Een lesje Zweeds koken van The Swedish Chef

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Ik had al eens geproefd van de heerlijke koekjes van Ingrid Geel Nilsson van Northern Delight, maar afgelopen zondag was het dan zover: ze ging me leren hoe ik zelf een paar bekende Zweedse gerechten kon maken. Samen met 7 andere deelnemers stapte ik de grote keuken binnen. Op zo’n professionele plek had ik nog nooit gekookt. Opeens herinnerde ik me dat ik twee linkerhanden heb en de zenuwen sloegen behoorlijk toe. Wat nou als ik iets zou laten mislukken?

In goede handen

Gelukkig was ik in hele goede handen bij Swedish Chef Ingrid. Zij en haar collega Aad van Ierland hadden alles uitstekend voorbereid en waren altijd in de buurt om te helpen. De andere deelnemers waren zo aardig om me af en toe even bij te staan of iets door de vingers te zien, zoals een citroenpitje dat mijn erwtensoep in was geglipt.

Blondies en colakoekjes

We begonnen met een welkomstdrankje met vlierbessen. Daarbij had Ingrid al iets lekkers voor ons gemaakt: ‘kolakakor’ en blondies met witte chocola en blauwe bessen.

Zweedse-kookworkshop-welkom

Ieder een gerecht

Ingrid legde uit wat we zouden gaan doen. Ze had verschillende werkplekken gemaakt voor verschillende gerechten, waar met één of twee personen tegelijk aan kon worden gewerkt. Er lagen duidelijke recepten en alle ingrediënten en andere benodigdheden stonden klaar. We konden aan de slag.

Zweedse-kookworkshop-keuken

My first knäckebröd

Terwijl de anderen aan de slag gingen met haring, zalm, västerbottenkaas en nog veel meer lekkers, stortte ik me op het knäckebröd. Eerst zorgen dat het goed zou rijzen en dan heel dun uitrollen was het devies. En dan, als het in de oven ligt, erbij blijven, want dan kan het ineens heel hard gaan. Helemaal vlekkeloos verliep het bakken deze eerste keer (mede door mijn zenuwen) helaas niet, maar het knäckebröd smaakte goed en ik heb helemaal zin gekregen om het vaker zelf te gaan maken. Nu alleen nog zo’n deegroller met stekels zien te vinden.

Zweedse-kookworkshop-knackebrod

Erwtensoep op chic

Terwijl het deeg voor het knäckebröd lag te rijzen, kon ik verder met de erwtensoep op chic: Crème Ninon. Om het helemaal af te maken, serveerde Ingrid de soep later met wat slagroom en een scheutje prosecco. Champagne mag ook… Erwtensoep met champagne – dat moet je een keer geproefd hebben!

Zweedse-kookworkshop-soep

Aan tafel

Toen we allemaal uitgekookt waren, werden de gerechten als een buffet opgediend. Nu pas zag ik hoe mooi het er allemaal uitzag, bijvoorbeeld de prachtige quiche met västerbottenkaas en de radijsjes – wat krijgen die een lieve kleur als ze kort gekookt worden! Ook de tafel werd feestelijk gedekt en toen kon het proeven beginnen.

Zweedse-kookworkshop-quiche

Voorgerecht

Het voorgerecht bestond uit die bijzondere erwtensoep met knäckebröd en kruidenboter, snelle gravad lax (gepekelde zalm) en ingelegde haring. Van dat laatste konden we twee keer genieten, want Ingrid had de haring al gemaakt en de haring die tijdens de workshop was gemaakt, kregen we mee naar huis.

Zweedse-kookworkshop-voorgerecht

Hoofdgerecht

Als hoofdgerecht was er Janssons frestelse (een ovenschotel met Zweedse ansjovis en aardappel), järpar (ovale gehaktballen van heerlijk gekruid lamsgehakt – natuurlijk met vossenbessensaus), västerbottenquiche met cantharellen en geblancheerde peultjes, radijzen en wortelen.

Zweedse-kookworkshop-hoofdgerecht

Nagerecht

Iedereen die me kent, weet dat ik gek ben op desserts en ik had geluk. De vlierbloesempannacotta met kruipbramengelei en de saffraanovenpannenkoek met bramenjam en slagroom smaakten zo goed dat ik die waarschijnlijk als eerste ga proberen te reproduceren hier thuis.

Zweedse-kookworkshop-nagerecht

Zelf doen

Krijg je hier ook zo’n zin van om Zweeds te gaan koken? Dan kun je meteen aan de slag. Ingrid heeft namelijk op haar website de lekkerste Zweedse recepten van Northern Delight al voor je klaarstaan. Wil je de fijne kneepjes van haar persoonlijk leren en tegelijkertijd horen wat ze allemaal te vertellen heeft over de kook- en eetgewoontes in haar geboorteland Zweden? Dan kan ik je de volgende Zweedse kookworkshop van harte aanraden. Op 14 juni geeft Ingrid een zoete Zweedse kookworkshop met natuurlijk de bekende kanelbullar. Ik ga gauw mijn agenda checken…

Ik werd uitgenodigd om deze kookworkshop te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

1 thought on “Een lesje Zweeds koken van The Swedish Chef

  1. Petra says:

    Wat ziet het er allemaal mooi en lekker uit! Het knäckebröd ga ik zelf ook proberen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *