frisse yoghurt/slagroom. De taart is gegarneerd met gele amandelmarsepein met Paasversieringen van marsepein/chocolade. Je bestelt je Paasbestelling uiterlijk op donderdag 1 april om 12.00 uur en haalt hem op in Houten op zaterdag 3 april tussen 14.30 en 17.30 uur.
Kijk eens wat voor lekkers je allemaal kunt bestellen:
- Kaneelbroodjes
- Semlor
- Prinsessentaart
- Dammsugare
- Chocoladekokosbollen
- Wienerbröd
- Gemengde koekjes (chokladbröd, kolakakor, makalösa & havrekakor)
- Glutenvrije biskvier (amandelkoekjes)
- En een Vrijdagmiddag FIKA deluxe voor 4 personen
Het complete aanbod vind je hier. Het water loopt me nu al in de mond en ik vind dit een hele mooie manier om van de zoveelste ‘gewone’ dag thuis toch een feestje te maken. Echt iets om naar uit te kijken!
Online Zweedse kookworkshops
Wil je al dat lekkers zelf kunnen maken, dan volg je gewoon de online Zweedse kookworkshops van Northern Delight. Hierbij kook je thuis in je eigen keuken. Tegelijkertijd heb je via Zoom contact met Ingrid en de andere deelnemers, terwijl jullie allemaal in jullie eigen keuken aan het koken zijn. Coronaproof, leerzaam én gezellig dus.
Dankzij twee camera’s in de keuken van Northern Delight kun je alles goed zien: Ingrid zelf én wat er voor haar op het aanrecht gebeurt. Ingrid geeft handige tips en natuurlijk kun je haar ook vragen stellen.
Van tevoren krijg je een boodschappenlijstje en een lijstje met het benodigde kookgerei, zodat je alles in huis hebt om het hele menu klaar te maken. Na afloop krijg je per mail alle recepten toegestuurd.
De interactieve kookworkshops duren ongeveer 2 uur en deelname kost € 34,50 (kijk voor actuele prijzen op de website van Northern Delight).
Data begin 2021
Op dit moment staan de volgende Zweedse kookworkshops gepland:
- Zondag 24 januari om 13.00 uur: de zoete Zweedse keuken met semlor! Oh die kan ik toch zo missen… Voor het geval je ze nog niet kent: dit zijn zoete bolletjes met kardemom, gevuld met amandelspijs of vanillecrème en slagroom
- Zondag 7 februari om 13.00 uur: de hartige Zweedse keuken met Zweeds tunnbröd. Verder maak je marmelade & je eigen boter.
- Zondag 7 maart om 13.00 uur: de zoete Zweedse keuken zonder bakken, met dammsugare en twee volwassenen varianten op de Zweedse chocoladekokosbollen
Voor nieuwe data raad ik je aan je via de website te abonneren op de nieuwsbrief van Northern Delight en de Facebook-pagina te volgen. Daar komen sowieso vele leuke weetjes over de Zweedse keuken voorbij. Wat denk je bijvoorbeeld van een Zweeds afhaal-kerstbuffet of een Zweeds kerstpakket…
Kookworkshop op locatie
En dan nu mijn ervaring met Ingrids kookworkshop op locatie. Want over een tijdje zullen die vast ook weer mogelijk zijn. Bovendien heb ik tijdens die workshop gemerkt hoe goed Ingrid behalve in koken ook is in het geven van uitleg. Met haar hulp kan echt iedereen het!
Ik had al eens geproefd van de heerlijke koekjes van Ingrid Geel Nilsson van Northern Delight, maar op een zondag in 2015 zou Ingrid me leren hoe ik zelf een paar bekende Zweedse gerechten kon maken. Samen met 7 andere deelnemers stapte ik de grote keuken binnen. Op zo’n professionele plek had ik nog nooit gekookt. Opeens herinnerde ik me dat ik twee linkerhanden heb en de zenuwen sloegen behoorlijk toe. Wat nou als ik iets zou laten mislukken?
Gelukkig was ik in hele goede handen bij Swedish Chef Ingrid. Zij en haar collega Aad van Ierland hadden alles uitstekend voorbereid en waren altijd in de buurt om te helpen. De andere deelnemers waren zo aardig om me af en toe even bij te staan of iets door de vingers te zien, zoals een citroenpitje dat mijn erwtensoep in was geglipt.
Blondies en colakoekjes
We begonnen met een welkomstdrankje met vlierbessen. Daarbij had Ingrid al iets lekkers voor ons gemaakt: ‘kolakakor’ en blondies met witte chocola en blauwe bessen.
Ieder een gerecht
Ingrid legde uit wat we zouden gaan doen. Ze had verschillende werkplekken gemaakt voor verschillende gerechten, waar met één of twee personen tegelijk aan kon worden gewerkt. Er lagen duidelijke recepten en alle ingrediënten en andere benodigdheden stonden klaar. We konden aan de slag.
My first knäckebröd
Terwijl de anderen aan de slag gingen met haring, zalm, västerbottenkaas en nog veel meer lekkers, stortte ik me op het knäckebröd. Eerst zorgen dat het goed zou rijzen en dan heel dun uitrollen was het devies. En dan, als het in de oven ligt, erbij blijven, want dan kan het ineens heel hard gaan. Helemaal vlekkeloos verliep het bakken deze eerste keer (mede door mijn zenuwen) helaas niet, maar het knäckebröd smaakte goed en ik heb helemaal zin gekregen om het vaker zelf te gaan maken. Nu alleen nog zo’n deegroller met stekels zien te vinden.
Erwtensoep op chic
Terwijl het deeg voor het knäckebröd lag te rijzen, kon ik verder met de erwtensoep op chic: Crème Ninon. Om het helemaal af te maken, serveerde Ingrid de soep later met wat slagroom en een scheutje prosecco. Champagne mag ook… Erwtensoep met champagne – dat moet je een keer geproefd hebben!
Aan tafel
Toen we allemaal uitgekookt waren, werden de gerechten als een buffet opgediend. Nu pas zag ik hoe mooi het er allemaal uitzag, bijvoorbeeld de prachtige quiche met västerbottenkaas en de radijsjes – wat krijgen die een lieve kleur als ze kort gekookt worden! Ook de tafel werd feestelijk gedekt en toen kon het proeven beginnen.
Voorgerecht
Het voorgerecht bestond uit die bijzondere erwtensoep met knäckebröd en kruidenboter, snelle gravad lax (gepekelde zalm) en ingelegde haring. Van dat laatste konden we twee keer genieten, want Ingrid had de haring al gemaakt en de haring die tijdens de workshop was gemaakt, kregen we mee naar huis.
Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht was er Janssons frestelse (een ovenschotel met Zweedse ansjovis en aardappel), järpar (ovale gehaktballen van heerlijk gekruid lamsgehakt – natuurlijk met vossenbessensaus), västerbottenquiche met cantharellen en geblancheerde peultjes, radijzen en wortelen.
Nagerecht
Iedereen die me kent, weet dat ik gek ben op desserts en ik had geluk. De vlierbloesempannacotta met kruipbramengelei en de saffraanovenpannenkoek met bramenjam en slagroom smaakten zo goed dat ik die waarschijnlijk als eerste ga proberen te reproduceren hier thuis.
Zelf doen
Krijg je hier ook zo’n zin van om Zweeds te gaan koken? Dan kun je meteen aan de slag. Ingrid heeft namelijk op haar website de lekkerste Zweedse recepten van Northern Delight al voor je klaarstaan. Bovendien vind je daar nu dus ook alle informatie over haar online kookworkshops. Veel plezier en eet smakelijk!
Ik werd uitgenodigd om deze kookworkshop te bezoeken voor mijn blog.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.
Wat ziet het er allemaal mooi en lekker uit! Het knäckebröd ga ik zelf ook proberen.