zweedse recepten

Prachtig e-book: 20 Zweedse recepten voor op reis

Als echte Zweden-liefhebber ken je Katrien vast wel. Ze is van Vlaanderen naar Zweden verhuisd en woont nu in een houten huis midden in het bos en bij een meer. Ze blogt over haar leven in Zweden op Touch of Sweden en heeft een webwinkel met leuke Zweedse spulletjes zoals fika-keukengerei, dalapaardjes en van alles met elanden onder de naam The Swedish Giftshop. Alsof dat nog niet genoeg leuks was, heeft ze nu ook nog een prachtig e-book gemaakt met 20 Zweedse recepten voor op reis.

Zweedse recepten voor op reis
Afbeelding met dank aan Katrien Philips

Handig en prachtig geïllustreerd

Katrien is erin geslaagd om het e-book met Zweedse recepten zowel praktisch als oogstrelend te maken. De ingrediënten worden zowel in het Zweeds als in het Nederlands aangegeven – handig als je boodschappen doet in Zweden. Er zijn zelfs illustraties van de verpakkingen bij sommige ingrediënten gezet, zodat je ze in de supermarkt in één oogopslag kunt herkennen. Extra bijkomstigheid: je spijkert meteen je Zweeds een beetje bij.

Zweedse recepten voor op reis
Afbeelding met dank aan Katrien Philips

Omdat je op vakantie geen complete keuken bij je hebt, staat bij elk recept ook duidelijk aangegeven wat voor keukengerei je ervoor nodig hebt. Katrien doet suggesties voor je voorraadkast en geeft ook alternatieven voor typisch Zweedse ingrediënten en waar je die eventueel in Nederland kunt vinden als je ook thuis met deze Zweedse lekkernijen aan de slag wilt.

Naast al die praktische punten werd ik heel vrolijk van de kleurrijke, voor mij ietwat nostalgisch aandoende illustraties in het boek. Ik kreeg meteen het ‘zomer in Zweden’-gevoel! Ook leuk: Katrien geeft op sommige bladzijden extra informatie over onderwerpen als alcohol drinken en kopen in Zweden, uit eten gaan in Zweden en Midzomer vieren in Zweden.

De recepten

De Zweedse recepten van Katrien zijn verdeeld in de categorieën ontbijt, lunch, fika en diner.

Zweedse recepten voor het ontbijt

Bij de ontbijtrecepten kom je natuurlijk knäckebröd tegen (met zoute boter en kaas), maar ook ingelegde haring (die je, om het makkelijk te maken, alleen zelf op smaak hoeft te brengen) en garnalen.

Zweedse recepten voor de lunch

Bij de lunchrecepten mag de hotdog natuurlijk niet ontbreken. Ga je voor iets chiquers, dan kies je bijvoorbeeld voor tunnbröd met zalm of quiche met Västerbottenkaas.

Zweedse recepten voor een fika

Ah, mijn favoriete onderdeel in elk kookboek 😉 Nu weet ik ook meteen hoe ik makkelijk zelf van die Zweedse chocoladeballetjes en knäck moet maken. Ook de peperkoekenballetjes ga ik zeker proberen.

Zweedse recepten voor het diner

Bij de dinerrecepten ontbreken de Zweedse gehaktballetjes uiteraard niet. Maar ook rivierkreeftjes horen erbij.

Mijn mening: aanrader voor thuis en op reis

Ik vind het e-book 20 Zweedse recepten voor op reis een echte aanrader. Het is knap hoe Katrien het zo simpel maakt om een Zweeds ‘gevoel’ op tafel te zetten. Een beetje vlierbloesemsap door de slagroom voor op je aardbeien – waarom heb ik daar zelf nooit aan gedacht?!

Als oerhollandse moest ik af en toe even glimlachen om het Vlaams, zoals “Het is heel gewoon om kraantjeswater te vragen op restaurant.” en “Naast de natuur heb ik ook een boon voor Joakim, de Zweedse vriend.” Maar ik ben juist gek op taalverschillen en ze staan het begrip van de recepten totaal niet in de weg. Ik ben er dus heel blij mee en ga er zeker nog veel plezier van beleven deze zomer.

Ook Zweeds koken op reis? Je kunt het e-book van Katrien bestellen op de website Touch of Sweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

  1. oooohhh hh wat ben ik weer blij met je schrijven echt je bent bijzonder om ons deelgenoot te maken van het leven daar.
    Ik ben er nog niet geweest maar kan niet wachten om er eens te komen en een glimp van dat land op te vangen.
    1000 maal dank!! Lien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.