In de greep van de Zweedse thriller Donker water van Mikaela Bley

Ik heb de afgelopen tijd best veel spannende boeken uit Scandinavië gelezen – en dat heb ik met veel plezier gedaan. Toch mis ik bij sommige misdaadromans het gevoel dat ik het boek maar niet kan wegleggen. Vaak heeft dat te maken met de mate waarin ik me kan inleven in de hoofdpersoon van het boek. Bij de thriller Donker water van Mikaela Bley had ik dat gevoel juist volop. Het voelde alsof Ellen dicht bij me stond, of ik dicht bij haar. Dat gevoel vind ik het allerfijnst als ik aan het lezen ben, want het is dan alsof je zelf in het verhaal zit.

Kennismaking met Ellen Tamm

Ellen Tamm is misdaadverslaggever voor de Zweedse zender TV4. Ik had haar beter kunnen leren kennen in het eerste boek waarin ze de hoofdrol speelt: Dochter vermist. Helaas heb ik dat boek nog niet gelezen. Regelmatig wenste ik tijdens het lezen dat ik dat boek eerst had gelezen, want blijkbaar heeft Ellen nogal een traumatische tijd achter de rug. Aan het begin van Donker water is ze, nadat ze zich eerst lange tijd heeft opgesloten in haar appartement in Stockholm, op weg naar haar moeder. Dat is omdat ze beter niet alleen kan zijn, maar of het gezelschap van haar moeder haar nou zoveel goed zal doen, is nog de vraag. Ellens moeder woont nog steeds op het landgoed waar Ellen is opgegroeid en er duiken dan ook spoken uit het verleden op wanneer Ellen er verblijft.

Achtervolgd door de dood

Het trauma dat Ellen met zich meedraagt heeft blijkbaar te maken met het verdwenen meisje Lycke uit Dochter vermist, en haar eigen jeugd waarin ze op 8-jarige leeftijd haar tweelingzusje verloor. Hierdoor heeft ze het gevoel dat ze wordt achtervolgd door de dood. Dat lijkt ook nu zo te zijn, want op weg naar haar moeder stuit ze toevallig op een zaak die anders hoogstwaarschijnlijk weinig aandacht had gekregen van de media en de politie. Vlak bij een tankstation waar ze stopt is namelijk een mishandelde en vermoorde vrouw gevonden. Om Ellens verhaallijn heen geven andere hoofdstukken je als lezer een kijkje in de levens van Alexandra en Hanna en hun gezinnen. Maar wat hebben die met de zaak – en met elkaar – te maken?

Boek Donker water van Michaela Bley

Cover en titel van Donker water

Omdat ik vroeger zelf heb vertaald en weet dat over een vertaling heel goed wordt nagedacht, ben ik altijd heel nieuwsgierig naar de beweegredenen achter een vertaling. In het Zweeds heten de eerste twee boeken over Ellen Tamm Lycke en Liv – heel anders dan Dochter vermist en Donker water dus. Zelf vind ik de oorspronkelijke titels misschien wel mooier, zo kort en persoonlijk. Maar er is ongetwijfeld een uitstekende reden waarom in het Nederlands niet voor namen van personen uit de boeken is gekozen.

Ook de Zweedse covers die ik op internet vond, vind ik erg mooi. Maar ik ben ook heel enthousiast over de cover van Donker water. Deze cover zegt me veel meer dan bijvoorbeeld die van Wiegelied (de foto op Springvloed vind ik wel mooi) of De hitte van de hel. Nog een reden waarom het een plezier was om dit boek in de dagen dat ik het aan het lezen was om me heen te hebben!

Over schrijfster Mikaela Bley

Mikaela Bley werkte vroeger net als Ellen voor TV4, maar is nu fulltime schrijfster. Ze woont met haar man en twee kinderen in Stockholm, waar ze is geboren en getogen. Dochter vermist was haar debuut en Donker water is haar tweede boek over Ellen Tamm.

Donker water van Mikaela Bley heeft 429 pagina’s en is nu verkrijgbaar in de winkel, net als het eerdere boek Dochter vermist. Het boek is vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel via het Scandinavisch Vertaal- en Informatiebureau (SVIN). 

Ben je enthousiast over deze schrijfster? Bekijk dan ook haar boek Sterf voor mij.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.