dodenmasker katrine engberg

Gelezen: Dodenmasker van Katrine Engberg

Wat een heerlijk weer was het vorige week! Ik heb echt even de tijd genomen om ervan te genieten en ben elke lunchpauze even in de tuin gaan zitten. Met een fijn boek! Ik was namelijk net begonnen in Dodenmasker van de Deense schrijfster Katrine Engberg. Dat boek bleek zich perfect te lenen voor wat zonnige uurtjes in de achtertuin, want ik vond het heerlijk weglezen. Alleen pakten mijn lunchpauzes soms wel wat langer uit, want ik wilde ook steeds verder lezen om erachter te komen hoe de verschillende verhaallijnen verder zouden gaan. Wat mij betreft is Dodenmasker dus zeker een aanrader – ik hou ervan als ik een boek maar moeilijk kan wegleggen!

Het verhaal van Dodenmasker

Dodenmasker gaat over de verdwijning van de 15-jarige Oscar op een lentedag in Kopenhagen. Oscar is het middelste kind uit een rijk gezin, dat zakelijk niet bepaald onomstreden is. Ook de opvoedmethodes die de ouders erop nahouden, schieten sommigen in het verkeerde keelgat.

Als Oscar die vrijdagmiddag niet zoals afgesproken komt opdagen bij zijn vriendin, gaat men er eerst vanuit dat hij is weggelopen. Maar na verloop van tijd gaat het er steeds meer op lijken dat de tiener is ontvoerd. De enige concrete aanwijzing die rechercheurs Jeppe Kørner en Anette Werner hebben, is een cryptisch citaat uit een roman. Dat citaat lijkt juist te verwijzen naar zelfmoord. Heeft Oscar dan toch zichzelf van het leven beroofd? En zo ja – waarom en waar is zijn stoffelijk overschot?

Dan wordt er een lichaam gevonden bij een vuilverbrandingsinstallatie. Het slachtoffer is gedood op de avond waarop Oscar verdween. Het lijkt een gevalletje 1 + 1 = 2. Maar is dat ook echt zo?

dodenmasker katrine engberg
Afbeelding met dank aan AW Bruna

Fijne personages

Wat me in dit boek duidelijk meer aansprak dan ik enkele andere thrillers die ik de laatste tijd heb gelezen, is de manier waarop de personages werden neergezet. Er wordt veel aandacht besteed aan hun privésituatie en hoe ze zich daarbij voelen. Daarbij komen gewone, alledaagse dingen voorbij, zoals omgaan met opvoeden, ouder worden, ziekte en ups en downs in een relatie. Persoonlijk vond ik dit een hele fijne mix van spanning en herkenbaarheid. Rechercheurs Anette Werner en Jeppe Kørner zijn echt voor me gaan leven en ik wil ze graag nog beter leren kennen. Ik zit er dan ook aan te denken om niet alleen nieuwe delen in deze Bureau Kopenhagen-reeks te gaan lezen, maar ook de twee eerder verschenen delen: De krokodilvogel en Glazen vleugels.

Over Katrine Engberg

Katrine Engberg (1975) was in Denemarken eerst bekend als danseres en choreografe. Pas later brak ze door als auteur. Sinds 2017 schrijft ze fulltime en haar thrillers belanden steevast in de top 3 van de Deense bestsellerlijst. Nu breekt ze ook internationaal steeds meer door als populaire Scandinavische schrijver. Ze staat bekend om haar ijzersterke personages en levensechte karakterisering van de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Katrine Engberg is onbetwistbaar een ster!

Camilla Läckberg

Lees Dodenmasker zelf

Het boek Dodenmasker (ISBN 9789400513532) is uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers en beschikbaar als paperback, e-book en audioboek. Het boek is vertaald door Corry van Bree.

Heb je de smaak te pakken? Lees dan ook Wintereiland van Katrine Engberg.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.